Lobelia is een plantengeslacht uit de Campanulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 8 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Lobelia vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De lobelia is een mooie toevoeging aan uw tuin. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en elke plantsoort staat bekend om zijn prachtige kleurnuances. Van zacht paars, wit en roze tot diep koningsblauw. Deze tuinbloeier komt goed tot zijn recht in een hangmand of bloempot, maar is ook ideaal als bodembedekker of in combinatie met andere planten in een border. En net zoals bij veel vaste planten is ook het snoeien van de lobelia een belangrijk onderdeel van de verzorging. U gebruikt hiervoor goed en scherp snoeigereedschap. Ook werkhandschoenen zijn aan te raden, omdat het sap van de plant huidirritaties kan veroorzaken. Pas daarom ook op met kinderen en huisdieren.
Wanneer en hoe kunt u het beste de lobelia snoeien? Dit kan op drie manieren, te weten knijpen, verwijderen van uitgebloeide bloemen en terugsnoeien. In het vroege voorjaar kunt u de plant knijpen. Dit betekent dat u de uiteinden en ongeveer twee blaadjes van de jonge groei verwijdert. Wilt u de plant wat fatsoeneren en uitgebloeide bloemen verwijderen? Geef de lobelia dan een lichte snoeibeurt. De grote snoei volgt aan het einde van de bloeiperiode. U kunt dan de plant met de helft of meer terug knippen. Door de lobelia te snoeien, stimuleert u nieuwe bloei en zorgt u ervoor dat de plant er weer op en top uitziet.
Niet alleen snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de lobelia, ook water geven en bemesten van de lobelia mag niet vergeten worden. De plant vraagt regelmatig water en verdraagt uitdrogen slecht. Geef bij voorkeur steeds een beetje water in plaats van een heleboel ineens. Zorg dat u het blad ontziet tijdens het besproeien en geef tijdens droge, warme periodes wat vaker water. Zorg er wel voor dat het water weg kan in de grond, want de plant houdt niet van natte voeten.
Lobelia’s hebben tevens wat voeding nodig, zodat ze het hele seizoen mooi kunnen bloeien. Geef bij voorkeur in het voorjaar wat meststof en herhaal dit tijdens de zomermaanden nogmaals. Sommige tuinliefhebbers bemesten de lobelia zelfs eens per maand als onderdeel van de verzorging, maar dit is niet noodzakelijk. De lobelia is matig winterhard, maar niet wintergroen. In de winter sterft het blad af en blijft enkel een nieuw bladrozet over. Deze dient u tijdens de winter te beschermen tegen vorst. Leg daarom bijvoorbeeld een dikke laag met bladeren of stro rondom de plant.
De lobelia standplaats dient een u zonnige plek te zijn. Op zich kan de plant op vele standplaatsen groeien en bloeien, zolang er dagelijks zon aan te pas komt. Halfschaduw is dus eveneens een optie, maar de volle zon zorgt er juist voor dat de plant uitbundig in heldere kleuren bloeit. U kunt lobelia planten als bodembedekker, maar meerdere planten zijn ook zeer geschikt als omlijsting van borders en perken.
De lobelia houdt van een humusrijke grond die goed doorlatend is. Bij het planten van de lobelia kunt u de grond verrijken met compost zodat er voldoende voedingsstoffen en vocht in de bodem aanwezig zijn. Bij een te droge grond worden de bladeren en bloemen al snel lelijk. Houd een afstand van ongeveer vijftien centimeter aan bij het planten van de lobelia en geeft voldoende water na het aanplanten.
De lobelia stekken en vermeerderen kan door de vaste plant te scheuren en weer uit te planten. Het scheuren van de lobelia zorgt voor een goede bloeikracht en het houdt de plant jong en vitaal. Het vermeerderen van de lobelia kunt u het beste na de bloeiperiode, eind september doen of in het voorjaar als de groei net op gang komt.
Hoe gaat u te werk? U graaft de volwassen plant in zijn geheel uit de grond. Schud de aarde van de wortels en verwijder eventueel onkruid. Splits (scheur) de plant vervolgens in meerdere delen. Dit kunt u met de hand doen, met een spade of scherp mes. De meest jonge delen bevinden zich aan de randen van de plant. Zet de gescheurde delen terug in de grond en vergeet niet na het planten van de lobelia delen om deze genoeg water te geven.
De lobelia is nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen. Soms kan de plant stoppen met bloeien bij zeer warm weer. Snoei dan de lobelia terug en geef de plant vaker water. In de meeste gevallen zullen zich dan weer nieuwe bloemen gaan ontwikkelen. Daarnaast kan de plant af en toe last hebben van slakken. Ziet u deze tijdens de verzorging van de lobelia, dan kunt u deze verplaatsen of u kunt biologische slakkenkorrels inzetten ter bestrijding.