Viburnum - Sneeuwbal

Viburnum, in het Nederlands ook wel Sneeuwbal genoemd, is een plantengeslacht uit de Caprifoliaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 26 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Viburnum vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Viburnum online bestellen

Viburnum snoeien: wanneer & hoe

De viburnum is een prachtige, sierlijke heester met opvallende witte bloemschermen. De viburnum bloeitijd is al vroeg in het voorjaar, soms zelfs bloeit de struik al in februari. De witte, bolronde bloemschermen doen denken aan grote sneeuwballen. Hier dankt de heester zijn Nederlandse naam Sneeuwbal dan ook aan. De meeste viburnum soorten hebben van zichzelf een mooie vorm en hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Toch kan het natuurlijk zijn dat u de heester graag in een mooie compacte vorm wilt behouden, de struik wilt verjongen of vorstschade weg wilt knippen. De viburnum snoeien doet u het beste na de bloei. Niet iedere struik moet namelijk op hetzelfde moment gesnoeid worden. Voor de ene soort is knippen in maart al noodzakelijk en voor de andere soort meer in juni. Houd daarom als vuistregel aan dat u na de bloei de viburnum snoeit en in ieder geval voordat de struik weer begint met de aanmaak van nieuwe knoppen.

De viburnum snoeien is geen moeilijke klus. Heeft de struik in de winter vorstschade opgelopen, dan kunt u beschadigde takken en dode delen wegsnoeien. Wilt u de heester een verjongingssnoei geven? Knip dan enkele oude takken weg. U kunt ook desgewenst de hele struik sterk terugsnoeien. Drastisch snoeien verdraagt de viburnum. Gebruik een scherpe, stevige snoeischaar voor het snoeien van de viburnum om te voorkomen dat u de heester onnodig beschadigt. Draag tevens werkhandschoenen, omdat sommige delen giftig kunnen zijn.

Viburnum verzorging & onderhoud

Veel verzorging heeft de viburnum niet nodig. De heester kan niet goed tegen droogte en heeft wel het hele jaar door water nodig. Dus niet alleen in de zomer, maar ook in de winter dient u de viburnum te besproeien. Het is zeker een goed idee om een beregeningsinstallatie aan te leggen. Begiet de sneeuwbal in de zomer in de vroege ochtend of in de avond en geef in de winter alleen op vorstvrije dagen, bij voorkeur lauw water. Pas op dat er geen plassen blijven staan, want de viburnum houdt niet van natte voeten.

Tweemaal per jaar de viburnum bemesten houdt de struik bloei- en groeikrachtig. Bemest eenmaal in het voorjaar en nog een keer in de zomer. Een goede bemesting verhoogt ook de weerstand van de sneeuwbal, waardoor deze minder vatbaar voor ziekten en plagen is. Geef na het bemesten van de viburnum goed water, zodat struik de voedingsstoffen die dan vrijkomen direct op kan nemen. De viburnum is winterhard, maar kan bij strenge vorst wel wat schade oplopen. U kunt de heester dan het beste met een vliesdoek beschermen.

Viburnum planten: wanneer & hoe

De viburnum standplaats is bij voorkeur een zonnige plek. De struik houdt van licht, maar een halfschaduw plaats kan ook. De heester is niet geschikt voor schaduwrijke plekken. De viburnum doet het vrijwel overal goed, maar staat het liefst in een zure, voedzame, humusrijke grond. De bodem dient tevens goed doorlatend te zijn voor de sneeuwbal.

De viburnum planten is een fluitje van een cent. Het planten doet u in het voor- of najaar. U graaft een gat zo diep als de kluit en twee tot drie keer zo breed. De grond uit het gat kunt u mixen met compost. De bodem van het gat vult u vast op met het mengsel. Bewater het plantgat en check direct of water niet blijft staan. Plaats vervolgens de sneeuwbal in het gat en vul het gat met de mix van tuingrond en compost. Druk goed aan en geef daarna royaal water. Gaat u meerdere viburnum planten bij elkaar zetten? Zorg dan dat er voldoende ruimte tussen de struiken zit, zodat ze allemaal goed kunnen groeien en elkaar niet in de weg zitten.

Viburnum stekken & vermeerderen

De viburnum vermeerderen kan eenvoudig op twee manieren, via stekken of afleggen. Voor het stekken van de viburnum neemt u een houtige jonge scheut. U verwijdert alle bladeren op twee na. Het stekje haalt u door wat stekpoeder en plaatst deze in een potje met stekaarde. U kunt ook de stekaarde mengen met wat stekpoeder. Zet het potje op een lichte plaats, maar niet in de volle zon en geef regelmatig water. Zodra de wortels zijn ontwikkeld, kunt u de viburnum stekken planten in uw tuin.

Voor het afleggen van de viburnum neemt u aan de onderkant van de struik een geschikte tak die dicht bij de grond groeit. Deze buigt u naar de grond en bedekt u met wat aarde. Leg er een steen op als de tak dreigt terug te buigen. Houd de grond goed vochtig. Zodra de aflegger nieuwe wortels vormt, kunt u deze van de sneeuwbal losknippen. Vervolgens plant u de jonge viburnum op een andere standplaats.

Viburnum ziekten

De viburnum is gevoelig voor bladluizen, rupsen en schimmels, zoals meeldauw en roest. Wanneer u een van deze ziekten opmerkt tijdens de verzorging van de viburnum dient u aangetaste delen direct te verwijderen om verdere aantasting van de sneeuwbal en andere planten te voorkomen. Voor de bestrijding kunt u ook een biologisch middel gebruiken.

Viburnum kopen

Koop Viburnum bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Viburnum soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Viburnum vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen