Gipskruid (Gypsophila) is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 12 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Gipskruid vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Gipskruid is een vaste plant die de hele zomer uitbundig bloeit met roze, witte of paarse bloemen. De plant brengt sprookjesachtige pracht in uw tuin. Met gipskruid kunt u alle kanten op. De gypsophila kan prima in zijn eentje stralen, maar is ook een ideale bodembedekker voor bloemborders. Er zijn vele soorten verkrijgbaar en qua onderhoud is gipskruid niet heel veeleisend. Zo is het voldoende om in het voorjaar gipskruid te snoeien. U knipt de plant dan tot ongeveer tien centimeter boven de grond af. De rest van het jaar hoeft u gipskruid niet te snoeien. De bloeitijd van gipskruid is van juni tot en met augustus. U kunt uitgebloeide bloemen verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren. Hiervoor dient u de verwelkte bloemen tot de bovenste bladeren van de steel terug te snoeien.
Gebruik een scherpe snoeischaar voor het snoeien van gipskruid en zorg bovendien voor schoon gereedschap. Een schone snoeischaar is hygiënischer en verlaagt de kans op het overbrengen van infecties en bacteriën op de gypsophila. Maak daarom na het snoeien van gipskruid de schaar opnieuw goed schoon, zodat deze ook voor de volgende knipbeurt weer klaar is voor gebruik.
De verzorging van gipskruid is geen intensieve taak. Wanneer de plant eenmaal staat, heeft u er weinig omkijken naar. Slecht eenmaal per jaar een snoeibeurt is voldoende en ook zijn waterbehoefte is minimaal. De gypsophila is sterk en heeft niet veel water nodig. Wekelijks een scheutje water is prima, tenzij het regenachtig is geweest. Dan hoeft u helemaal geen water te geven. Check wel af en toe de grond, omdat deze niet te vochtige mag worden. Is het lange tijd erg droog en warm? Geef de plant dan extra water. Het is beter een flinke hoeveelheid in een keer te geven dan iedere keer een klein beetje.
Net als met snoeien, hoeft u ook slechts eenmaal per jaar gipskruid te bemesten. Over het algemeen doet u dit in het voorjaar direct na de snoei. Strooi dan een handje kalkhoudende meststof op de grond bij de gypsophila. Dit is voldoende om een zomer lang te genieten van uitbundige bloei. Er zijn vele soorten gipskruid planten. Ze zijn niet allemaal wintergroen en ook niet alle gipskruid is even winterhard. Het is aan te raden om meerjarige gipskruid in een koude winter af te dekken met een laag mulch.
Gaat u gipskruid planten? Zorg er dan voor dat de grond goed waterdoorlatend is. U kunt de afwatering verbeteren door wat zand door de grond te mengen. Het is belangrijk dat het water weg kan en de gypsophila niet te nat komt te staan bij langdurige regenval, omdat dan de wortels kunnen gaan rotten.
Kies een zonnige standplaats voor gipskruid uit. De plant gedijt het beste als deze veel zon krijgt en de grond droog tot matig vochtig is. Heeft u niet de hele dag zon, dan kan halfschaduw ook, maar voor de beste bloei heeft de plant ten minste vier uur zon per dag nodig. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van de gipskruid standplaats.
Als u meerdere gipskruid planten in uw tuin gaat plaatsen, wordt een plantaantal van zeven tot negen stuks per vierkante meter geadviseerd. Graaf een of meerdere gaten in de grond. Haal de gypsophila uit de pot, schud goed los en haal de wortels los uit de kluit. Zet de plant in het gat, gooi het gat dicht met de aarde en druk de grond goed aan. Strooi een klein beetje korrelmest en geef gipskruid na het planten direct ruim voldoende water.
Gipskruid vermeerderen doet u door de plant te stekken of te delen. Gipskruid delen kunt u het beste in het najaar doen, na de bloei. Graaf de gypsophila geheel op en schud de wortelkluit goed uit. Deel daarna de kluit in twee of meer stukken. Voor iedere nieuwe plant graaft u een ruim plantgat. Vul deze met potgrond en plaats de nieuwe delen in het gat. Zet ze bij voorkeur even diep als de moederplant. Geef de eerste weken na het planten goed water.
Gipskruid stekken kunt u het beste in het voorjaar doen. Snijd een stek van ongeveer tien centimeter af en zet deze in een potje met pot- of stekgrond. Zet het potje op een beschutte plaats en geef water zodat het stekje kan gaan wortelen. Zodra er wortels aanwezig zijn, kunt u de nieuwe gipskruid planten in uw tuin zetten.
Gipskruid is een sterke plant en nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen. Ziet u tijdens de verzorging van gipskruid slijmerige, grijze of zwarte vlekken op de stengelbasis, dan kan dit duiden op stengelrot. Deze ziekte kan leiden tot het afsterven van de gypsophila. U kunt dit voorkomen door de grond goed los te maken en voor een drainagelaag te zorgen. Op deze manier kan er geen water rond van de plant blijven staan.