Kardinaalsmuts (Euonymus) is een plantengeslacht uit de Celastraceae familie. Voor dit geslacht van heesters en vaste planten staan er 14 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kardinaalsmuts vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Kardinaalsmuts is een praktische en mooie plant. Met deze heester in uw tuin geniet u het hele jaar door van sierlijk gevormde bladeren. En gebruikt u deze struik als haag, dan heeft u door de bonte bladeren weinig inkijk in de tuin. Het is een langzame groeier dus de euonymus hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Het snoeien van kardinaalsmuts heeft eigenlijk alleen als functie het uitdunnen van de heester. Daarnaast draagt het uiteraard ook bij aan verjonging van nieuwe scheuten.
U kunt uw kardinaalsmuts snoeien aan het eind van de winter, dus in februari of maart. In ieder geval voordat de sapstroom weer op gang komt. Het snoeien van de kardinaalsmuts beperkt zich tot het verwijderen van het aanwezige dode hout en het wegknippen van verkeerd geplaatste takken. Afgeknapte en beschadigde takken snoeit u tot op een zijtak eronder weg, mits er een zijtak aanwezig is. De oudste takken kunt u tot laag bij de grond wegknippen. Nieuwere takken kunt u zo kort maken als u zelf wenst. Tot de heester weer mooi in vorm is. Het snoeien van de euonymus kan met een gewone snoeischaar, zolang deze maar scherp en schoon is.
Aan het verzorgen van kardinaalsmuts heeft u echt geen dagtaak. U hoeft alleen een jonge kardinaalsmuts extra water te geven in droge periodes. Zodra de wortels diep genoeg zijn gegroeid, kan de euonymus zelf een droge periode doorkomen. Alleen bij lange en extreme hittegolven is het verstandig om water te geven in de avonduren. Zodra de blaadjes in de ochtend slap hangen, is dat een teken dat de kardinaalsmuts water nodig heeft.
Kardinaalsmuts groeit het best op humusrijke, goed doorlatende grond. Eens in de zoveel tijd kunt u de grond even lekker omwoelen. Om de heester in goede conditie te houden, is het aan te raden om jaarlijks te bemesten. Doe dit bij voorkeur na de snoeibeurt. De euonymus is redelijk winterhard. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten. In het voorjaar loopt de bladverliezende heester vaak snel weer uit. Zeker als u tijdens het verzorgen van de kardinaalsmuts de struik gesnoeid heeft.
Gaat u kardinaalsmuts planten, dan kunt u kiezen uit tal van plekken. De standplaats van de euonymus kan zonnig, halfschaduw en zelfs schaduw zijn. Wel geldt voor sommige soorten, hoe meer zon, hoe bonter het blad. Dus wanneer u de kardinaalsmuts gaat planten in de schaduw, wordt deze minder bontbladig en meer egaal groen.
Het planten van kardinaalsmuts kan het beste op een goed doorlatende, humusrijke en losse grond met een neutrale zuurgraad. Een grond van klei is minder geschikt. Houd bij het planten van meerdere kardinaalsmutsen wel een onderlinge afstand van ongeveer vijftig centimeter aan. Totdat de jonge heesters goed geworteld zijn, geeft u regelmatig water. Dit is meestal een tot twee jaar.
U kunt kardinaalsmuts vermeerderen op verschillende manieren. Een daarvan is door de heester af te leggen. U buigt dan een tak naar de grond en zorgt dat deze tak de grond blijft raken door er iets op te leggen. Als takken de grond raken, heeft de struik een sterke drang om wortel te schieten. Meestal is succes verzekerd! Een andere methode is door kardinaalsmuts te zaaien. Direct na de oogst haalt u uit het oranje velletje de witte pit en stopt deze in de grond. Nu kan er een jong struikje uitgroeien. Een derde manier is door de kardinaalsmuts te stekken. U snijdt enkele gezonde takken af en steekt deze in de vochtige grond. Vaak heeft u wel wat geduld nodig tot de takken gaan wortelen, maar ook euonymus stekken is vaak succesvol.
Kardinaalsmuts is niet gevoelig voor ziekten, maar kan wel soms door een bepaalde soort rups worden belaagd. Dit zijn vervelende beestjes, want ze kunnen de struik geheel kaal vreten. De heester overleeft het wel. Een kaalgevreten kardinaalsmuts ontwikkelt namelijk weer nieuwe bladeren, zodat de struik er (door deze nieuwe groei-impuls) snel weer florissant bijstaat. Heeft u een open tuin en woont u op het platteland? Wilde konijnen kunnen zich nog weleens tegoed doen aan de schors van de euonymus. Dit gebeurt vaak in de wintermaanden. Maar geen nood, want ook deze schade overleeft de kardinaalsmuts moeiteloos, door weer nieuwe scheuten aan te maken.
Koop Kardinaalsmuts bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: