Citroenmelisse

Citroenmelisse is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Melisse (Melissa) en er staat 1 soort Citroenmelisse in onze plantengids.

De bloeitijd van een Citroenmelisse ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is geel of gemengd, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 60 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Citroenmelisse online bestellen

Citroenmelisse snoeien: wanneer & hoe

De citroenmelisse is een vaste plant die zijn naam dankt aan het feit dat hij naar citroen ruikt en smaakt. U kunt zelfs van de blaadjes een heerlijke citroenthee maken. De witte bloemetjes die in de zomer bloeien, zijn rijk aan nectar. Vooral bijen zijn er dol op.

Deze plant is gemakkelijk in het onderhoud. Wordt de plant te breed of te hoog? Dan kunt u na de bloei in augustus citroenmelisse snoeien. Knip de plant dan tot ongeveer vijftien centimeter boven de grond af. Korter mag ook, maar snoei niet verder terug dan tot vijf centimeter. Door deze snoeibeurt zal de citroenmelisse weer nieuw fris blad gaan produceren. Daarnaast voorkomt u dat de plant zich uitbundig gaat uitzaaien. U kunt in de herfst – oktober- nogmaals de citroenmelisse snoeien. Niet iedereen zal dit doen, omdat het bovengrondse deel van de plant in de herfst ook afsterft en vervolgens in het voorjaar weer uitloopt. Net voor de uitloop (in maart) kunt u dan de loof van de citroenmelisse snoeien.

Citroenmelisse verzorging & onderhoud

Het onderhoud van de citroenmelisse stelt weinig voor. Met een klein beetje aandacht geniet u volop van deze plant. In de volle grond heeft citroenmelisse niet veel bewatering nodig. Het is wel verstandig om bij droge, hete periodes de plant wat extra water te geven. En staat de citroenmelisse in pot? Zorg dan het teveel aan water goed weg kan.

De plant stelt aan de grond niet veel eisen, maar heeft een voorkeur voor een voedingsrijke bodem. Verwen de citroenmelisse tijdens de verzorging in het voorjaar met een goede bemesting en u geniet de hele zomer van deze geurende plant. Gebruik hiervoor een biologische mest. In het voorjaar en in de herfst kunt u de grond licht mulchen. Zorg ook voor een goede drainage in de bodem, zodat de plant goed beschermd is tegen te veel nattigheid. Citroenmelisse is winterhard, maar niet wintergroen. Zoals gezegd sterft de plant in de winter bovengronds af en loopt deze in het voorjaar weer mooi uit.

Citroenmelisse planten: wanneer & hoe

U kunt zowel in bloempotten als in de volle grond de citroenmelisse planten. U kunt de plant uitzaaien of als plant kopen en in uw tuin plaatsen. De plant houdt zowel van zon als van lichte schaduw. Kies daarom als standplaats voor citroenmelisse een plek uit waar hij enkele uren per dag in de zon staat en de rest van de dag kan genieten in de schaduw. Geef de plant bij voorkeur ook iets beschutting tegen de wind. Qua grondsoort is de plant zoals aangegeven niet zo kieskeurig, in principe overleeft de citroenmelisse op elke grondsoort. Voor een optimale bloeitijd zorgt u voor een goed doorlatende, humusrijke grond. Na het planten van citroenmelisse geeft u minimaal een week lang de plant dagelijks water.

Citroenmelisse stekken & vermeerderen

Wilt u citroenmelisse vermeerderen? Dat is geen probleem, want u kunt eenvoudig citroenmelisse stekken (stengelstekken). Stekken kan het hele jaar, zolang de plant krachtig groeit en bovengronds is. In de winter kunt u dus niet de citroenmelisse stekken. De beste periode is in het vroege najaar na de bloei of in het voorjaar. Haal wat stukken van de plant en plaats de stekjes afzonderlijk van elkaar in een potje met water. Zodra er wortels aan de stekjes zitten, kunt u de nieuwe citroenmelisse planten in de volle grond zetten.

U kunt de plant ook zaaien en scheuren en op deze manier citroenmelisse vermeerderen. Met het zaad is dit kinderlijk eenvoudig. Het zaait makkelijk uit en is kiemkrachtig. Laat niet te veel bloemetjes aan de plant zitten, anders loopt u het risico dat de plant zich in het volgende jaar sterk heeft uitgebreid. Tenzij u natuurlijk een tuin vol met geurende citroenmelisse wilt.

Citroenmelisse ziekten

Citroenmelisse is goed bestand tegen insecten en ziekten, maar kan weleens geplaagd worden door een kopergroenblauw kevertje, het zuringhaantje genaamd. Niet het kevertje zelf, maar de larven van deze kever kunnen de plant schade toebrengen. De enige oplossing is om de kevertjes te vangen en te vernietigen. Let dus goed op bij het verzorgen van citroenmelisse of u deze kevers ziet. Daarnaast kunnen ziekten als meeldauw en roest de plant ook treffen. Bruinrode vlekken op de plant duiden op roest en meeldauw daarentegen vertoont witachtige pluis op de bladeren. Deze schimmelziekte bij citroenmelisse komt vooral voor tijdens zeer natte zomers.

Citroenmelisse kopen

Koop Citroenmelisse bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Citroenmelisse soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Citroenmelisse en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Citroenmelisse
Wetenschappelijke naam
Melissa officinalis 'Aurea'
Type
Vaste plant
Familie
Lamiaceae
Geslacht
Melisse (Melissa)
Soort
Officinalis
Cultivar
Aurea
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Wit
Kleur bladeren
Wit
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli, Augustus
Vochtigheid
Vochthoudend
Standplaats
Halfschaduw / Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-30 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen