Clematis is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van heesters en vaste planten staan er 83 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Clematis vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Een clematis zorgt altijd voor veel vrolijkheid in de tuin. Om deze zeer gewaardeerde heester mooi te houden is goed onderhoud van de clematis van groot belang. En snoeien hoort daar ook bij. Voor het snoeien van de clematis dient u eerst te kijken welke soort u in de tuin heeft staan. Wanneer bloeit uw clematis? Er zijn namelijk verschillende soorten die elk op een ander tijdstip bloeien, te weten:
We zullen van elke soort uitleggen hoe u wanneer u deze clematis kunt snoeien.
Deze clematis kent een bloeitijd van februari-mei. U snoeit de heester na de bloei terug. Dit doet u door dode en/of beschadigde stengels te verwijderen. Knip de scheuten die te lang zijn geworden af tot net boven een paar gezonde knoppen.
De bloeitijd van deze clematis is mei-juni. Het snoeien van deze clematis kunt u al in februari of begin maart doen. Als het in deze periode vriest, stelt u dan de snoeibeurt even uit. Zodra nieuwe knoppen zichtbaar zijn, kunt u de clematis snoeien tot net boven de nieuwe (hoogste) knoppen. Dode stengels verwijdert u en snoeit u tot net boven de grond terug.
De bloeitijd van late zomerbloeiende clematissen is juli-september. Ook voor deze soort geldt dat u al in februari of maart kunt knippen zodra er tekenen van nieuwe groei zichtbaar zijn. Snoei alle oude stengels tot ongeveer 40-50 centimeter boven de grond. Let op dat u net boven een gezonde knop knipt. Vriest het? Stel dan het snoeien van deze clematis uit.
Om een clematis goed te snoeien, gebruikt u een scherpe en schone snoeischaar.
De clematis is een relatief makkelijke heester. Veel verzorging heeft de plant niet nodig. De struik groeit het best in humusrijke grond. De clematis verbruikt veel voeding door zijn weelderige bloei en enorme groeikracht. Bemesting zorgt voor een gezonde struik, voor meer bloemen en bevordert de groei. Bemest de grond met kaliumrijke meststof. Bemest altijd voor de bloei en niet tijdens de bloei. Een clematis is winterhard tot matig winterhard, afhankelijk van de soort. Zeker de bladverliezende clematissen zijn goed winterhard.
Het hele jaar door kunt u een clematis planten in uw tuin. De meest ideale standplaats voor de clematis is een zonnige plek tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de wortelkluit niet aan de zon wordt blootgesteld. U kunt dit voorkomen door hier bijvoorbeeld een andere plant voor te zetten. De clematis is een echte klimmer dus een plekje in de buurt van een boom, muur of hek is zeker aan te raden.
Plant de clematis in licht kalkhoudende en humusrijke grond. Tijdens de eerste groeiperiode heeft de struik extra voeding nodig. In het voorjaar kunt u wat extra meststof geven. In het eerste jaar na het planten van de clematis is het belangrijk dat deze flink teruggesnoeid wordt (ongeacht de soort). Hiermee stimuleert u de aanleg van veel stengels. Daarna kunt u weer gewoon de snoeiwijze van de soort clematis aanhouden. Ook heeft de heester tijdens het groeiproces veel water nodig, vooral bij warme dagen. Geef de clematis na het planten ruim voldoende water en zorg het eerste jaar dat de grond niet te droog wordt.
Een clematis vermeerderen kan door de struik af te leggen of door de clematis te stekken. Bij het afleggen, buigt u een stuk stengel naar de grond en legt hier wat aarde op. Zorg dat de stengel niet van de grond afgaat, bijvoorbeeld met een steen of gebogen draad. Na een jaar kunt u kijken of er nieuwe wortels aanzitten. Is dit het geval, dan kunt u de nieuwe clematis verplaatsen.
Een clematis stekken gaat over het algemeen sneller. Wanneer u dit in de zomer doet, kunnen de stekjes zelfs na zes tot acht weken wortelen. Haal een stukje stengel van de clematis af en snijd deze net boven een bladpaar af. Doop de stekjes in wat stekpoeder en zet ze vervolgens in stekgrond in een potje. Dek het potje af met een plastic zakje of dunne folie. Als de stekken wortels hebben gevormd, kunt u de clematis verpoten en verder opkweken tot deze groot genoeg is om naar een vaste plek in uw tuin te verhuizen.
Er zijn gelukkig maar weinig ziekten die de clematis aantasten. Ze kunnen last hebben van bladluis, spint of meeldauw. Deze ziekten zijn gemakkelijk te bestrijden met bij voorkeur een milieuvriendelijk middel. Met luchtcirculatie, een goed doorlatende grond en de juiste verzorging van de clematis kunt u voorkomen dat de heester wordt aangetast door ziekten.