Cosmea is een eenjarig / tweejarig uit de Asteraceae familie en het geslacht Cosmos en er staat 1 soort Cosmea in onze plantengids.
De bloeitijd van een Cosmea ligt in juli, augustus en september en de bloemen zijn roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze eenjarig / tweejarig is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De cosmea is een prachtige, bloeiende plant. Met deze plant in uw tuin bent u verzekerd van maandenlang kleur. Daarnaast zullen bijen en andere bestuivers u ook zeker dankbaar zijn wanneer u de cosmea plant in uw tuin, want de plant zit boordevol nectar en stuifmeel. U kunt zelfs de bloemen plukken en in een vaas zetten. Er komen na het plukken namelijk gewoon weer nieuwe bloemen aan de plant. Het snoeien van de cosmea is meestal niet nodig, omdat de plant na de eerste vorst afsterft.
Als de plant afsterft, kunt u wel de stengels dicht boven de grond afsnijden en de wortels als voedsel voor organismen in de grond laten staan. Om rijke bloei te stimuleren, verwijdert u tijdens de bloeitijd uitgebloeide bloemen. De cosmea bloeitijd is van juli tot en met september. Om een vertakte groei te bevorderen, knijpt u de groeitoppen af. Gaat u de cosmea snoeien, gebruik dan altijd scherp en schoon snoeimateriaal, zodat er geen snoeiwonden ontstaan. Als de plant een snoeiwond heeft, is deze vatbaarder voor allerlei ziekten, waardoor u minder lang geniet van deze mooie plant.
Qua onderhoud is de cosmea een erg makkelijke plant. De cosmea verzorging stelt weinig voor. U hoeft de plant alleen maar water te geven tijdens een lange droge en warme periode, denk aan een hittegolf. Als de plant de hele dag in de blakende zon staat, kan deze wel wat vocht gebruiken. U ziet het overigens snel genoeg, want als de plant slap gaat hangen, is het tijd voor actie met de gieter. Giet altijd water op de grond rondom de plant. Bij een cosmea in pot geeft u wat vaker water. Zorg er wel voor dat het te veel aan water weg kan lopen uit de pot of bloembak.
De cosmea bemesten doet u eenmaal per jaar. Het geven van wat meststof stimuleert de bloemenproductie. De cosmea is niet winterhard en niet wintergroen. Daarnaast dient u de plant tegen wind te beschermen. Dankzij de minimale verzorging is de cosmea een geliefde plant die in veel tuinen is te vinden.
De cosmea is simpel op te kweken uit zaad. Het kiemplantje ontwikkelt zich razendsnel tot een stevige, mooie plant. Zaai niet te vroeg, want de plant is vorstgevoelig. Natuurlijk kunt u ook een of meerdere jonge plantjes kopen. De cosmea is prima met andere vaste planten te combineren. U kunt de cosmea planten in de grond, maar de plant doet het ook goed in borders, plantenbakken en in bloempotten. De eenvoudige bloemen stralen een en al zomerse vriendelijkheid uit.
De cosmea verlangt een standplaats in de zon. Een plekje in de halfschaduw kan ook, alleen brengt de plant dan meer bladeren en minder bloemen voort. Op een zonnige plaats bloeit de plant maandenlang. De cosmea gedijt het beste in humus- en voedselrijke grond. De grond dient ook goed doorlatend te zijn. Heeft u grond waar het water niet goed uit weg kan? Maak dan de bodem luchtiger voordat u de cosmea plant. Dit doet u door wat compost en/of zand door de grond te mengen.
Vanaf eind april of begin mei (na de laatste vorst) kunt u de cosmea in uw tuin planten. Na het aanplanten en in de eerste weken van de groei, is het belangrijk dat de grond licht-vochtig blijft. Zodra de plant wat groter is, kan deze prima zelf water uit de grond trekken, tenzij het erg warm en droog is.
De cosmea is te vermeerderen door het zaad van de plant weer uit te zaaien. Na de bloei kunt u het zaad uit de uitgebloeide bloemen oogsten en deze zaden in een bakje kweken. Na de laatste nachtvorst in het voorjaar zaait u vervolgens de zaadjes uit op de plek waar u de nieuwe plantjes wilt hebben. Bedek de zaadjes met slechts een klein beetje grond. Als de nieuwe plant groeit, kunt u de top eraf knippen, zodat u een wat breder vertakte plant krijgt.
U kunt ook proberen om de cosmea te stekken door direct na de bloei de gehele plant op te graven en de wortelstok in stukken te snijden. Het is belangrijk dat er aan elk stuk enkele bladeren zitten. Haal het blad eraf en zet de stekken in een potje om ze verder op te kweken of plant deze stekken direct in de volle grond. Geef goed water.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Cosmea en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.