Duifkruid is een vaste plant uit de Dipsacaceae familie en het geslacht Scabiosa en er staat 1 soort Duifkruid in onze plantengids.
De bloeitijd van een Duifkruid ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn blauw van kleur.
De kleur van de bladeren is grijs of groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 40 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Wij raden u aan om regelmatig de verwelkte bloemen te verwijderen. Door deze te verwijderen, zal het duifkruid weer jonge, nieuwe bloemen produceren. Op deze manier verlengt u tevens het bloeiseizoen.
De verwelkte bloemen knipt u tijdens het groeiseizoen net boven een blad af. In september knipt u de uitgebloeide bloemstengels tot net boven de basis van de plant.
Knip de planten in het najaar terug en oogst dan ook de zaden. U kunt er ook voor kiezen om de zaadhoofden te laten zitten voor de vogels. In dat geval knipt u de vaste soorten pas tijdens het einde van de winter terug.
De plant vraagt niet om veel verzorging, wat een groot voordeel is. Duifkruid kan namelijk prima voor zichzelf zorgen. Alleen bij extra droogte dient u de plant van extra water te voorzien. Bij regenachtige dagen krijgt de plant logischerwijs genoeg water. Let wel op! Als de plant in een bloempot staat moet u wel opletten dat het overtollige water goed weg kan lopen. Maak bijvoorbeeld gaatjes in de pot zodat een overschot aan water kan worden afgevoerd.
Duifkruid heeft de voorkeur voor een plekje in de zon of halfzon met schaduw. De bodem dient rijk aan voedsel te zijn en niet te nat. De plant kan verder ook niet goed tegen vorst.
De winter is dus geen aangename tijd voor het duifkruid. De grond is dan natuurlijk vochtiger en kouder dan in de zomer. Met een beetje extra zorg kan duifkruid de winter overleven. Het belangrijkste punt waar u op moet letten is dat de grond, net als in de zomer, niet te nat is.
Een goede 'drainage' is daarom belangrijk. Drainage is het afvoeren van water uit de bodem, waarbij het grondwaterpeil wordt verlaagd. Als u op kleigrond tuiniert, raden wij u aan om grit (fijne steentjes) aan de grond toe te voegen voordat er geplant wordt. Zo verbetert u de drainage.
Zaaien doet u het beste in de herfst en winter onder glas. Strooi de zaden dun in een kweekbakje. De zaden zijn vrij groot. Wij raden u aan om te zaaien in een wachtbed op 4 of 5 centimeter van elkaar. Verspeen de zaailingen wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren. In het voorjaar kunt u deze dan in de tuin uitplanten op 40 centimeter afstand van elkaar.
Na het planten van het duifkruid kunt u deze direct bemesten. Door bemesting wordt de bloei van de bloemen gestimuleerd.
Duifkruid is een ideale plant om te combineren. De plant is een mooie opvuller die prachtig staat tussen grassen of gemengd met bloeiende vaste planten. Daarnaast kunt u duifkruid ook goed als snijbloem in een pluktuin kweken.
De duifkruidplant is ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen. Dit geldt ook voor bestrating.
Goed om te weten is dat de plant favoriet is bij vlinders en bijen. Als u meer vlinders en bijen in de tuin wilt, is duifkruid een uitstekende keus. Duifkruid is een echte insectenplant die veel nectar geeft. Hier zijn vlinders en bijen dol op.
Duifkruid kunt u op twee manieren vermeerderen. U kunt ervoor kiezen om de plant te stekken door deze te scheuren. Daarnaast kunt u ook de uitgebloeide bloemen bewaren en laten verdrogen. De uitgedroogde bloem wrijft u voorzichtig tussen uw handen tot u een bolletje overhoudt. Dit bolletje plant u vervolgens in maart in een potje. Vervolgens kunt u deze in mei verpotten naar een pot of de 'echte' grond.
Duifkruid heeft weinig last van ziekten en plagen. Pas wel op voor hete zomers. Het kan dan wel eens voorkomen dat de plant wordt aangetast door echte meeldauw. Dit kunt u voorkomen door de grond goed te mulchen met een dikke laag compost. Op deze manier zorgt u ervoor dat er minder vocht verdampt en de wortels genoeg water krijgen.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Duifkruid en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.