Duizendschoon

Duizendschoon is een vaste plant uit de Caryophyllaceae familie en het geslacht Anjer (Dianthus) en er staat 1 soort Duizendschoon in onze plantengids.

De bloeitijd van een Duizendschoon ligt in juni en juli en de bloemen zijn gemengd van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Duizendschoon online bestellen

Duizendschoon snoeien: wanneer & hoe

Duizendschoon is een vaste plant met prachtige kleurencombinaties aan bloemen. Deze mooie zomerbloeier doet het goed in elke tuin. Leuk in een border, maar ook geschikt voor bloempotten en plantenbakken. De duizendschoon bloeitijd is van juni tot augustus. De plant bloeit dan met vele (duizend?) bloemetjes in de kleuren roze, wit en paars. De plant trekt bovendien veel vlinders en bijen aan. U wordt echt vrolijk van deze plant. Bovendien vergt duizendschoon weinig onderhoud. Zo is eenmaal per jaar duizendschoon snoeien al voldoende.

U vraagt zich wellicht af wanneer u duizendschoon moet snoeien? Dat doet u na de bloei. U snoeit na de eerste bloei de plant tot ongeveer tien centimeter boven de grond terug. Het jaar erop heeft u dan weer een plant met frisse, groene bladeren en een nieuwe generatie vrolijke bloemetjes. Om de bloeitijd te verlengen, verwijdert u tussendoor uitgebloeide bloemen. In het najaar knipt u nog afgestorven blad af om rotting tegen te gaan. Heeft u tijdens het bloeiseizoen liever dat de plant compacter groeit? Knijp dan de groeitoppen van de jonge scheuten eruit. U mist dan wel de eerste bloemen. Voor het snoeien van duizendschoon gebruikt u goed en scherp snoeimateriaal.

Duizendschoon verzorging & onderhoud

Zoals gezegd kost de verzorging van duizendschoon u niet veel tijd. De plant heeft gemiddeld water nodig. Vooral na het planten van duizendschoon is het belangrijk de plant regelmatig water te geven. Is de plant volwassen, dan hoeft u alleen op warme zomerdagen duizendschoon wat extra aandacht te geven in vorm van water. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan in de bodem, vooral ook in de winter is dit belangrijk. De plant houdt niet van natte voeten en kan zelfs doodgaan wanneer deze lang te nat staat.

U kunt het beste een tot twee keer per jaar duizendschoon bemesten. Vooral tijdens het bloeiseizoen maakt u duizendschoon blij met wat meststof. U stimuleert hiermee een gezonde groei met veel bloemen. Het verzorgen van duizendschoon in de winter is nog makkelijker dan in de zomer. Duizendschoon is winterhard en heeft alleen wat bescherming nodig tegen vorst, sneeuw en overvloedige regen.

Duizendschoon planten: wanneer & hoe

Gaat u duizendschoon planten? Zorg dan in ieder geval dat de plant ergens komt te staan waar deze vier tot vijf uur per dag direct zonlicht krijgt. De meest ideale standplaats voor duizendschoon is een zonnige of halfschaduwrijke, beschutte plek en grond die voedzaam is en goed draineert. Er mogen nooit plassen blijven staan. U kunt de grond eenvoudig verbeteren door deze met zand of fijn split te mixen.

U kunt in het najaar of late voorjaar duizendschoon planten en bij het poten van meerdere duizendschoon planten wordt geadviseerd om acht tot tien stuks per vierkante meter aan te houden. Om tijdens het planten van duizendschoon de grond meer voedingsstoffen te geven, kunt u de bestaande grond omwoelen en mengen met potgrond. Na het aanplanten en in de eerste weken daarna geeft u goed water.

Duizendschoon stekken & vermeerderen

Om duizendschoon te vermeerderen hoeft u in principe niets te doen. Als u duizendschoon goed verzorgt, bestaat de kans namelijk dat de plant zichzelf uitzaait. Als de bloemen zijn uitgebloeid en u laat deze zitten, zult u onder de bloemen een zaaddoosje vinden dat vol met zwarte zaden zit. U kunt het zaad zelf winnen en deze uitzaaien in uw tuin. Doet u er niets mee, dan gaan de zaaddozen op den duur open en valt het zaad er vanzelf uit en zal zich dan verspreiden.

Wilt u een wijde verspreiding van duizendschoon in uw tuin? Laat de bloemen uitgroeien, afsterven en hun zaad verspreiden. Wilt u dit niet, verwijder dan de bloemen. U kunt namelijk ook heel gemakkelijk duizendschoon stekken opnieuw aanplanten. Het is zelfs aan te raden dit regelmatig te doen, omdat de plant anders na twee jaar sterft. In de herfst of het voorjaar knipt u, nog voordat de groei start, een of meerdere langere stelen dicht bij de basis af. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar. U plant ze in een bakje of potje met grond en stekpoeder zodat de wortels zich kunnen ontwikkelen. Als de stek wortels heeft en groeit, kunt u de duizendschoon planten in uw tuin. Geef ook nu weer voldoende water.

Duizendschoon ziekten

Duizendschoon is een vrij sterke plant, die wat gevoelig is voor roest. Dit wordt veroorzaakt door schimmels, vooral tijdens vochtig weer. Ook een slecht doorlatende grond bevordert de ziekte. Houd hier dus echt rekening mee tijdens de verzorging van duizendschoon. U herkent de ziekte aan roestbruine sporen op de onderkant en gelige vlekken op de bovenkant van de bladeren. Aangetaste delen verwijdert u direct. 

Duizendschoon kopen

Koop Duizendschoon bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Duizendschoon soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Duizendschoon en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Duizendschoon
Wetenschappelijke naam
Dianthus barbatus
Type
Vaste plant
Familie
Caryophyllaceae
Geslacht
Anjer (Dianthus)
Soort
Barbatus
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Gemengd
Kleur bladeren
Gemengd
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-35 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen