Gele plomp is een vaste plant uit de Nymphaeaceae familie en het geslacht Nuphar en er staat 1 soort Gele plomp in onze plantengids.
De bloeitijd van een Gele plomp ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn geel van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 20 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De Gele Plomp is een relatief onderhoudsvrije plant. Echter kan regelmatige snoei noodzakelijk zijn om de groei en bloei van de plant te waarborgen.
Het is aan te raden om de Gele Plomp in het voorjaar te snoeien, net voordat de groei op gang komt. Dit is het moment waarop de plant zich het meest actief zal herstellen. Ook zal er in het voorjaar sneller nieuwe scheuten verschijnen.
Het snoeien van de Gele Plomp begint met het verwijderen van dode of zieke bladeren en wortels. Dit zorgt voor verbetering van de gezondheid en hygiëne van de plant. Vervolgens kunt u overtollige takken wegsnoeien, zodat de plant op de gewenste grootte blijft. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan en niet te veel weg te snoeien. Overmatig snoeien kan namelijk leiden tot minder bloei en een vertraagde groei.
De Gele Plomp is een populaire waterplant die vaak gebruikt wordt in tuinen en parken. Met zijn prachtige gele bloemen, die bloeien vanaf de lente tot de zomer, is de plant een mooie toevoeging aan een vijver. Bovendien brengt de plant schaduw in het water, wat helpt om algengroei tegen te gaan. De Gele Plomp is ook functioneel aangezien het een zuurstofrijke plant is die bijdraagt aan de kwaliteit van het vijverwater.
Er zijn enkele factoren belangrijk om de verzorging van de Gele Plomp te bevorderen. Meststoffen toevoegen aan het water kan de plant helpen te groeien. De Gele Plomp is minder kieskeurig over de waterkwaliteit dan veel andere waterplanten, dus u hoeft zich daar geen zorgen over te maken bij het planten.
De Gele Plomp kan in zon of halfschaduw staan. Het is een drijfplant, dus de bladeren drijven op het wateroppervlak en de bloemen bloeien boven het water. De bloeimaanden zijn mei, juni, juli en augustus. De plant groeit het best in water met een diepte van 0,5 tot 2 meter en het liefst in stilstaand of licht stromend water, met een matig voedselrijke en bicarbonaatrijke samenstelling. Een organische bodem die venig of kleiig is, is het beste voor de Gele Plomp. Tot slot is het belangrijk om te weten dat de plant een maximale temperatuur van -25 graden Celsius kan verdragen.
Het is verstandig om de Gele Plomp te zaaien als u een grote hoeveelheid planten wilt hebben. Dit kan het beste gedaan worden tussen augustus en oktober. Vul een kuip met kleiachtige grond en strooi de zaden eroverheen. Zorg dat de kuip beschermd is tegen regen zodat de zaden niet direct weggespoeld kunnen worden. Na de winter zullen de zaden gaan kiemen en kunt u de planten overplanten in potten. Zodra de planten voldoende zijn ontwikkeld kunt u ze uitplanten in uw vijver.
Houd een plantafstand van 58 centimeter in acht en plant niet meer dan één tot drie planten per vierkante meter. Plaats de Gele Plomp in laag water tussen 0 en 120 cm diepte, zodat de wortels in het water zitten. Hierdoor kunnen de planten voedzame stoffen uit het water opnemen.
De Gele Plomp kunt u op verschillende manieren vermeerderen. Een van de meest voorkomende manieren is via water. De zaden van deze waterplant kunnen zich via het water verspreiden. Daarnaast zijn stekken en scheuren beide veelgebruikte manieren om de Gele Plomp te vermeerderen.
Bij het stekken, kunt u kleine jonge groeistukken losbreken van de moederplant. Deze stekken moeten vervolgens in een ruime kweekbak worden geplaatst met voldoende afstand tussen elkaar. Zorg ervoor dat de wortels van de stekken goed in het water zitten, zodat ze voldoende voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen.
Scheuren is een andere manier om de Gele Plomp te vermeerderen. Hierbij wordt een klein groeipunt losgemaakt van de wortel van de moederplant met behulp van een sloothaak. Het is aan te raden om dit te doen in de maand mei, wanneer de groei het meest actief is. Na het losmaken moet de nieuwe plant op een plek worden geplant waar voldoende ruimte is, zodat de groei niet belemmerd wordt.
De Gele Plomp is over het algemeen een stevige en gezonde plant, maar er zijn enkele bedreigingen waarmee de plant te maken kan krijgen. Een van de meest voorkomende problemen is de waterleliekever die de bladeren beschadigt, wat ertoe leidt dat ze bruin worden en wegrotten.
Om deze ziekte te voorkomen kunt u de larven van de kever met de hand verwijderen. Als u een grote vijver hebt, is het ook mogelijk om de bladeren tijdelijk onder water te houden, aangezien de larven niet in staat zijn om onder water adem te halen.
Naast waterleliekevertjes kan de Gele Plomp ook last hebben van andere plagen en ziekten, zoals schimmelziekten en bladluis. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren op tekenen van plagen of ziekten, en indien nodig, snel te handelen om verdere verspreiding te voorkomen.
Koop Gele plomp bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gele plomp en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.