Gentiaan - Gentiana

Gentiaan (Gentiana) is een plantengeslacht uit de Gentianaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 14 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Gentiaan vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Gentiaan online bestellen

Gentiaan snoeien: wanneer & hoe

De gentiaan is een prachtige vaste plant. Dankzij de mooie klokvormige bloemen, is deze plant een echte blikvanger in uw tuin. Er zijn verschillende soorten, maar de meeste bloeien met schitterend gekleurde blauwe bloemen. Daarnaast is de plant ook verkrijgbaar met witte bloemen. De gentiaan bloeitijd is in de zomer, maar met een beetje geluk bloeit de plant al in het voorjaar tot in september. De hoogte van de plant varieert tussen de vijf centimeter en een meter. De lage soorten behoeven vaak geen enkele snoei. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen en lelijk blad is dan al voldoende. Een hoge gentiaan snoeien is wel aan te raden.

Wanneer kunt u dan het beste een gentiaan snoeien? Doe dit, net als bij andere vaste planten, in het voorjaar. Afgestorven plantdelen en bladeren haalt u dan weg. U kunt ook gerust de plant in de lente helemaal terugsnoeien. Deze zal na zijn knipbeurt dan weer opnieuw uitlopen. Gebruik voor het snoeien van de gentiaan een scherpe snoeischaar. Zorg er ook voor dat het snoeimateriaal schoon is. Hiermee voorkomt u infecties waardoor de gentiaan vatbaarder wordt voor ziekten en plagen.

Gentiaan verzorging & onderhoud

Een bijzondere verzorging heeft de gentiaan niet nodig. Het onderhoud van de gentiaan bestaat uit water geven, bemesten en enige winterbescherming. U kunt het beste de plant met rust laten. Dit houdt de gentiaan gezond en bloeirijk. We bedoelen hiermee dat u de plant niet moet verplaatsen. Laat de gentiaan lekker op zijn standplaats staan als deze eenmaal is geplant. Op die manier kunt u jaren plezier hebben van deze mooie plant.

In de zomer dient u ervoor te waken dat de grond niet uitdroogt. Bij overvloedige regen dient u erop te letten dat de grond niet verzadigd raakt met water. Zorg ervoor dat het te veel aan water goed weg kan lopen in de bodem, vooral ook bij een gentiaan in pot. Eenmaal per jaar de gentiaan bemesten is voldoende. In het voorjaar een beetje organische bemesting wordt zeker gewaardeerd. Dit bevordert de bloei. De gentiaan is winterhard. Sommige soorten zijn wintergroen, anderen verliezen hun blad en sterven bovengronds af om in het voorjaar weer uit te lopen. Het is verstandig om de gentiaan te beschermen bij overvloedige regen en sneeuw. U kunt de plant dan licht afdekken. Verder vraagt de gentiaan weinig verzorging.

Gentiaan planten: wanneer & hoe

Gaat u de gentiaan planten, kies dan als standplaats voor de gentiaan een plekje in de zon of halfschaduw. De plant stel qua grond niet heel veel eisen, zolang deze voedingsrijk en goed doorlatend is. U kunt wat tuinplantengrond toevoegen tijdens het planten van de gentiaan. De grond mengen met compost zorgt voor een betere afvoer van het water, zodat de plant minder last heeft van wateroverlast. U kunt ook fijn puin door de grond mixen. Dit zorgt ervoor dat de grond jaren later ook nog steeds goed doorlatend is. Zeker omdat u de bodem na het planten van de gentiaan met rust moet laten, is dit aan te raden.

De gentiaan laat zich eenvoudig combineren met andere vaste planten. U kunt deze vaste plant prima als borderplant gebruiken. Maar ook de gentiaan in een bloempot of plantenbak op het terras doet het erg leuk. Gaat u meerdere gentiaan planten in uw tuin zetten, geadviseerd wordt dan om een plantaantal van zeven tot negen stuks aan te houden. Na het planten van de gentiaan geeft u gelijk wat organische mest en vergeet ook niet goed water te geven. Zorg ervoor dat de eerste weken na het aanplanten de bodem voldoende vochtig is. Daarna kunt u het afbouwen en geeft u alleen nog water bij droge periodes.

Gentiaan stekken & vermeerderen

Sommige gentiaan planten kunt u vermeerderen door deze te stekken. Een gentiaan stekken doet u bij voorkeur in het voorjaar. U snijdt dan stekjes van de toppen van de stelen en steekt deze in een potje met een mengsel van turf en zand. Geef tijdens het wortelschieten de stekken regelmatig water. Probeer de stekjes niet te raken met het water. Begiet dus altijd de grond rondom de stekken. U kunt het potje afdekken, zodat minder vocht verdampt. Het is wel belangrijk dat u het potje niet helemaal afdekt of laat het dagelijks even luchten. Zodra er wortels aan de stekken zijn gegroeid, kunt u de nieuwe gentiaan planten een vaste standplaats in uw tuin geven.

Gentiaan ziekten

De Gentiaan kan vatbaar zijn voor de schimmelziekten meeldauw of bladvlekkenziekte. Ook bladluizen kunnen de plant wel eens aanvallen/ U kunt het beste tijdens de verzorging van de gentiaan aangetaste delen helemaal verwijderen en vernietigen om verdere aantasting te voorkomen. Desgewenst gebruikt u nog een biologisch bestrijdingsmiddel.

Gentiaan kopen

Koop Gentiaan bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Gentiaan soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Gentiaan vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen