Gewone esdoorn is een boom uit de Aceraceae familie en het geslacht Esdoorn (Acer) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.
De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 25 meter en 25 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
In het begin groeit de gewone esdoorn vrij snel. De boom hoeft verder nauwelijks gesnoeid te worden. Wilt u toch uw esdoorn snoeien? Dan geven wij u bij deze bruikbare snoeitips.
Wanneer u de gewone esdoorn het beste kunt snoeien? Niet in het voorjaar. Dan komt de sapstroom van de esdoorn namelijk op gang. Het wordt daarom afgeraden om in deze periode te snoeien, omdat het sap uit de snoeiwonden kan gaan lekken. Dit wordt ook wel bloeden genoemd. Het snoeien van gewone esdoorn in het voorjaar kan er dus voor zorgen dat de boom verzwakt door het bloeden. De beste periode om te snoeien is in de maanden juli en augustus. De esdoorn is dan volop in de groei en hierdoor zullen snoeiwonden sneller herstellen dan in het voorjaar.
Op welke manier kunt u de gewone esdoorn het beste snoeien? U kunt een paar takken gedeeltelijk of juist helemaal wegsnoeien. Op deze manier kunt u goed de kronen uitdunnen. Groeiende of kruisende takken die naar binnen groeien, kunt u wegsnoeien. Zo krijgt de esdoorn een mooi gevormde kroon en voorkomt u schade verdere schade. Zit er veel dood hout in de kroon? En wordt het bladerdek dunner? Dun dan de kronen uit door een paar takken weg te snoeien.
Let op dat u op tijd snoeit om te voorkomen dat u dikke takken moet afzagen. Is dit toch nodig? Zaag dan de tak eerst aan de onderzijde in. Zo voorkomt u het afscheuren van de bast. Wij raden u ook aan om dubbele stammen te voorkomen. Dit ontstaat wanneer de esdoornboom meerdere toppen heeft ontwikkeld. Snoei dan een van de toppen weg en zorg ervoor dat u hierbij de takkraag behoudt.
De gewone esdoorn is koubestendig en kan goed tegen lage temperaturen. In de zomer is het belangrijk om de boom regelmatig water te geven. Voor sommige soorten is het zelfs aan te raden om een verstuivingsnevel aan te brengen om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.
Zorg ervoor dat de esdoorn voldoende zonlicht krijgt zonder dat hij te veel wordt blootgesteld aan direct zonlicht. De gewone esdoorn heeft namelijk voorkeur aan halfschaduw. Naarmate de esdoorn ouder wordt, hoeft u hier minder rekening mee te houden.
De esdoorn kunt u het best planten na ontbladering in de herfst. Plant de esdoorn in een vochtig gehouden grond, vooral in de zomer. Bij droog weer kunnen de bladeren schroeien en in ernstige gevallen zelfs al afvallen. In de zomer is het van belang dat u de esdoorn vochtig houdt. Naast het bewateren van de wortels, besproeit u ook 's avonds de bladeren om de luchtvochtigheid te verhogen.
Wilt kunt u nog vele jaren kunnen genieten van uw mooie esdoornboom? Volg de volgende stappen om uw esdoorn te planten:
Enten, stekken en zaaien zijn veelvoorkomende vermeerderingsmethoden. U kunt de gewone esdoorn gemakkelijk vermenigvuldigen door de zaden te zaaien in de lente.
De plant kan vatbaar zijn voor ziekten wanneer hij slecht wordt geventileerd of in slechte staat verkeert. Het is beter om te voorkomen dan genezen. De esdoorn is wel gevoelig voor bladluizen en meeldauw. Andere ziekten die kunnen voorkomen zijn anthracnose, spintmijten, longicorns, bladschurft en schildluizen.
Koop Gewone esdoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gewone esdoorn en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.