Gewone salomonszegel is een vaste plant uit de Liliaceae familie en het geslacht Salomonszegel (Polygonatum) en er staat 1 soort Gewone salomonszegel in onze plantengids.
De bloeitijd van een Gewone salomonszegel ligt in mei en juni en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De gewone salomonszegel (ook wel polygonatum multiflorum genoemd) behoort tot de aspergefamilie. De plant leent haar naam aan de littekens, die doen denken aan het zegel van de Bijbelse koning Salomon. Vanwege deze gelijkenis werden vroeger magische krachten aan de wortelstok toegewezen, maar dit is inmiddels natuurlijk ontkracht. Sterker nog, de plant kan voor mensen zelfs giftig zijn als ze wordt gegeten. Vermijd dus te allen tijde het eten van de besjes van de plant.
Tijdens de bloei vormen mooie, witte, hangende klokjes zich aan de stengels van de gewone salomonszegel. De giftige besjes beginnen pas na de bloeiperiode te groeien. Waar de bessen voor ons fataal kunnen zijn, zijn vogels er dol op. De gewone salomonszegel is dus een goed middel om meer gefladder naar uw tuin te trekken.
De gewone salomonszegel hoeft niet gesnoeid te worden. De plant zal de andere planten in uw tuin niet overwoekeren en op een natuurlijke manier weer slinken na de warme zomermaanden.
De gewone salomonszegel is dol op water. Geef deze dus, zeker in droge periodes, regelmatig extra water met een gieter. De plant zal niet snel verzuipen, dus giet er een extra scheutje bij als je twijfelt.
De plant doet het het beste in de schaduw. Zet deze dus zo veel mogelijk uit de zon. Een gefilterd zonnetje is prima, maar bij teveel zon zal de plant uitdrogen.
Daarnaast is de gewone salomonszegel gebaat bij humusrijke grond waar voldoende natuurlijke voedingsstoffen in zitten. De plant doet het uitstekend in droge grond, maar kan ook in licht vochtige grond goed wortelen.
De plant hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan in de winter wel wat worden bijgeknipt. Hiermee ziet de gewone salomonszegel er weer netjes uit en kan deze het komende jaar weer mooi tot bloei komen. Let er op dat u de plant voeding geeft als u deze in de winter bijknipt.
De plant heeft stengels van ongeveer 1 meter lang. Hier komen de klokjes aan te hangen tijdens de bloei. De plant doet het goed wanneer deze gevestigd is onder bomen en/of lichte heesters. Deze bieden beschutting en dus voldoende schaduw, maar nog wel voldoende vochtige grond.
U kunt de gewone salomonszegel het beste planten in het voor- of najaar. De plant is winterhard, dus u hoeft zich geen zorgen te maken als het kwik meerdere dagen achter elkaar tot onder het nulpunt daalt.
De gewone salomonszegel kan het beste geplant worden in tuinen met meerdere (zo goed als) volwassen bomen en heesters. Zoals gezegd verlangt deze een plekje dat voldoende schaduw biedt. Direct zonlicht op de bladeren kan namelijk voor problemen zorgen. Let er wel op dat de gewone salomonszegel genoeg ruimte heeft voor haar wortels om te groeien. Als u bomen in de tuin heeft staan met een hoge worteldichtheid, kan dat de plant belemmeren.
Wat betreft de bodem is de gewone salomonszegel gebaat bij een vochtige, humusrijke grond. Daarnaast doet ze het in verschillende grondsoorten uitstekend. Denk daarbij aan kalkrijke grond, kleigrond, veengrond, zandgrond, voedzame grond en normale grond. Tenzij u een bijzonder type grond in de tuin heeft, hoeft u er dus niet over na te denken in welke grondsoort u de plant neerzet.
Het voordeel van de gewone salomonszegel is dat deze voor ons giftig is, maar dat vogels er wel van kunnen genieten. Zij eten de besjes en poepen de zaadjes weer uit, zodat de plant op een natuurlijke manier verspreid wordt. Het is dus niet noodzakelijk om de plant zelf te vermeerderen.
Als u de plant toch wilt vermeerderen, kunt u dat doen door de wortels te delen of gebruik te maken van de zaadjes uit de bessen. Gaat u voor het delen van de wortels? Dan kunt u dat het beste doen in het voorjaar. Plant het worteldeel in geschikte grond met genoeg schaduw en geef haar extra water om de groei te stimuleren. Gaat u daarentegen voor het planten van zaadjes? Dan kunt u dat het beste doen in het najaar. Let er ook hierbij op dat u de juiste leefomstandigheden voor de plant creëert.
De gewone salomonszegel kan last hebben van bladvlekkenziekte. Dit wordt veroorzaakt door een parasitaire schimmel. Deze vindt zijn weg naar de plant op warme, vochtige zomerdagen. De schimmelsporen laten zich meevoeren met de wind en landen vervolgens op een warm, vochtig blad, zoals dat van de gewone salomonszegel. De schimmel begint vervolgens te groeien en breidt zich uit tot kleine vlekjes van ongeveer 8 millimeter aan de onderkant van de bladeren.
Na een tijdje doet deze vlek een beetje denken aan een opengesneden dragon fruit. Uiteindelijk zal het blad afsterven en op de grond vallen. Hier kunnen de sporen zich weer mee laten voeren door de wind. Controleer de bladeren tijdens warme, vochtige periodes en snij deze af als u de schimmel heeft gevonden. Gooi de bladeren vervolgens meteen weg om verdere besmetting te voorkomen.
Koop Gewone salomonszegel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gewone salomonszegel en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.