Gewone vlier is een heester uit de Caprifoliaceae familie en het geslacht Vlier (Sambucus) en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Gewone vlier ligt in mei en juni en de bloemen zijn wit of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, geel, bruin, paars, rood of wit, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 2,5 meter en 10 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Op voedselrijke bodems vindt u vooral de Gewone Vlier, het is een kleine boom of een hoge struik. Het is een plantensoort uit de Muskuskruidfamilie en wordt herkend aan de zwarte en glanzende vruchten in de nazomer. Tijdens de bloei zie je de vruchten ook terugkomen bij de Gewone Vlier. De struik bloeit in de maanden juni tot en met augustus. De bestuiving vindt plaats door insecten.
Het snoeien van de Gewone Vlier is makkelijk. Knip de takken tussen begin en eind maart ongeveer twee centimeter schuin boven de knop af. Kijk goed welke takken u allemaal wilt verwijderen en knip deze allemaal bij.
Snoei de Gewone Vlier jaarlijks terug als u de struik als een border heeft staan. Het ingesneden blad kunt u gemakkelijk bijwerken. De nieuwe takken groeien snel terug dus u kunt een groot stuk van de plant bijwerken. De Gewone Vlier krijgt dan uiteindelijk een mooi gekleurd blad terug.
Om de Gewone Vlier meer bloemen en bessen te laten krijgen, kunt u het beste de Gewone Vlier alleen snoeien na de bloei. De omvang van de struik wordt daarmee beperkt. Als de Gewone Vlier niet te groot is, hoeft u hem niet te snoeien. Bedenk dus goed wat het beste is voor de Gewone Vlier die u in de tuin heeft staan.
Kies ervoor om elk jaar slechts een derde van de takken terug te snoeien. Elk jaar komen er dan sterke jonge takken en mooie bladeren voor terug. Er komen dan ook bloemen en bessen voor terug. Verjong dus in de winter of kies ervoor om de Gewone Vlier drastisch aan te pakken in maart. Gebruik altijd het juiste snoeigereedschap.
De Gewone Vlier heeft geen speciale verzorging nodig. Ze groeien in iedere normale tuingrond, maar hebben wel veel stikstof nodig. Een zure en humusrijke grond heeft voor de Gewone Vlier de voorkeur.
De vruchten van de Gewone Vlier geven kleur aan je tuin en het lokt ook allerlei vogels naar de tuin. Geef ieder jaar een goede basisbemesting en geef tijdens de vruchtvorming en bloei nogmaals mest. De plant ontwikkelt zich dan namelijk het beste.
Een jonge Gewone Vlier heeft in de eerste twee jaar veel water nodig. Vooral in de droge periodes is het belangrijk dat de plant extra water krijgt. Na de twee jaar zijn de wortels van de Gewone Vlier diep genoeg gegroeid en komen ze zelfs door droge periodes.
Het is natuurlijk altijd verstandig om bij extreme en lange hittegolven alsnog veel water te geven in de avonden. Om te zien of de Gewone Vlier water nodig heeft, kunt u kijken of de blaadjes in ochtend slap hangen.
Voor de Gewone Vlier maakt het niet uit of die in de zon, half zon of schaduw staat. Van de bloemetjes van de Gewone Vlier kunt u siroop maken, genaamd vlierbloesemlimonade. De schermen van de Gewone Vlier kunt u ook gebruiken voor vlierbloesempannenkoeken. De mogelijkheden met vlierbloesem zijn groot, denk bijvoorbeeld aan jam of sap.
Een speciaal tijdstip om de Gewone Vlier te planten is er niet. De planttijden in de lente en herfst doen het altijd goed, maar een speciaal moment is niet nodig. In de winter doen planten het vaak minder goed omdat het dan te koud is. In zomer moet u juist weer rekening houden dat de plant niet te heet wordt en heeft het dus meer water nodig.
De Gewone Vlier is verdraagzaam en tolerant als het aankomt op de standplaats. Alle tuingronden zijn voor de Gewone Vlier wel geschikt. Bij het planten van de Gewone Vlier wordt een afstand aangehouden tot de buurplanten. Hou ouder de Gewone Vlier namelijk wordt, hoe breder die ook wordt.
Het is belangrijk dat de Gewone Vlier niet te hoog of te laag wordt geplant. De wortelkluit van de Gewone Vlier moet goed afsluiten op de bodemoppervlakte. Planten die te diep worden geplant hebben het risico dat de stam onderaan gaat rotten. Als de planten te hoog worden geplant, dan kan droogteschade aan de wortels ontstaan.
De Gewone Vlier vermeerdert zich doordat besjes uit de boom groeien. Deze worden gegeten door vogels en vooral spreeuwen zijn er dol op. Als de vogelkak op de juiste plek komt, dan bloeit daar weer een nieuwe Gewone Vlier. De gesnoeide takken van de Gewone Vlier kunt u gemakkelijk stekken.
Ziekten met veel Gewone Vlier zijn zeldzaam. Nieuwe bladeren kunnen in het vroege voorjaar soms last krijgen van de schimmel meeldauw. Vermijd het gebruik van stikstofmeststof en zorg voor meer ventilatie. Dit houdt de meeldauw tegen.
Koop Gewone vlier bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gewone vlier en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.