Groot hoefblad is een vaste plant uit de Asteraceae familie en het geslacht Hoefblad (Petasites) en er staat 1 soort Groot hoefblad in onze plantengids.
De bloeitijd van een Groot hoefblad ligt in maart en april en de bloemen zijn bruin of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 30 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Het groot hoefblad, ook wel petasites hybridus genoemd, is een sterke bladplant die behoefte heeft aan veel ruimte. Haar harige bladeren kunnen tot een halve meter breed worden.
Als de plant begint te groeien zijn de bladeren eerst hoefbladvormig. Deze krijgen later een hart-niervormige uitstraling.
Het groot hoefblad is vooral een voorjaarsplant. Tijdens de maanden dat ze in bloei staat hoeft ze normaal gesproken niet gesnoeid te worden.
De petasites hybridus is een sterk woekerende plant, wiens bovengrondse delen tijdens de herfstperiode afsterven. Ze gaan dus volledig kaal de winter in. Snoeien is dus meestal overbodig. Laat de afgestorven plantendelen op hun plaats tot het voorjaar.
U kunt wel letten op verwildering op vochtige plaatsen. Het groot hoefblad heeft dan de neiging om in het vaarwater van andere planten te gaan zitten. Deze planten kunnen hierdoor doodgaan. U kunt dit voorkomen door de ver uitdeinende planten rooien te verwijderen van de ondergrondse wortelstokken.
Het groot hoefblad tref je in de natuur aan rondom vijvers, taluds en sloten. Ze zijn gebaad bij een vochtige bodem en trekken snel de aandacht door hun grote omvang en vorm.
Als de bladeren eenmaal zijn uitgespreid komt er nog nauwelijks licht doorheen. Dit maakt het een prima leefomgeving voor slakken en wormen, waar vervolgens weer merels en lijsters op afkomen. Dit geeft meer leven in de tuin en dat is altijd goed!
Een ander voordeel van het groot hoefblad is dat ze winterhard is. Hierdoor kan ze uitstekend overleven als het kwik tot onder het nulpunt daalt. Pas wel op tijdens zachte winters.
Bij een afwisseling van natte en vries periode kan de bol of knol alsnog beschadigen. In dat geval kunt u het groot hoefblad het beste rooien en binnenshuis op een lichte, verwarmde en droge plek neerzetten.
Zoals hierboven aangegeven voelt de petasites hybridus zich het best op haar plaats op de scheidingslijn van grond en water. Als uw vijver, sloot of andere vorm van water onbeschoeide oevers heeft, dan is het groot hoefblad een uitstekende manier om deze vast te houden. De wortels nestelen zich namelijk in de grond en verstevigen deze aanzienlijk.
Zorg bij het planten dus voor goed vochtige en humusrijke grond. Daarnaast groeit ze het best op plekken met zon of lichte schaduw.
Let wel op! Het groot hoefblad wordt ook wel ‘allemansverdriet’ genoemd. Dit komt doordat de wortelstokken moeilijk te verwijderen zijn. Als u deze plant eenmaal in uw tuin heeft, zal ze moeilijk te verwijderen zijn. Houd hier dus rekening mee voor u overgaat tot deze planten.
Om het groot hoefblad te vermeerderen kunt u het wortelstuk eruit steken met een schep. U heeft maar een klein stuk nodig om de plant weer volledig terug te laten groeien. Het is bewonderingswaardig hoe goed ze kan overleven en een nieuwe plant kan vormen.
Dit is helaas ook het nadeel van de petasites hybridus. Als u de plant namelijk wilt verwijderen en er een klein stukje wortel achterblijft in de grond, groeit ze gewoon weer terug. Het kan dus ook voorkomen dat er een wortel in tweeën breekt en u er vervolgens een extra groot hoefblad bij heeft.
Wilt u toch stekken, zorg er dan voor dat u de plant in vochtige grond zet en haar genoeg ruimte geeft om te groeien.
Het groot hoefblad is een uiterst sterke plant die weinig te vrezen heeft van ziekten. Probeer wel op te passen voor bladluis. Bladluizen nestelen zich onder de bladeren van de plant en zijn daardoor moeilijk zichtbaar. Dat geldt dubbel voor de petasites hybridus, omdat haar bladeren dik zijn en weinig licht doorlaten.
U zult de bladeren daarom af en toe omhoog moeten tillen om ze te checken. Bladluizen zijn over het algemeen actief vanaf mei en sterven weer af als de temperatuur tot onder de 15 graden daalt.
Om bladluizen te bestrijden kunt u ten eerste lieveheersbeestjes uitzetten. Deze zijn niet alleen een leuk en kleurrijk aanzicht, maar ook de vijanden van de kleine, groene vretertjes.
U kunt daarnaast ook pesticide gebruiken tegen bladluis. Gelukkig is een milde pesticide al voldoende.
U hoeft dus geen onnodige schade aan uw tuin aan te brengen met het gebruik van heftige en voor andere planten en dieren soms zelfs giftige middelen.
Behandel de plant niet in de volle zon, maar liever in de ochtend of avond. Herhaal de pesticidebehandeling om de 3 tot 5 dagen en doe dit als het kan bij droog weer.
U moet dit proces herhalen om ervoor te zorgen dat niet alleen de bladluizen, maar ook de eitjes sterven. Anders kunt u weer opnieuw beginnen en dat is zonde.
Koop Groot hoefblad bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Groot hoefblad en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.