Hartgespan

Hartgespan is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Leonurus en er staat 1 soort Hartgespan in onze plantengids.

De bloeitijd van een Hartgespan ligt in juni en juli en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hartgespan online bestellen

Hartgespan snoeien: wanneer & hoe

De Hartgespan is een vaste plant die zich kenmerkt door haar langdurig bestaan en de terugkerende bloei. Elk jaar zal deze plant in de periode van juni en juli bloeien en hij kan een levensduur van meer dan twee jaar hebben. De Hartgespan wordt tot wel 1,5 meter hoog. Snoei de plant regelmatig om de groei van deze plant te controleren.

Een goede tijd om te snoeien is na het bloeiseizoen. Verwijder dan verouderde stengels en bladeren. Het voorjaar is ook een geschikt moment om de stengels te snoeien, dit zorgt voor ruimte voor nieuwe groei van stengels. Wanneer u gaat snoeien, let er dan op dat u de stengels niet te kort afknipt. Houd minimaal 15 centimeter boven de grond over om de groei van de plant gemakkelijk te laten plaatsvinden.

Hartgespan verzorging & onderhoud

Hartgespan is een vaste plant die bekend staat om zijn heerlijke geur en mooie bloemen. Als de plant ongewenst in uw tuin groeit, is het aan te raden om deze volledig met wortel en al te verwijderen.

Om de Hartgespan in goede conditie te houden, moet u de plant in een zonnige positie plaatsen. De plant heeft minstens één keer per week water nodig om gezond te blijven. Bescherm de plant in de winter tegen extreme kou door de grond rond de plant te bedekken met afgevallen bladeren of stro. Dit is echter alleen nodig als de temperatuur daalt tot onder de -10 graden Celsius.

Controleer regelmatig of de grond niet te droog is als u de plant in een pot houdt. De Hartgespan kan snel uitdrogen, vooral tijdens warme dagen. Geef de plant meteen water als u merkt dat de grond droog is. Controleer dit door te voelen of de grond op 5 centimeter diepte vochtig is of niet.

Hartgespan planten: wanneer & hoe

Plant de Hartgespan op dezelfde diepte als dat het zaadje dik is. Net onder de grond is dus prima. Zorg er wel voor dat de zaadjes minimaal 30 centimeter van elkaar vandaan geplant worden. Zo heeft de Hartgespan voldoende ruimte om te kunnen groeien. Bij het planten is vooral geduld belangrijk, houd de plant regelmatig in de gaten en voeg eventueel extra voedingsstoffen toe, door de plant extra te bemesten.

De grond maakt voor de Hartgespan niet uit. Zand, klei, leem, alkalisch en zuur, het kan allemaal. Zorg altijd dat de pH-waarde tussen de 6 en de 7 ligt. Kiest u ervoor om de Hartgespan in een pot te laten groeien? Houd er dan rekening mee dat naarmate de plant groter wordt, u ook een grotere pot nodig heeft. Wanneer u de plant gaat verplanten, zorg er dan voor dat het gat waar de plant in komt twee keer zo groot is als de wortelkluit. Vul het gat verder aan met grond en druk dit voorzichtig aan.

Hartgespan stekken & vermeerderen

Het stekken van de Hartgespan is een eenvoudige manier om nieuwe planten te verkrijgen zonder extra kosten. Het proces vereist enig geduld, maar met de juiste zorg en aandacht heeft u binnen enkele weken al een nieuwe plant.

Om te beginnen, selecteert u een gezonde stengel van de bestaande Hartgespan. Zorg dat de stengel 10 tot 15 centimeter lang is. Snijd de stengel af met een scherpe snoeischaar en verwijder alle bladeren. Steek de stek vervolgens in een pot met grond en zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is. Plaats de pot op een plek waar de stek voldoende licht heeft.

Controleer de stek regelmatig en houd de grond vochtig. Voeg eventueel wat bemesting toe, dit is niet noodzakelijk. Na enkele weken is de wortel voldoende ontwikkeld, zodat u hem kunt verplaatsen naar de gewenste plek.

Hartgespan ziekten

De Hartgespan is een plant die gelukkig niet vaak last heeft van specifieke ziekten. Toch kan het gebeuren dat u te maken krijgt met veelvoorkomende problemen.

Ten eerste is wortelrot een ziekte die ontstaat wanneer de wortels van de plant te lang in vochtige grond staan. Voorkom dit door de grond goed te laten drogen tussen de watergift door. Ook kan het helpen om de plant in een goed gedraineerde grond te plaatsen. Indien uw plant al wortelrot heeft, is het belangrijk om de gehele plant met wortel te verwijderen, zodat de ziekte zich niet verspreidt.

Bruine Vlek is een ziekte die zich snel verspreidt en leidt tot verwelking van het blad. Voorkom deze ziekte door de planten goed te ventileren en verwijder het beschadigde of zieke blad. Reinig ook regelmatig uw tuin en het gereedschap om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen.

Bladkevers kunnen gaatjes in het blad maken en daarmee de groei van de plant belemmeren. Voorkom dit door uw planten regelmatig te inspecteren op tekenen van bladkevers en verwijder deze. Ook kunt u biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie gebruiken om de bladkevers te bestrijden.

Hartgespan kopen

Koop Hartgespan bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hartgespan soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hartgespan en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Hartgespan
Wetenschappelijke naam
Leonurus cardiaca
Type
Vaste plant
Familie
Lamiaceae
Geslacht
Leonurus
Soort
Cardiaca
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Roze
Kleur bladeren
Roze
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Vochthoudend
Standplaats
Halfschaduw / Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-35 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen