Hemelsleutel is een vaste plant uit de Crassulaceae familie en het geslacht Sedum (Vetkruid) en er staat 1 soort Hemelsleutel in onze plantengids.
De bloeitijd van een Hemelsleutel ligt in september en oktober en de bloemen zijn rood of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is paars of rood, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 50 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Hemelsleutel is een sterke vaste plant die behoort tot de vetplantenfamilie. Dit vetkruid is behoorlijk populair en dat komt door zijn bloeiperiode die pas laat in het jaar van start gaat. De hemelsleutel bloeitijd is namelijk van augustus tot ver in oktober. Wanneer de meeste vaste planten zijn uitgebloeid, wordt uw tuin tot in de late herfst nog opgefleurd met kleuren die variëren van roze tot paars- en robijnrood. Vlinders zijn dol op de bloemen dus ook in het najaar krijgt u nog volop bezoek van vlinders in uw tuin als u de hemelsleutel heeft staan. De bladeren verschillen qua kleur en grootte per soort. Om de plant gezond en in toom te houden, is het raadzaam om hemelsleutel te snoeien.
Hemelsleutel snoeien na de bloei in november is een mogelijkheid. De meeste soorten zijn namelijk niet wintergroen en sterven dus voor de winter af waardoor stelen en bloemen bruin worden. Vaak wordt er dan voor het snoeien van de hemelsleutel gekozen. Het kan gebeuren dat er na het snoeien tijdens een regenbui water in de afgeknipte stengels loopt. Als het dan gaat vriezen, kan vorstschade ontstaan. Daarom is het beter om in het voorjaar hemelsleutel te snoeien. De kans op vorst is dan een stuk minder. U snoeit dan de plant flink terug, haalt oud, verdord blad en uitgebloeide bloemschermen weg. Tussendoor kunt u de plant nog wat bijknippen wanneer deze iets te enthousiast groeit. Voor het snoeien van hemelsleutel gebruikt u een scherpe snoeischaar.
Veel werk stelt de verzorging van hemelsleutel niet voor. De plant kan goed tegen droogte. De bladeren van de hemelsleutel zijn vrij dik. De plant slaat hier water op voor droge tijden. De plant kan dus prima een tijdje zonder water. Merkt u dat het blad wat gaat rimpelen. Dan is het tijd voor onderhoud aan de hemelsleutel en geeft u de plant flink water. Zorg ervoor dat het water niet rond de wortels blijft staan, omdat de wortels dan gaan rotten. Bij een hemelsleutel in bloempot of plantenbak dient u vaker water te geven en ervoor te zorgen dat het te veel aan water goed weg kan lopen.
De hemelsleutel bemesten kunt u het beste in het voorjaar doen, als de plant begint uit te lopen. Hemelsleutel is winterhard, maar niet wintergroen. De meeste soorten sterven bovengronds af om in de lente weer uit te lopen De plant heeft echter wel een mooi silhouet in de winter als u de takken niet wegsnoeit na de bloei. In de winterperiode is de verzorging van hemelsleutel echt minimaal.
Gaat u hemelsleutel planten? Bedenk dan dat zon belangrijk is voor deze vaste plant. Kies als standplaats voor hemelsleutel een zonnige plek uit. De plant is uitermate geschikt voor tuinen op het zuiden. Hoewel een halfschaduw standplaats voor hemelsleutel ook kan, staat deze het liefst op een warm plekje waar de zon vaak aanwezig is (als deze schijnt). Vermijd de schaduwzone van heesters en bomen. Daarnaast is het belangrijk dat de plant ietwat beschut staat.
U kunt het beste in niet te arme grond hemelsleutel planten. Geef de grond een bemesting voordat u de plant plaatst. Het is ook belangrijk dat het water van bijvoorbeeld heftige regenbuien, goed weg kan in de bodem. Naast wat meststof werkt u eveneens wat compost door de grond heen. Dit zorgt ervoor dat de bodem beter doorlatend wordt. Hemelsleutel is goed te combineren met andere planten en woekert niet of nauwelijks. Gaat u meerdere hemelsleutel planten in uw tuin zetten? Plaats dan zeven tot negen stuks planten per vierkante meter. Na het planten van hemelsleutel geeft u de eerste periode goed water.
Hemelsleutel is makkelijk te vermeerderen. U kunt de plant scheuren of hemelsleutel stekken. U neemt een of meerdere takjes met een paar blaadjes van de plant en zet deze in een potje met grond, eventueel gemengd met stekpoeder. Wanneer de stekjes nieuwe worteltjes krijgen en groter worden, kunt u de hemelsleutel stekken een plek in uw tuin geven. Het vermeerderen van hemelsleutel via scheuren is ook niet moeilijk. In het voorjaar graaft u de plant op uit de grond en deelt deze in twee of meerdere stukken. Ieder deel plant u opnieuw uit en geeft u de eerste dagen voldoende water. Het wordt zelfs aangeraden om de paar jaar door middel van scheuren hemelsleutel te vermeerderen. Dit houdt de plant in goede conditie.
De hemelsleutel is weinig gevoelig voor ziekten en plagen. Heel soms kunnen bladeren door bladaaltjes worden aangetast. Deze minuscule wormpjes overwinteren vaak in plantenresten, zoals droge afgevallen bladeren. In het voorjaar kunnen ze zich verplaatsen naar het verse, nieuwe blad en deze laten verkleuren. Aangetaste delen dient u direct te verwijderen en zorg tijdens de verzorging van de hemelsleutel dat u nooit op de plant zelf water geeft. Houd deze zo droog mogelijk. Dit heeft een remmende werking op de verspreiding van de bladaaltjes.
Koop Hemelsleutel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hemelsleutel en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.