Herfsttijloos is een vaste plant uit de Liliaceae familie en het geslacht Colchicum en er staat 1 soort Herfsttijloos in onze plantengids.
De bloeitijd van een Herfsttijloos ligt in september, oktober en november en de bloemen zijn paars van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 15 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Deze prachtige herfsttijloos ziet eruit als een bloem, bloeiend in de herfst. Het is een klein plantje en heeft geen specifieke snoei-instructies. Naar het voorjaar toe zult u de herfsttijloos vooral met veel bladeren zien. Als deze eenmaal openklappen en de paarse bloem tevoorschijn komt, is snoeien voor een mooiere tuin overbodig.
De knollen van deze plant kunnen jaren op een plek blijven staan en zijn geschikt voor verwildering van je tuin. Dit komt doordat de plant giftig is voor mensen en dieren. De plant wordt dus wordt gemeden door hongerige dieren. Daarnaast vermeerdert deze plant zichzelf. De herfsttijloos wordt zelfs elk jaar steeds mooier. Omdat het individuele plantjes zijn, kunt u het beste de volledige plant verwijderen wanneer dit er te veel worden om uw tuin in bedwang te houden.
De herfsttijloos is een makkelijke plant en heeft niet veel verzorging nodig. Het is een plant die in Nederland voornamelijk voorkomt in bossen, langs duinpaden en vochtige weilanden. Deze soort is in Nederland zeldzaam in het wild, en de aantallen lopen al jarenlang terug. Er wordt gezegd dat de plant van vochtige plekken houdt, maar ook een droogbloeier is. Vandaar dat de plant op verschillende plekken groeit. Een droogbloeier is een plant waarvan de bol tijdens de bloei geen water opneemt en geen wortels en bladeren vormt. De bol heeft zelfs geen grond nodig om in het begin tot bloei te komen. Zonlicht is op dat moment al genoeg voor de herfsttijloos.
Omdat de plant in de herfst groeit, maar de bladeren en vruchten in het voorjaar, is het fijn om te weten dat de plant winterhard is en de winter dus makkelijk overleefd. Wilt u extra bescherming? Plaats dan een bodembedekking rondom de plant tijdens hevige winterdagen. Dit beschermt de plant en ziet er mooi uit. Plaats een beetje boomschors of wat houtsnippers rondom de plant om deze te beschermen tegen de vrieskou. Andere bodembedekkers werken ook prima. Bodembedekking kan ook gebruikt worden om onkruid tegen te gaan.
De herfsttijloos is speciaal. Er is namelijk weinig tot niets nodig om de knol van deze plant te laten bloeien. Er wordt gezegd dat u de plant om deze reden gemakkelijk op uw vensterbank kunt zetten om toch een prachtige bloei van deze plant te kunnen meemaken. Zonlicht is wel noodzakelijk voor een goede groei. Nadat de plant uitgebloeid is, kunt u deze uitplanten in de grond. Denk bijvoorbeeld aan een bloempot of plantenbak.
Goed om te weten: er komen meerdere bloemen uit één bol. Augustus tot en met september zijn de beste maanden om de bollen in de grond te stoppen. Dan zullen deze rond oktober gaan bloeien.
Let erop dat de herfstbloeier een van de giftigste planten is die in de Nederlandse natuur voorkomt. Het consumeren van deze plant is dus af te raden. Dit geldt zowel voor mensen als dieren. De bloemen zullen het mooiste bloeien in het najaar. Uiteindelijk zult u zien dat de herfsttijloos zichzelf zal vermeerderen en uitbreiden.
Veel ziekten, plagen, schimmels en meer kunnen worden voorkomen met de juiste verzorging. Denk bijvoorbeeld aan de geschikte plek, vochtgehalte, hoeveelheid water en bemesting. De Herfsttijloos houdt van een niet te droge grond en zon of halfschaduw.
Het is aan te raden een schimmelwerend bestrijdingsmiddel in huis te halen voor de meest voorkomende aandoeningen zoals roest, schurft, meeldauw en sterroetdauw. Omdat de herfsttijloos giftig is voor dieren, loopt deze minder risico op bedreigende dieren, insecten en beestjes.
Koop Herfsttijloos bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Herfsttijloos en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.