Hertshooi (Hypericum) is een plantengeslacht uit de Hypericaceae familie. Voor dit geslacht van heesters en vaste planten staan er 12 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Hertshooi vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Wanneer kunt u het beste de hertshooi snoeien? Er zijn verschillende soorten hertshooi, namelijk hoge en lage. Wij raden u aan om de hoge hertshooi in het voorjaar te snoeien tot aan de grond. Dit kunt u het beste doen in de maand maart. De plant snoeit u tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Als u in het najaar gaat snoeien, dan kan de hypericum invriezen. Dit wilt u natuurlijk niet. Na het snoeien zal de plant weer snel teruggroeien. Er zullen volop bloemen groeien aan de nieuw gevormde takken. Dit is een prachtige toevoeging aan uw tuin.
Voor een mooie bloei zet u de hertshooi in de volle zon tot halfschaduw. Houd er rekening mee dat er schaduw nodig is wanneer de hertshooi zich op een hete standplaats bevindt. De hypericum houdt verder van een vochtdoorlatende grond. De hertshooi heeft eigenlijk geen bemesting nodig en groeit op alle droge tot normale, doorlatende bodems. Het gaat dan om lichtzure tot kalkhoudende grond en tijdelijke droogte.
Geef in perioden van droogte genoeg water aan de plant. Zo kunt u uitdroging van de hertshooi voorkomen. In de winter kunnen de scheuten van de hypericum afbreken of dood vriezen. Deze scheuten kunt u dan ook verwijderen. Als het zeer koud is in de winter kunt u de grond het beste afdekken met bijvoorbeeld takken. Zo biedt u extra bescherming aan de plant.
Het voorjaar is een gunstige tijd om de hertshooi te planten. De hertshooi is een geliefde tuinplant en is ideaal voor randbeplanting in een border of als bodembedekker. De hypericum is ook een goede borderplant. De plant is namelijk goed te combineren met andere vaste planten. Ook kan de hertshooi als onderbeplanting worden gebruikt als de plant verder genoeg uren zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat dat de grond vochtig genoeg is als u de hertshooi als onderbeplanting gebruikt bij grote bomen en heesters.
Wilt u de hertshooi vermeerderen? Dit kunt u doen door te zaaien, stekken of delen. Wilt u zelf zaaien? Zaai de zaden dan in een zandbed. Bedek de zaden vervolgens met een dun laagje water en laat deze bij een temperatuur van 10 tot 12 graden ontkiemen. Zorg er ook voor dat de potgrond vochtig blijft. Wanneer de zaaiingen 5 tot 10 centimeter lang zijn kunt u deze verplanten.
Kiest u voor stekken? De vermeerdering wordt dan vaak aan het einde van de zomer uitgevoerd als de hertshooi dicht op elkaar staande takken heeft. Gebruik voor het stekken stevige, zachte takken van de hypericum die in het huidige jaar zijn ontsproten. Snijd vervolgens 10 tot 15 centimeter vanaf de punt van de tak en zorg hierbij dat er aan elke tak minimaal 2 volle bladeren zitten.
De hertshooi wordt gekenmerkt door haar sterke weerstand. De plant is gevoelig voor roestziekte. Wij raden u daarom aan om de plant zo af en toe te controleren op roest. Verwijder aangetaste bladeren wanneer nodig is. Als het nodig is kunt u met een fungicide spuiten. Hoe herkent u roest aan de hypericum? Bij roest ziet u gele vlekken op de bovenkant van de bladeren en oranje vlekken op de onderkant. Wind en water zorgen ervoor dat deze schimmelroest sneller wordt verspreid. Een ernstige aantasting leidt tot bladval. Preventief behandelen tegen roest is dus sterk aan te bevelen.
Goed om te weten is dat bij langdurige, strenge vorst en veel wind het blad kan uitdrogen en afvallen. Let hier dus extra op tijdens de winter. De hypericum is verder niet giftig. Zo is er zelfs een fraai hertshooisoort die bekend staat om haar geneeskrachtige werking. Deze plant is tegenwoordig zeldzaam en komt steeds minder voor.