Hulst

Hulst is een heester uit de Aquifoliaceae familie en het geslacht Ilex en er staat 1 soort Hulst in onze plantengids.

De bloeitijd van een Hulst ligt in april en mei en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 11 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hulst online bestellen

Hulst snoeien: wanneer & hoe

Hulst is een hele veelzijdige plant. Deze groenblijvende struik met vaak rode besjes of witte bloemetjes is niet alleen een veilig thuis voor vogels, maar zorgt er ook voor dat ongenode gasten uit de tuin blijven. Zeker wanneer u hulst heeft toegepast als haag. De struik is uitermate geschikt om in vorm te snoeien. Het is aan te raden om regelmatig hulst te snoeien, bij voorkeur twee keer per jaar. Wanneer het snoeien van hulst wordt nagelaten, zal de heester enorm gaan groeien in de breedte, hierdoor zijn vorm verliezen en een verwaarloosde uitstraling krijgen.

De beste tijd om hulst te snoeien is in het voorjaar als het niet meer vriest, rond april. Een tweede snoeibeurt kan dan in augustus of begin september plaatsvinden. Snoei de hulst met een snoeischaar in vorm. Voor een haag met hulst kunt u beter een heggenschaar gebruiken. Hulst verdraagt sterke snoei. U kunt dus gerust de hulst eens heel stevig snoeien om de breedte te korten. Hiermee stimuleert u de hulst ook om weer mooier vol te worden.

Vergeet bij het snoeien niet om stevige handschoenen te dragen en desgewenst beschermende kleding. Hulst heeft scherp, gekartelde bladeren die gemeen kunnen prikken.

Hulst verzorging & onderhoud

Hulst heeft een mooie eigenschap. De struik verliest namelijk zijn groenheid niet. Hulst behoudt het hele jaar zijn groene bladeren. Vorst en sneeuw is voor deze struik geen enkel probleem. Alleen jonge hulst in een pot dient u tijdens strenge vorst te beschermen, bijvoorbeeld met noppenfolie. Hulst groeit goed in normale humusrijke grond. Deze grond mag niet te nat en niet te droog zijn. Tijdens droogte dient u hulst geregeld water te geven. In het voor- en najaar kunt u wat mengmeststof geven om de struik gezond te houden.

Hulst planten: wanneer & hoe

Gebruik verse, vochtige tuingrond bij het planten van hulst. Het is belangrijk dat de grond goed vocht door kan laten. U kunt de grond vooraf een beetje omspitten. Voor wat betreft de hulst standplaats kunt u ervoor kiezen om de struik een plekje in de zon te geven of om hulst half in de schaduw te plaatsen. Wel geldt, hoe meer licht, hoe intenser het groen.

Geef de heester altijd een flinke ruime plaats, zodat de struik zich goed door kan ontwikkelen. Als hulst in de verdrukking komt te staan, kan deze krom gaan groeien en verschijnen er kale plekken aan de verdrukte kant. Geef na het planten van de hulst voldoende water.

Hulst stekken & vermeerderen

U kunt eenvoudig hulst vermeerderen door te stekken. Hulst stekken is niet moeilijk. U snijdt een takje af op een lengte van circa vijftien tot twintig centimeter. Verwijder de onderste blaadjes en zet de stekjes in een potje met stekgrond. Stekgrond zorgt voor een versnelde wortelgroei. Plaats het potje op een koele, beschutte plaats en geef regelmatig water. Zorg dat de grond voldoende vochtig is. Wanneer u hulst stekt in het najaar, kunt u in het voorjaar erop de hulst verpoten naar de tuin.

Overigens kunt u hulst ook in het voorjaar zaaien. Alleen dan dient u veel geduld te hebben, want het kan zomaar twee tot drie jaar duren voordat er iets gebeurt.

Hulst ziekten

Hulst is vrijwel ongevoelig voor ziektes, ongedierte en weersomstandigheden. Soms kunnen hulstbladeren ontsierd worden door geel, bruinachtige vlekken. Deze worden veroorzaakt door de hulstvlieg. Een piepklein vliegje dat haar eitjes op de bovenzijde van het hulstblad legt. Meestal in het voorjaar of de vroege zomer. Als de eitjes zijn uitgekomen, voeden de larven zich binnenin het blad. Dit veroorzaakt gele, bruinachtige vlekken. De aangetaste bladeren hebben geen nadelige invloed op de groei van hulst. Deze blaadjes kunt u gewoon van de hulst afplukken.

Hulst kan ook last hebben van schimmelaantasting. Meestal treedt dit in september op, bij regenachtig weer in combinatie met de vaak nog hoge temperaturen in de herfst. U herkent de schimmelaantasting aan de bruin tot zwarte bladvlekken. Ook kunnen bladeren eraf vallen. Door zoveel mogelijk blad weg te halen, beperkt u de schimmelaantasting bij hulst.

Hulst kopen

Koop Hulst bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hulst soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hulst en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Hulst
Wetenschappelijke naam
Ilex aquifolium
Type
Heester
Familie
Aquifoliaceae
Geslacht
Ilex
Soort
Aquifolium
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Wit
Kleur bladeren
Wit
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
April, Mei
Vochtigheid
Vochthoudend - Vochtig
Standplaats
Lichte schaduw
Zuurgraad grond
Zuur tot zwak zuur
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen