Iris - Lis

Iris, in het Nederlands ook wel Lis genoemd, is een plantengeslacht uit de Iridaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 44 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Iris vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Iris online bestellen

Iris snoeien: wanneer & hoe

De iris is een vaste tuinplant die vooral bekend staat om zijn karakteristieke bloeiwijze. Het is een veelzijdige plant met opvallende bloemen die verkrijgbaar is in allerlei kleuren. De iris bloeitijd is al vanaf het voorjaar tot in de zomer, van mei tot en met juli. De kleurrijke bloemen hebben allemaal dezelfde kenmerkende vorm. De lis is naast een vaste plant voor in de tuin ook erg populair als snijbloem.

Na de bloei ontstaan er mooie zaaddozen. Als u uitzaaiing van de iris wilt voorkomen, dient u deze te verwijderen voordat ze opengaan en hun zaden verspreiden. Daarnaast kunt u ook gelijk na de bloei de iris snoeien, door ziek en/of beschadigd blad weg te knippen en uitgebloeide bloemstengels terug te snoeien. Na de winter (in het voorjaar) kunt u nogmaals de iris snoeien. De lis zal dan weer snel uitlopen en opnieuw prachtige bloemen geven. Voor het snoeien van de iris is het belangrijk om het juiste snoeimateriaal te gebruiken. Een snoeischaar dient schoon en scherp te zijn, zodat u de plant niet beschadigt of infecteert.

Iris verzorging & onderhoud

Veel onderhoud heeft de iris niet nodig. Wanneer het droog en warm is, dient u wat vaker de plant water te geven. Begiet de grond rond de lis en bij voorkeur nooit de plant zelf. Na het einde van de bloei is extra vocht toedienen vaak niet meer noodzakelijk. Zeker bij regenachtig weer is de iris verzorgen met water helemaal niet nodig. Wat betreft voedingsstoffen, kunt u het beste na het snoeien de iris bemesten. Doe dit in ieder geval op een moment dat het niet vriest of gaat vriezen.

Omdat de iris zijn blad verliest in de herfst, haalt u in het najaar vast de dode bladeren weg, zodat in het volgende voorjaar de weg weer vrij is voor de plant om nieuw groen blad te laten groeien. De iris is winterhard. Wanneer u de iris net heeft geplant, is het wel aan te raden om deze tijdens de wintermaanden wat bescherming te bieden. Dit kan door bijvoorbeeld een mulchlaag op de grond aan te brengen rond de lis. U kunt hier humus en turf voor gebruiken.

Iris planten: wanneer & hoe

Omdat er verschillende soorten iris planten zijn, is er voor elk type grond wel een plant. De vaste iris planten hebben graag een plekje in de zon. Er zijn soorten die uitstekend groeien en gedijen in vochtige grond, bijvoorbeeld rond een vijver. Maar de meeste soorten doen het goed in normale tot droge grond. De lis standplaats voor de vaste plant is bij voorkeur zonnig en een droge, goed waterdoorlatende bodem. Op een natte standplaats kan de iris hier al snel gaan rotten. Bewerk daarom de bodem als deze niet goed doorlatend is.

De iris laat zich prima combineren met andere vaste planten, bijvoorbeeld in een border. Gaat u meerdere iris planten plaatsen, dan wordt een plantaantal van zeven tot negen stuks per vierkante meter geadviseerd. Na het planten van de lis, geeft u goed water.

Iris stekken & vermeerderen

U kunt de iris stekken en vermeerderen door deze te scheuren. Sommige soorten dienen om de paar jaar gescheurd te worden om op deze manier de plant gezond en sterk te houden. De iris ontwikkelt zich namelijk steeds meer naar buiten toe waardoor het middendeel uiteindelijk geen nieuwe bloemen meer vormt. Er ontstaat dan een kale plek en de lis wordt zwakker. Dit voorkomt u door de iris te vermeerderen via scheuren.

U graaft dan de iris in zijn geheel op uit de grond, schudt de aarde eraf en deelt de wortelkluit in stukken. Dit noemen we scheuren, maar feitelijk deelt u de moederplant op in kleine stukken. Oude delen gooit u weg en alle gezonde nieuwe losse delen plant u afzonderlijk terug in uw tuin. U geeft gelijk goed water en desgewenst wat meststof zodat de nieuwe iris stekken goed kunnen groeien.

Iris ziekten

De iris niet alleen een karakteristieke, vrolijke vaste plant, de plant is ook nog eens vrij sterk en ziekteresistent. De lis kan alleen wat gevoelig zijn voor de bladvlekkenziekte, een schimmel die het blad aantast. Er verschijnen dan bruine vlekken op de bladeren omgeven door een gelige tot donkerbruine rand. Tijdens het groeiseizoen zal dit niet erg opvallen, maar na de bloei kunnen de vlekken groeien en sterven bladeren af. Ook de stengels en bloemknoppen kunnen worden aangetast. Vooral onder vochtige omstandigheden, bij warme en koele temperaturen kan de ziekte de kop opsteken. Geef de iris dus wat extra verzorging bij broeierig weer, anders kan de schimmel zich snel verspreiden. Aangetaste delen verwijdert u van de lis en desgewenst kunt u nog een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Iris kopen

Koop Iris bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Iris soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Iris vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen