Judasboom is een heester uit de Fabaceae familie en het geslacht Cercis en er staat 1 soort Judasboom in onze plantengids.
De bloeitijd van een Judasboom ligt in april en mei en de bloemen zijn paars of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De judasboom is een mooie, grote heester of boom die ook wel hart- of liefdesboom wordt genoemd. In het vroege voorjaar is deze heester al een lust voor het oog. De judasboom bloeitijd is in april en mei. De heester bloeit dan met weelderige roze, witte of paarse bloemen. Daarnaast zorgen de langwerpige vruchten, die de bloemen voortbrengen, voor een exotisch tintje. Een volgroeide judasboom snoeien is eigenlijk niet nodig, tenzij u de heester wilt verjongen. U kunt het beste in de zomer de judasboom snoeien, omdat er dan minder kans bestaat op ziekten. U snoeit dan de takken tot even boven de grond terug. Verder kunt u daarnaast nog beschadigd hout wegsnoeien. Gebruik altijd scherp en schoon snoeimateriaal voor het snoeien van de judasboom.
De judasboom dankt zijn naam overigens aan de Bijbelse vertelling. Judas zou zich aan deze boom hebben opgehangen. Anderen vertellen dat de bloemen naar de wonden verwijzen die bij de kruisiging zijn aangebracht. De bloemen steken werkelijk waar schitterend af tegen het bruine hout. Voordat de heester gaat bloeien hoeft u de judasboom dus niet te snoeien. Enkel verjongings- of vormsnoei in de zomer.
De prachtige judasboom is qua verzorging een gemakkelijke heester. Eenmaal geplante bomen en struiken hebben doorgaans geen extra water nodig, tenzij het lange tijd warm en droog is. U ziet dit snel genoeg, want dan gaan de bladeren hangen. De grond mag niet uitdrogen. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is zodat het te veel aan water goed weg kan.
De judasboom bemesten is meestal niet nodig. De grond is bij voorkeur kalkrijk. U kunt in het voorjaar wat kalk aan de grond toevoegen zodat de zuurgraad van de bodem op peil blijft. De judasboom is winterhard, maar niet wintergroen. Oudere heesters zijn prima bestand tegen vorstperiodes. Jonge judasbomen hebben wel enige winterbescherming nodig. Verder vereist de judasboom geen onderhoud. U geniet in het voorjaar van een bloemenpracht, in de zomer van mooie bladeren en in het najaar van schitterende herfstkleuren. En dat alles zonder al te veel verzorging van de judasboom.
Gaat u een judasboom planten? Bedenk dan goed of de heester kan blijven staan op de plek die u in gedachten heeft. De judasboom is namelijk moeilijk te verplanten, omdat de heester een lange penwortel vormt die het bijna onmogelijk maakt om de struik later uit te graven en te verplaatsen. Houd hier dus rekening mee bij het planten van de judasboom. Geadviseerd wordt om de judasboom aan te planten tijdens de rustperiode. Dit is van medio november tot april.
Kies als standplaats voor de judasboom een liefst zonnige en beschutte plek uit in uw tuin. Sommige soorten kunnen ook een halfschaduw standplaats verdragen. De heester verkiest zoals gezegd een kalkrijke, vochtige en goed doorlatende bodem. Na het planten van de judasboom geeft u voldoende water en in de winter geeft u de jonge judasboom wat bescherming bij vorst. U kunt dan een beschermlaagje op de grond aanbrengen van afgevallen blad of compost, maar ook een laagje houtsnippers rond de struik is mogelijk.
U kunt de judasboom vermeerderen door stengelstekken of door het zaaien van zaden. De meest gebruikte en meest eenvoudige manier van vermeerderen is door de judasboom te stekken. Dit kunt u het beste in september doen. U knipt enkele stekken van ongeveer tien centimeter jong hout van de heester af. Zet de stekken in een potje met stekgrond, bij voorkeur arme grond. Tijdens het inwortelen kunt u het potje afdekken. Zorg wel dat de aarde vochtig genoeg is en blijft. Zijn de stekjes geworteld en groter gegroeid, dan kunt u de nieuwe judasbomen in uw tuin aanplanten (meestal in het voorjaar erop). Bedenk ook hier weer goed waar u de nieuwe judasboom gaat planten. Geef na het planten voldoende water en bescherm ook deze nieuwe heesters in de winter tijdens vorst.
De judasboom is behoorlijk sterk en wordt zelden ziek. Als er bij de heester toch ziekteverschijnselen, zoals verwelking van het blad, of ongedierte optreden, komt dit meestal doordat de standplaats van de judasboom niet juist is of vanwege te weinig onderhoud van de judasboom. Daarnaast kan de heester gevoelig zijn voor schimmelinfecties tijdens het snoeien. Het is daarom echt belangrijk om in de zomermaanden de judasboom te snoeien, omdat wonden anders in kunnen rotten of schimmels de struik aan kunnen tasten. U dient aangetaste delen tijdens de verzorging van de judasboom direct te verwijderen of een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Maar nog beter en gemakkelijker is het natuurlijk om dit te voorkomen.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Judasboom en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.