Kalmoes

Kalmoes is een vaste plant uit de Araceae familie en het geslacht Acorus en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Kalmoes ligt in juni en juli en de bloemen zijn groen van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, geel of gemengd, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 60 centimeter en 60 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kalmoes online bestellen

Kalmoes snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van een kalmoes is zeer belangrijk, aangezien deze plant kan gaan woekeren. Dat betekent dat de worteluitlopers van de plant zich onder de grond verspreiden en een paar meter verder, boven de grond een ‘nieuwe’ plant vormen. Dit is in een tuin vaak niet gewenst, aangezien deze woekerplanten andere planten kunnen verdrijven. 

Het woekeren van een kalmoes kunt u tegengaan door de wortelstokken te snoeien. Hiermee houdt u de breedtegroei van de plant in toom. Vindt u breedtegroei geen probleem? Dan is het snoeien van de kalmoes niet noodzakelijk. De kalmoes heeft namelijk een maximum hoogte van de 60 tot 80 centimeter. 

Kalmoes verzorging & onderhoud

De Kalmoes heeft niet heel veel verzorging en onderhoud nodig. Het belangrijkste is om het waterpeil in de gaten te houden. U moet de kalmoes namelijk niet dieper planten dan 30 centimeter onder water. Dan is de kans groot dat deze plant gaat rotten. 

Kalmoes planten: wanneer & hoe

De kalmoes is een moerasplant die het beste groeit in vochtige gebieden. De plant heeft namelijk een vochtige tot natte ondergrond nodig. Dit maakt de kalmoes een mooie toevoeging aan uw vijvertuin. Een prettige bijwerking van de kalmoes is dat hij een zeer waterzuiverend werkt. Dit noemen we een helofyt. Dit betekent dat de kalmoes helpt om nitrogenen en fosforen uit het vijversysteem te verwijderen.

Qua zonlicht groeit de kalmoes het beste op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Liever niet op een plek waar zonlicht nooit komt. 

De bloeiperiode van de kalmoes ligt in de maanden juni en juli. De plant zelf is echter niet bekend vanwege de mooie bloemen. Deze zijn zelfs tijdens de bloeiperiode niet tot nauwelijks zichtbaar. Desalniettemin is de kalmoes een mooie plant om te zien, met haar verticale stengels. Daarnaast verspreidt de plant een aangename geur. 

De plant is winterhard, maar blijft helaas niet groen in de winter. 

U kunt een kalmoes dus het beste in de periode mei en juni planten. Dan heeft u het meeste plezier van deze sierlijke plant. 

Kalmoes stekken & vermeerderen

Om de kalmoes te vermeerderen kunt u het beste stekken nemen van de wortelstok. Een ander alternatief is het delen van flinke pollen. Het zaaien van deze plant is ook mogelijk, maar het groeiproces is vrij langdurig en kost veel moeite. 

Aangezien het een woekerplant is, zal de plant zich vanzelf vermeerderen als de worteluitlopers niet gesnoeid worden. De worteluitlopers van de kalmoes zullen zich onder het oppervlakte verspreiden waardoor de plant zich vanzelf boven de grond vermeerdert. Dit is een natuurlijk proces. Het is dan ook lastig om de richting van het vermeerderen te sturen. 

Kalmoes ziekten

De kalmoes is niet kwetsbaar voor plantenziekten, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het enige risico bij deze plant is, zoals hierboven benoemd, de kans op rotten als het te diep staat. 

De kalmoes werd vroeger wel gebruikt als kruid in de geneeskunde. Vooral de wortelstokken staan hierin centraal. Zo werden ze vroeger in India gebruikt om iemands geheugen aan te sterken of als remedie voor problemen in de spijsvertering. Daarnaast werd de wortelstok in Egypte jarenlang ingezet in de behandeling van huidproblemen. De olie die uit de wortelstok afkomstig was, werd verwerkt in een zalf of parfum. 

Door de geschiedenis heen heeft de kalmoes dus vele functies gehad. Tegenwoordig zijn deskundigen van mening dat de olie uit de wortelstok van de kalmoes antiseptische en antireumatische eigenschappen heeft. Zo stimuleert het de doorbloeding en vermindert het zwellingen.

Toch brengt het ook zijn risico’s met zich mee. Zo wordt het afgeraden dit kruid te gebruiken tijdens zwangerschappen of inwendig in te nemen omdat het dan giftig kan zijn. Daarom is het belangrijk om eventuele geneeskundige toepassingen van deze plant altijd eerst te overleggen met een gecertificeerde arts. 

Kalmoes kopen

Koop Kalmoes bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kalmoes soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kalmoes en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Kalmoes
Wetenschappelijke naam
Acorus calamus
Type
Vaste plant
Familie
Araceae
Geslacht
Acorus
Soort
Calamus
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Groen
Kleur bladeren
Groen
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Vochthoudend - Vochtig
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-35 °C
Giftig
Nee
Nederlandse naam
Kalmoes
Wetenschappelijke naam
Acorus calamus 'Variegatus'
Type
Vaste plant
Familie
Araceae
Geslacht
Acorus
Soort
Calamus
Cultivar
Variegatus
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Groen
Kleur bladeren
Groen
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Vochthoudend - Vochtig
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-35 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen