Kikkerbeet

Kikkerbeet is een vaste plant uit de Hydrocharitaceae familie en het geslacht Hydrocharis en er staat 1 soort Kikkerbeet in onze plantengids.

De bloeitijd van een Kikkerbeet ligt in juli en augustus en de bloemen zijn van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kikkerbeet online bestellen

Kikkerbeet snoeien: wanneer & hoe

Kikkerbeet lijkt op een kleine uitvoering van de Waterlelie, maar is echter geen familie. Het is een drijfplantje dat het goed doet in een vijver. Kikkerbeet begint pas laat in het seizoen te groeien, meestal pas in mei. De plant heeft een inkeping in het blad en wordt daarom Kikkerbeet genoemd. Het oogt namelijk net alsof een kikker eraan heeft gegeten. 

Kikkers eten Kikkerbeet niet, maar ze zijn wel dol op de plant. Vooral omdat vele insecten de zoet geurende bloempjes aantrekken. In een vijver ziet u vaak vele Kikkerbeet planten bij elkaar en dat ziet er prachtig uit. 

Kikkerbeet hoeft niet gesnoeid te worden. Wanneer Kikkerbeet te hard groeit, kunt u het beste stukken van de pollen afknippen en daarna verwijderen. Kikkerbeet doet het goed in ondiep water, daarom dat Kikkerbeet zo geschikt is voor een vijver. Het water moet stilstaand of licht stromend voedselrijk zijn. 

Kikkerbeet kan ook geschikt zijn voor een mini vijver of een mooie waterschaal. De bloei van de Kikkerbeet loopt van juni tot en met augustus. De wit gele bloempjes komen in deze periode naar boven. 

Kikkerbeet verzorging & onderhoud

Kikkerbeet is een inheemse plant uit Nederland en komt veel voor. Desondanks overleeft Kikkerbeet de Nederlandse winter niet. In de herfst sterven de wortels en bladeren af. De moederplant laat grote overwinteringsknoppen los en die zinken naar de bodem. In het voorjaar komen deze knoppen weer uit. 

Om de knoppen toch te laten overwinteren, kunt u ervoor kiezen om de knoppen van de vijverbodem te halen en deze vorstvrij te laten overwinteren. Dit kunt u gemakkelijk doen door ze in een potje met vochtig zand te stoppen. De knoppen kunt u dan in het voorjaar in vijveraarde planten. Als de knoppen dan uitlopen, kunt u ze terug plaatsen in de vijver. 

Laat u de knoppen van Kikkerbeet in de vijver, dan sterven enkele af. Er zijn ook altijd knoppen die in het voorjaar nieuwe plantjes vormen. Kikkerbeet kan wel 20 tot 30 centimeter hoog worden. Elke bloem van Kikkerbeet bloeit maar 1 dag en verspreiden dan een heerlijke zoete geur. 

Verder heeft Kikkerbeet geen speciale verzorging nodig. Houd er wel rekening mee wanneer u koi vissen in de vijver heeft of wilt plaatsen, de hongerige vissen kunnen het Kikkerbeet dan waarschijnlijk gaan opeten. Het is dan minder geschikt om Kikkerbeet te laten groeien. 

Kikkerbeet planten: wanneer & hoe

Kikkerbeet kan gewoon los in de vijver gelegd worden. Het hoeft niet gepoot te worden in aarde of in een mandje. De planten hoeven niet galant te worden, de wortels krioelen zichzelf in het water. Kikkerbeet doet het goed in het water, het moet niet te zuur zijn en het moet voldoende hard zijn. 

Begin met een paar kleine plantjes, Kikkerbeet groeit namelijk erg hard. Het heeft breekbare stengels en vormt daardoor lange uitlopers. Aan het eind van de uitlopers wordt weer een nieuwe plant gevormd. Er ontstaan dan drijvende plagen. De wortels die de grond niet raken, nemen de voedingsstoffen op. 

De ondergrond van Kikkerbeet varieert van rivierklei en veen tot zand en leem. Onder meer kan Kikkerbeet worden aangetroffen in brede sloten, rivierarmen, veenplassen en brakke wateren. Voor aquaria, siervijvers en riparia is Kikkerbeet ook zeer geschikt. De bladeren drijven en daardoor wordt koolzuur aan atmosfeer onttrokken en niet aan het water. 

Het grote voordeel van Kikkerbeet is dat het grote wortelstelsel veel voedingsstoffen opneemt uit het water. De bladeren van Kikkerbeet vangen het zonlicht op en temperen daarmee de algengroei. Daarmee ontstaan er geen ongewenste draad- en zweefalgen in de vijver. Het grote onder water drijvende wortelstelsel is een goede schuilplaats voor kleine kikkervisjes en salamanders. 

De drijvende, cirkelvormige en grote bladeren hebben een hartvormige voet. Kikkerbeet behoort tot de Waterkaardefamilie. Kruidachtige, ondergedoken, overblijvende of drijvende waterplanten horen bij deze familie. 

Kikkerbeet stekken & vermeerderen

Kikkerbeet groeit snel en u hoeft alleen maar een paar kleine plantjes te plaatsen. Kikkerbeet vermeerderd zichzelf. Een plant kan op deze manier een hele cluster vormen van nieuwe planten. Er is een productieve vermeerdering van Kikkerbeet en hier hoeft u niets voor te doen. 

Het is daarom wel belangrijk dat de rozetten regelmatig worden uitgedund. Het oogt namelijk snel slordig wanneer Kikkerbeet te veel uitloopt. De onderkant van Kikkerbeet is een sponsachtig materiaal wat is gevuld met lucht. Verschillende vissen vinden het dus ook fijn om hieronder te kunnen schuilen. 

Kikkerbeet ziekten

Kikkerbeet kunt u het beste uit de volle zon plaatsen, de bladeren worden anders al snel gelig. Plant kikkerbeet daarom tussen hogere waterplanten zodat die zijn kleur goed behoudt. Kikkerbeet doet het goed wanneer die voldoende schaduw heeft. De leliekever kan de plantjes vernietigen. Houd dit dus goed in de gaten en koop bij het zien van leliekever een bestrijdingsmiddel. 

Kikkerbeet kopen

Koop Kikkerbeet bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kikkerbeet soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kikkerbeet en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Kikkerbeet
Wetenschappelijke naam
Hydrocharis morsus-ranae
Type
Vaste plant
Familie
Hydrocharitaceae
Geslacht
Hydrocharis
Soort
Morsus-ranae
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
-
Kleur bladeren
-
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juli, Augustus
Vochtigheid
-
Standplaats
-
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-25 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen