Klaproos (Papaver) is een plantengeslacht uit de Papaveraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 16 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Klaproos vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Klaprozen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar rood is toch wel de meest voorkomende soort. Over de naam van de plant zijn de meningen verdeeld. Er wordt gezegd dat de plant zijn naam dankt aan het klappend geluid dat de bloemblaadjes maken zodra u deze tussen uw handen legt en erop slaat. Maar ook dat de plant zijn naam te danken heeft aan het klapperende geluid van de rijpe zaden in de zaaddozen. Voorts wordt nog gezegd dat de klaproos dichtklapt bij regen en onweer en daarom klaproos heet. Eén ding staat vast, klaprozen zijn ontzettend mooi om te zien, zijn overal te vinden en ook nog eens zeer gemakkelijk te verzorgen. U hoeft namelijk niet vaak de klaproos te snoeien.
Hoe en wanneer moet u dan de klaproos snoeien? In het voorjaar kunt u het afgestorven blad wegknippen. Hiermee fatsoeneert u de papaver en stimuleert u de bloei. De bloei vindt doorgaans in de maanden mei tot juli plaats. Na de bloei in juli kunt u de klaproos snoeien. Knip de steel inclusief de uitgebloeide bloem tot net boven de grond af. Met een beetje geluk geeft de papaver na zo’n snoeibeurt een lichte, tweede bloei. Gebruik voor het snoeien van de klaproos schoon en scherp snoeimateriaal.
Zoals gezegd heeft de klaproos weinig verzorging nodig. De plant groeit goed wanneer deze voldoende water krijgt, maar pas op dat u niet te veel geeft. In de zomer heeft de klaproos wat extra water nodig om uitdroging tegen te gaan. Houd de papaver en de grond tijdens de zomerperiode daarom goed in de gaten en geef desgewenst water. Wanneer u de bloemen verwaarloost, laten ze snel hun hoofd hangen en verwelken ze.
Maak de grond in geringe mate los om de wortels niet te beschadigen. De klaproos is vrij gevoelig hiervoor. Als de wortels zijn beschadigd, zal de papaver dit waarschijnlijk niet overleven. Om goede groei mogelijk te maken, is het belangrijk om de klaproos af en toe te bemesten. Doe dit met een natuurlijke meststof. Uitgebloeid blad snoeit u na de bloei terug. Sommige klaproosplanten zijn winterhard. U kunt de grond rondom de klaproos beschermen met wat hout of met het afgestorven blad.
Klaprozen houden van lichte plekken, maar de hele dag zon is niet noodzakelijk. Gaat u de klaproos planten? Kies dan voor een plek in uw tuin waar wel zon komt (als deze schijnt). Op een licht vochtige en goed doorlatende grond, rijk aan voedingsstoffen, groeit de plant prima. De standplaats van de klaproos kan beter iets droger zijn dan te nat. U kunt in het najaar, voor de eerste vorst, de klaproos planten of de zaadjes in het voorjaar, nadat de grond is ontdooid, zaaien. Heeft u in uw tuin geen goede drainage in de bodem, mix dan de bovenste vijf centimeter grond met compost voordat u de klaproos gaat planten.
Zodra de klaprozen zijn gegroeid, haalt u de meest zwakke er tussenuit. Doe dit met een tuinschaar en niet door de plantjes eruit te trekken, omdat u hiermee de wortels van de klaprozen ernaast kunt beschadigen. Voor een gezonde groei en bloei is het aan te raden een afstand van tenminste vijftien centimeter tussen de papavers aan te houden. Vergeet niet de pas geplante klaproos water te geven.
Een klaproos vermeerderen kan op verschillende manieren. Klaprozen zaaien zichzelf uit en u kunt de plant eenvoudig zelf zaaien. Maar u kunt de klaproos ook stekken door stukjes wortel van vijf tot zeven centimeter af te knippen en deze in potgrond te zetten. Gebruik hiervoor compost met grof zand of fijn grind en wat kalk. Plaats de stekjes van de papaver op een niet te warme of koude plek. Nadat de stekjes zijn uitgelopen, kunt u de klaprozen in het voorjaar verplaatsen naar een plekje in uw tuin waar ze verder kunnen groeien en bloeien.
De klaproos is gevoelig voor bladluizen. Controleer de klaproos tijdens het verzorgen dan ook regelmatig. Bladluis is gelukkig eenvoudig te verwijderen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Klaprozen kunnen eveneens geplaagd worden door een schimmel en klaproosvuur is een ziekte die ook voorkomt bij deze planten. Klaproosvuur wordt door te veel vocht veroorzaakt. De papaver gaat hierdoor rotten. U dient de aangetaste klaproos dan direct te verwijderen, zodat de andere planten niet geïnfecteerd worden.