Klaver (Trifolium) is een plantengeslacht uit de Fabaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Klaver vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Klaver is bij veel tuinliefhebbers een bekende plant. De talrijke bloemen van deze plant zijn niet heel opvallend, maar wel zeer aantrekkelijk voor hommels en bijen. Het is een makkelijke vaste plant die goed los in de tuin kan en erg leuk staat in een border. In het voorjaar kunt u het beste klaver snoeien. Gebruik hiervoor een schone en scherpe snoeischaar die geschikt is voor deze plant. Alle lelijke, bruine en afgestorven bladeren haalt u weg en u snoeit de plant terug tot net boven de grond. De plant zal dan direct starten met de aanmaak van vers groen blad.
Daarnaast kunt u halverwege het jaar nogmaals klaver snoeien. Doe dit wel altijd pas na de bloei en knip dan de plant gedeeltelijk terug. Door na de eerste bloei klaver te snoeien, stimuleert u een tweede bloei en geniet u nog langer van deze plant. Daarnaast houdt u met het snoeien van klaver de pol mooi compact.
Een bijzondere verzorging heeft klaver niet nodig. Met voldoende water en eenmaal per jaar bemesten, is de klaver al tevreden. In het voorjaar, na het snoeien van klaver, kunt u de bodem voorzien van een laagje organische bemesting. U kunt de plant ook een handje compost geven. Strooi vol over de grond en geef daarna direct water. Door gelijk de bodem te besproeien, worden de moleculen van de mestkorrels afgebroken. Klaver kan dan sneller de voedingsstoffen opnemen.
Zorg er verder voor dat de grond vochtig blijft, maar geef met mate water, want van te veel water houdt deze plant niet. Klaver is goed winterhard, maar niet wintergroen. Het is een sterke plant die prima tegen een vorstperiode kan. Het onderhoud van klaver is zoals gezegd echt minimaal. Daarom is deze vaste plant ook uitermate geschikt voor tuinliefhebbers met minder groene vingers.
U kunt overal klaver planten. De plant gedijt prima in elke goede tuingrond, zolang de grond niet te droog is. Bij voorkeur is de bodem matig voedselrijk. Ook qua licht heeft de plant niet veel eisen. Als standplaats voor de klaver kunt u een zonnige plek uitkiezen, maar een plek met halfschaduw kan de plant ook prima aan. Klaver staat mooi in groepen in de border of als accent plant, maar klaver in bloempotten op een zonnig terras is eveneens een uitstekende keuze.
Wanneer u klaver in pot koopt, kunt u deze het hele jaar door in uw tuin planten. De plant is feitelijk al sterk genoeg om direct geplant te worden. Alleen wanneer het sneeuwt en/of vriest zal de plant niet goed aanslaan. De grond is dan te hard. U kunt dan met het planten van klaver beter wachten tot het voorjaar.
Voor een mooi resultaat wordt een plantafstand van dertig centimeter geadviseerd. Dit betekent ongeveer acht tot tien klaver planten per vierkante meter. Voordat u de klaver gaat planten, maakt u eerst de grond lekker luchtig. Als de grond te hard is, kunnen de wortels nergens heen. Maak daarom de grond goed los. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot als de kluit van de plant is. Meng eventueel de aarde met wat aanplantgrond, sproei wat water in het plantgat en voeg een handje organische meststoffen toe. Haal de klaver voorzichtig uit de pot en plaats de plant in het gat. Vul daarna het gat met de aarde en druk het geheel goed aan.
De eerste weken na het planten van de klaver geeft u elke dag water. Dit bevordert de groei van de wortels. De wortels moeten namelijk hun weg nog vinden in de grond en zijn na het planten nog niet in staat om zelf water uit de bodem op te nemen. Na een week of twee tot drie hebben ze hun weg gevonden en hoeft u niet meer dagelijks de klaver water te geven.
U kunt klaver vermeerderen door deze uit de grond op te nemen, te delen en alle delen weer terug te planten. De beste tijd om klaver te stekken is in het voorjaar, omdat de plant dan nieuwe groei ontwikkelt. Graaf de plant op uit de grond en trek de wortels voorzichtig in kleine bosjes uit elkaar. Elk deel kunt u eerst in een potje met aarde laten groeien en daarna opnieuw in uw tuin planten. U kunt ze ook direct in de aarde planten. Een andere manier van klaver vermeerderen is door middel van zaad. Laat de plant zichzelf uitzaaien zodat klaver stekken dus eigenlijk niet nodig is.
Klaver is doorgaans goed bestand tegen ziekten en plagen. Ondanks dat de plant meestal ongediertevrij is, kan deze heel af en toe spintmijten, bladluizen en witte vlieg aantrekken. Ook schimmels zoals roest (oranje of bruinachtige verkleuring van het blad) kunnen soms voorkomen. Wanneer u tijdens de verzorging van klaver merkt dat de plant hier last van heeft, gebruikt u ter bestrijding een biologisch middel.