Kornoelje (Cornus) is een plantengeslacht uit de Cornaceae familie. Voor dit geslacht van heesters, bomen en vaste planten staan er 24 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kornoelje vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De kornoelje is een geliefde boom dankzij zijn diverse uiterlijk door het jaar heen. Tijdens de bloeitijd geef de kornoelje witte bloemen en tijdens de herfst prachtig gekleurde bladeren. Er zijn verschillende soorten kornoeljes verkrijgbaar. Het is niet altijd nodig om de kornoelje te snoeien, maar de boom verdraagt snoei uitstekend. De cornus kan een hoogte van wel vijf tot zes meter bereiken. Het is dus belangrijk om de boom goed in vorm te houden. Bij de meeste kornoelje soorten is een vormsnoei daarom voldoende.
Wanneer takken dwars op de kornoelje groeien of zich verstoord ontwikkelen, kunt u deze takken verwijderen. Dit kan op ieder moment, zowel in de zomer als in de winterperiode. In het voorjaar (na de vorst) of in de late winter (voordat de sapstroom begint) kunt u dan extra de kornoelje snoeien om de boom verder in toom te houden.
Snoei ongeveer dertig procent van de takken weg. Kies hiervoor de dikste takken uit. Jonge boompjes kunt u tot twee of drie groeiogen bij de grond inkorten. Nieuwe groei wordt hiermee gestimuleerd. Na het snoeien van kornoelje, geeft u direct wat vruchtbare compost. Gebruik goed en scherp snoeigereedschap voor het snoeien van kornoelje.
Er is geen speciale verzorging voor de kornoelje vereist. De boom is qua onderhoud niet erg kieskeurig. Bij voorkeur houdt u de grond vochtig. De kornoelje bloeitijd ligt in mei en juni. Er verschijnen dan witte bloemen. Door de komst van deze bloemen, zullen ook meer bijen uw tuin bezoeken. In het najaar is de boom een walhalla voor vogels. Het bemesten van de kornoelje doet u na de snoei. U brengt dan wat compost of mest rond de voet van de boom aan. De winterhardheid van de cornus is zeer goed te noemen. De boom is goed bestand tegen strenge vorst. Ondanks dat de kornoelje winterhard is, is deze boom niet wintergroen en verliest in de winter zijn blad.
Ook aan het planten stelt de kornoelje weinig eisen. De boom doet het prima op alle grondsoorten, maar heeft een voorkeur voor grond die humus- en voedselrijk is. Voor de kornoelje standplaats kiest u een zonnige plek in uw tuin uit. De boom kan goed in de zon. Heeft uw tuin niet de hele dag zon? Geen probleem, want de cornus kan een standplaats in halfschaduw ook goed aan. De boom is echter wel gevoelig voor wind.
Houd bij het planten van de kornoelje rekening met voldoende ruimte. De boom heeft een ruime plaats in uw tuin nodig om mooi uit te groeien. Tot slot is de tijd van het jaar wel van belang bij het planten van de kornoelje. De boom kunt u namelijk het beste in het voorjaar planten. Na het planten geeft u voldoende water, maar maak de aarde niet te nat.
U kunt kornoelje stekken. Dit is geen moeilijke klus. U doet dit door hem af te leggen. Dit klinkt misschien wat vervelend, maar dat is het allerminst. U maakt namelijk een kuiltje in de aarde en legt daar een tak van de cornus horizontaal in. Het is niet de bedoeling dat de tak afgebroken wordt. De tak moet dus nog in verbinding staan met de moederboom. U drukt de tak een beetje in het kuiltje (niet te hard). Gooi wat aarde over de tak heen en geef water. Vervolgens zal de tak gaan wortelen. Zodra dit is gebeurd, kunt u de verbindende tak doorknippen. Op de plek van de tak in de grond zal een nieuw boompje gaan groeien. Op deze manier kunt u kornoelje vermeerderen.
Wanneer u er tijdens de verzorging van kornoelje voor zorgt dat grond goed doorlatend en humusrijk is, zal de boom weinig last krijgen van serieuze ziekten of plagen. Alleen op sterk verdichte grond kan de cornus het moeilijk hebben en wanneer de wortels zijn beschadigd. Schimmels kunnen dan een infectie van de wortels naar de boom verspreiden. Vaak is dit funest voor de boom en dient deze geheel verwijderd te worden.
Daarnaast kan er soms meeldauw op bladeren en scheuten ontstaan. Deze schimmel produceert een witte laag. Vooral warme dagen, nat weer en koele nachten stimuleren de vorming van meeldauw. U kunt de aangetaste bladeren tijdens het onderhoud van de kornoelje verwijderen of een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Onderneem wel direct actie zodra u het merkt, want bij ernstige aantasting kan het zijn dat de cornus het niet redt. Vooral jonge bomen en bladeren kunnen slecht tegen meeldauw. Wees daarom extra alert na het stekken van de kornoelje.