Kruiptijm is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Tijm (Thymus) en er staan 4 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Kruiptijm ligt in juni en juli en de bloemen zijn paars of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of grijs, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 5 centimeter en 5 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Knip in het voorjaar de kale en uitgebloeide delen van de plant weg. Zo blijft het kruiptijm mooi en verzorgd en kunnen er jonge, nieuwe delen groeien. Kort de plant verder twee keer 8 centimeter in tijdens het voorjaar. Naast het snoeien, moet het kruiptijm om de vier of vijf jaar gesplitst worden en opnieuw worden geplant.
In het najaar kunnen eventueel de bevroren en gestorven takjes worden gesnoeid. Zo houdt u de plant mooi en gezond.
Kruiptijm kan natuurlijk worden gebruikt voor culinaire of andere doeleinden. Snoei de plant dan wanneer deze 15 tot 20 centimeter hoog is. Dan voldoet de plant veelal aan de meest fijne geuren en smaken. Deze zitten in de twijgen en bladeren net voordat de twijgbloemen zich openen.
Kruiptijm heeft weinig verzorging nodig. Bemesting is dan in principe ook niet nodig, maar kan wel voor extra verzorging bieden. Bemest de plant dan twee tot driemaal in het voorjaar. Doe dit met een beetje mest. Te veel mest kan de smaak van het tijm weer beïnvloeden. Dit wilt u natuurlijk niet.
Het is verder van belang dat de grond goed vochtdoorlatend is en dat het niet te nat wordt tijdens de wintermaanden. Dit kan de gezondheid van het kruiptijm in de weg staan. De grond moet ook niet zuur zijn en een kleibodem is ook niet erg geschikt voor de plant.
De plant is goed bestand tegen koude temperaturen. In de winter kan het wel verstandig zijn om de grond te bedekken met bijvoorbeeld wat mulch of takken. Zo beschermt u de plant tegen extreme vorst en kou tijdens de wintermaanden.
Het is verstandig om de plant regelmatig water te geven tijdens de hete zomermaanden, omdat de bladeren snel water verdampen. Vergist u zich niet, want ook in de winter heeft de plant wel degelijk wat water nodig.
Kruiptijm is de perfecte bodembedekker. De plant beschikt over mooie kleuren en geuren en presteert het beste in een tuin op het zuiden. Plant het kruiptijm dus op een zonnige plek zonder te veel schaduw. Houd ook rekening met de schaduw van andere bomen en planten.
U kunt de plant in de maanden in het voorjaar tot aan de herfst planten. Zolang er geen vorst is of aankomt, kan de plant veilig worden geplant. Wilt u dat uw kruiptijm de eerste bloeiperiode meemaakt? Zorg dan dat de plant voor mei is geplant.
De plant houdt van een niet te arme grond, maar heeft niet veel voedzame grond nodig om te groeien en bloeien. Na een tijd zullen er kale plekken ontstaan. Hier kunt u dan nieuwe plantjes planten en de oude verwijderen.
De plant is erg mooi als borderplant of tussen de stenen en rotsen. Met de fijne kleuren en geuren is de plant een genot in uw tuin. De plant combineert zich ook goed met andere planten. Plant de planten wel met genoeg afstand. Zo voorkomt u bijvoorbeeld grijze schimmel. Houd rekening met 30 centimeter ruimte tussen elke plant. Kruiptijm kan soms namelijk ook groeien op plekken waar het ongewenst is.
Kruiptijm kan zowel met zaad als met stekjes en deeltjes worden vermeerderd. Zaadjes kunnen in het vroege voorjaar onder glas worden geplant. Ook kunnen deze in april direct in de grond worden gezaaid. Het vermeerderen met gezonde stekjes is de beste optie. Snijd dan 5 tot 10 centimeter af en haal de stekken in het voorjaar uit uitgebloeide planten.
Kruiptijm trekt insecten als bijen, hommels en vlinders aan, maar deze doen vaak geen kwaad. De plant is gevoelig voor verschillende plagen en ziektes. Denk aan grijze schimmel. Zorg dat de planten genoeg afstand hebben bij het planten, want zo voorkomt u deze ongewenste schimmels. Ziet u al grijze schimmel? Behandel de plant dan met fungicide.
Wortelrot is ook een veelvoorkomend fenomeen bij het kruiptijm. Dit komt vooral voor in het voorjaar en de herfst. De plant kan geel kleuren en vervolgens ziek worden. Voorkom wortelrot door de grond vrij droog te houden en dus niet te vochtig.
Ook bladluis komt vaker voor bij kruiptijm. Bladluizen zijn zichtbaar met het blote oog en verzamelen zich op stengels en bladeren. Verwijder de bladluizen simpelweg met een waterstraal of met een middel dat insecten dood.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kruiptijm en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.