Kweepeer

Kweepeer is een boom uit de Rosaceae familie en het geslacht Cydonia en er staat 1 soort Kweepeer in onze plantengids.

De bloeitijd van een Kweepeer ligt in mei en juni en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 4 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kweepeer online bestellen

Kweepeer snoeien: wanneer & hoe

De kweepeerboom dankt zijn naam aan de kweepeervrucht, een vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer. Dit fruit neemt steeds meer toe aan populariteit in de Nederlandse keuken. Het is echter vrij moeilijk om aan deze vrucht te komen. De perfecte oplossing is: koop een kweepeerboom. De kweepeer is in het onderhoud een erg gemakkelijke boom en wanneer u wat aandacht besteedt aan het snoeien van de kweepeer, dan komt deze boom ook in de wat kleinere tuinen uitstekend tot zijn recht.

Waarom kweepeer snoeien?

Bij vrijwel alle bomen is het van belang dat alle takken zoveel mogelijk licht vangen. Door de kweeboom te snoeien, brengt u licht in de kroon. Te weinig zonlicht belemmert de groei van de boom met als gevolg dat er ook minder vruchten groeien. Nu is de kweepeer van nature al vrij open. Tijdens het snoeien van de kweepeer haalt u daarom kruisende takken weg en takken die in de weg zitten of te lang worden.

Wanneer kweepeer snoeien?

U kunt jaarlijks of om de twee jaar kweepeer snoeien. Er zijn twee momenten waarop u dit kunt doen, te weten aan het begin van de bloei (februari tot april) of na de bladval (november-december). Snoeit u begin februari, dan wordt de groei gestimuleerd en snoeit u eind april, dan remt dit de groei.

Hoe kweepeer snoeien?

Snoei in ieder geval de takken weg die het zonlicht van andere takken wegnemen. Ook beschadigde takken knipt u eruit. Dit zijn takken waar stukken uit zijn of takken die geknakt zijn. Vindt u het zonde om gezonde takken van de kweepeer weg te snoeien enkel omdat ze het zonlicht wegnemen? Probeer dan deze takken horizontaal te buigen met een elastiek of touw. Als u na enkele maanden het touw verwijdert, zullen de takken horizontaal gebogen blijven. Wordt de boom te breed, dan kunt u de uitgebogen takken alsnog inkorten. Gebruik voor het snoeien van kweepeer scherp en schoon snoeimateriaal.

Kweepeer verzorging & onderhoud

Qua onderhoud stelt de kweepeer weinig eisen. De boom kent een normale vochtigheid. Het jaar na het planten van de kweepeer mag u de grond bemesten. Gebruik hiervoor wat organische meststoffen, bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Ook kunt u de grond bekalken met een handje kalk per boom. Het is niet verplicht, maar het bevordert wel de opname van voedingsstoffen. Na de bloei blijven de vruchten over die u vervolgens tussen september en november (afhankelijk van het ras) kunt oogsten. De kweepeer is winterhard. Alleen bij zeer late nachtvorst kan het gebeuren dat de bloesem bevriest. In dat jaar zal de boom dan helaas geen fruit geven.

Kweepeer planten: wanneer & hoe

Gaat u voor de eerste keer kweepeer planten? De beste tijd voor het planten is tussen november en maart. Een geschikte standplaats voor de kweepeer is een plek in de zon of halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn. Wanneer er na een regenbui nog uren plassen blijven liggen, dan is de grond te nat.

Voor het planten van de kweepeer graaft u een gat in de grond, iets groter en dieper dan de pot waarin de boom staat bij aankoop. Maak de grond rond het gat een beetje los en vul het gat met wat potgrond. Maak vervolgens de kluit goed nat en schud de wortels los. Plaats de boom in het gat, maak het gat dicht met de grond en stamp precies zo aan dat de boom vaststaat. Let er wel op dat de grond nog doordringbaar is voor de wortels.

Kweepeer stekken & vermeerderen

Kweepeer vermeerderen kan door het nemen van stam stekken. Gebruik hiervoor een scherp mes. Snijd een stengelpunt af waar ten minste drie sets bladeren aan vastzitten. Houd de kweepeer stekken koel totdat u ze gaat planten. Neem een kweekpotje en vul deze met een mengsel van half veenmos en zand. Verwijder vervolgens de onderste bladeren van de stengel en steek de stengel in het mengsel. Uiteraard kunt u meerdere kweepeer stekken planten, zolang de bladeren elkaar maar niet raken in dezelfde pot. Zet het kweekpotje in een plastic zak, sluit deze af en plaats de pot op lichte plek. Pas op voor direct zonlicht. Zorg dat het potmengsel vochtig blijft. Ziet u condensatiebolletjes aan de binnenkant van de zak, laat dan de zak voor een paar uur open, waarna u deze weer afsluit. Te veel vocht kan er namelijk voor zorgen dat de kweepeer gaat rotten.

Na drie of vier weken zijn de wortels als het goed ongeveer een centimeter lang. U verwijdert de zak en verplaatst de stekken naar een eigen pot. Wanneer ze groter zijn gegroeid, kunt u de nieuwe kweepeer in de tuin planten.

Kweepeer ziekten

De kweepeer heeft over het algemeen weinig last van plagen en ziekten. Soms komen ziektes als meeldauw en bladvalziekte voor of krijgt de boom te maken met rupsen. De vatbaarheid is afhankelijk van de soort en de meeste kwalen zijn te bestrijden als u dit tijdens de verzorging van de kweepeer al opmerkt.

Kweepeer kopen

Koop Kweepeer bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kweepeer soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kweepeer en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Kweepeer
Wetenschappelijke naam
Cydonia oblonga
Type
Boom
Familie
Rosaceae
Geslacht
Cydonia
Soort
Oblonga
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Roze
Kleur bladeren
Roze
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Mei, Juni
Vochtigheid
Vochthoudend - Vochtig
Standplaats
Lichte schaduw / Zon
Zuurgraad grond
Neutraal tot basisch
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-30 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen