Dropplant (Agastache) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 9 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Dropplant vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De dropplant is ieder seizoen een feestje voor uw zintuigen. De plant bloeit in de zomer (juni-september) en is dan erg mooi om te zien. Bovendien zijn de bloemen aantrekkelijk voor vlinders. Ook wanneer de bloemen in de herfst zijn uitgebloeid heeft de plant nog een hoge sierwaarde en trekt deze juist weer veel vogels aan. In de winter blijven de aren rechtop staan en is de plant een echte aanwinst voor in een siertuin. In het voorjaar is de dropplant vooral een feest voor uw neus. U hoeft de plant maar even aan te raken of er komt een lichte dropgeur vrij. Het verzorgen van de dropplant zal dan zeker geen straf zijn.
Het is ook zeker geen moeilijke plant. Eenmaal per jaar kunt u de dropplant snoeien. In het voorjaar (maart) kunt u de afgestorven stengels boven de grond afknippen. In het najaar kunt u nogmaals de agastache snoeien als u van een opgeruimde tuin houdt. Bedenk wel dat dan minder vogels deze plant zullen bezoeken. Voor het snoeien van de dropplant gebruikt u een scherpe en schone snoeischaar.
Qua verzorging stelt de dropplant niet heel veel eisen. De plant staat niet graag lang droog, maar houdt er ook niet van om erg nat te staan met de wortels. Als de plant eenmaal goed geworteld is, kan deze zich over het algemeen goed zelf redden. U hoeft dan alleen tijdens droge, warme periodes wat extra water te geven. De bodem dient goed doorlaatbaar te zijn. Bij een agastache in een bloempot of plantenbak dient u er eveneens voor te zorgen dat het te veel aan water goed weg kan lopen.
Eenmaal per jaar kunt u de dropplant bemesten. Geef in het voorjaar (rond maart/april) een keer wat mest of compost. De plant heeft dan voor het hele seizoen voldoende voedingsstoffen. Bemest de dropplant nooit tijdens de bloei. Omdat dit de groei en bloei van de bloemen stagneert. U krijgt dan alleen veel blad.
Verwelkte bloemen kunt u wegknippen, maar ook laten zitten. In de herfst sterft de plant namelijk bovengronds af. Wanneer u de afgestorven delen lekker op de bodem laat liggen, beschermt u de plant tegen kou. In principe is de dropplant goed winterhard, maar bij matige tot strenge vorst is het aan te raden de plant te beschermen. Wat extra bladeren er bovenop kan dan geen kwaad. Door in het volgende voorjaar de bladeren en afgestorven delen weer weg te halen, maakt u plaats voor nieuwe groei.
Gaat u de heerlijk ruikende dropplant planten? Houd dan rekening met de standplaats. De plant staat het liefst in de volle zon. Qua grond is de plant niet heel veeleisend, zolang het te veel aan water maar weg kan. Kies dus als standplaats voor de agastache een zonnige plek in goed doorlatende, vochtige grond.
De dropplant laat zich prima combineren met andere planten en is dus een goede borderplant. Bij het planten van meerdere dropplanten dient u er rekening mee te houden dat de planten wel een beetje ruimte nodig hebben. Voor een border kunt u denken aan zeven tot negen planten per vierkante meter. Na het planten van de dropplant geeft u ruim voldoende water de eerste weken. Zodra de plant goed geworteld is, geeft u vooral tijdens warme dagen water.
U kunt prima de dropplant stekken en vermeerderen. Ook is het zo dat de plant zichzelf uitzaait. In de herfst pikken de vogels de zaadjes uit de plant. Het kan dus zomaar zijn dat er in het voorjaar overal in uw tuin nieuwe plantjes opduiken. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen of verplaatsen naar een andere plek in uw tuin. Kies dan het liefst weer een zonnige standplaats voor de nieuwe dropplantjes uit.
U kunt ook de agastache vermeerderen door deze te scheuren. U zult merken dat de plant na een aantal jaar niet meer zo uitbundig bloeit als voorheen. U kunt dan de plant delen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Zodra de plant een beetje uitloopt, haalt u deze uit de grond en verdeelt u de plant in stukken. De nieuwe delen zet u los van elkaar weer terug in de aarde. Na het planten van de nieuwe dropplanten geeft u voldoende water en kunnen de stekjes gaan groeien.
De dropplant is doorgaans goed bestand tegen ziekten en plagen. Als de plant in te droge grond staat, is deze wel bevattelijker voor ziekten. De plant kan tijdens een erg warme en droge zomer last krijgen van meeldauw. Zodra u tijdens het verzorgen van de agastache wit of grijs schimmelpluis op het blad aantreft, dient u deze delen direct te verwijderen. U kunt ook proberen om meeldauw te voorkomen door tijdens warme periodes de dropplant vaker water te geven. Geef dan echt de grond water (aan de voet van de plant) en vermijd dat het water op de bladeren komt.