Lavendel - Lavandula

Lavendel (Lavandula) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Lavendel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Lavendel online bestellen

Lavendel snoeien: wanneer & hoe

Lavendel is zeer geliefd vanwege zijn rijke bloei, heerlijke geur en prachtige uiterlijk. Lavendel is in vele soorten te verkrijgen en u kunt ook lavendel combineren. Het is een plant die in geen enkele tuin misstaat. Bijen en vlinders zijn er dol op. Door lavendel op tijd te snoeien, blijft de plant mooi en gezond. Twee snoeibeurten per jaar is voldoende om de lavendelstruiken compact te houden.

Wanneer Lavendel snoeien?

  • In het voorjaar (eind maart/begin april) => de hoofdsnoei
  • In het najaar (eind augustus, uiterlijk september) => na de bloei 

De hoofdsnoei

Zodra de strengste vorst voorbij is, kunt u lavendel snoeien. Meestal is dat eind maart, begin april. In ieder geval nog voordat lavendel gaat groeien. Wellicht ziet u al wat groei verschijnen, knip dan terug tot boven de nieuwe, jonge scheuten. Snoei nooit tot in het kale deel of te ver in het oude hout, omdat dan het risico bestaat dat de takken niet meer uitlopen. Zorg daarom altijd dat er nog een groen toefje aanzit, zodat de plant zeker weer uitloopt.

Lavendel snoeien na de bloei

Als lavendel is uitgebloeid, uiterlijk in september, kunt u de plant voor de tweede keer snoeien. Dit is een kleine snoeibeurt, om de plant te fatsoeneren. De uitgebloeide bloemen knipt u dan af. Neem eveneens een stukje van de bovenkant van het groen mee om de plant weer vorm te geven. De lavendel blijft met deze tweede snoeibeurt mooi compact.

Het snoeien van lavendel doet u met een snoeischaar. Zorg dat deze vlijmscherp is. Een heggenschaar kan ook handig zijn, zeker wanneer u veel lavendel heeft. Zo kunt u de planten gecontroleerd in de juiste vorm snoeien.

Lavendel verzorging & onderhoud

De geurende wintergroene lavendelstruik bloeit vanaf ongeveer half of eind juni tot en met augustus. Tijdens de gehele bloeiperiode zal u terras, tuin of balkon zalig ruiken. De plant zal sterker gaan ruiken naarmate het warmer is. Lavendel heeft nauwelijks verzorging nodig. U hoeft lavendel niet te bemesten. Ook water heeft de plant niet nodig. Alleen wanneer lavendel wordt geplant tijdens aanhoudend en extreem warm weer, is het verstandig de grond eerst water te geven. Verder is de grond vaak vochtig genoeg. Lavendel in een pot dient u uiteraard wel regelmatig te besproeien.

De meeste lavendel is winterhard. Bij strenge vorst kunt u de planten wat bedekken met sprokkelhout of een beschermingsvlies. Vorstgevoelige soorten kunt u het beste binnen laten overwinteren. Dit geldt eveneens voor lavendel in een bloempot. Verder is de verzorging van lavendel een fluitje van een cent.

Lavendel planten: wanneer & hoe

Het hele jaar door kunt u lavendel planten, zolang het niet al te streng vriest en de bodem niet bevroren is. Wanneer u in oktober lavendel gaat planten, profiteert u optimaal van de bodemwarmte. U vraagt zich wellicht af of lavendel in de zon of schaduw moet staan. Wij kunnen u vertellen dat deze heerlijk ruikende plant een echte zonaanbidder is. Kies daarom voor een zo zonnig mogelijke standplaats voor uw lavendel.

Voeg na het planten van lavendel kalk toe. Wees niet te zuinig, u kunt een royale hoeveelheid door de grond verwerken. Daarna kunt u jaarlijks of om het jaar nog een onderhoudsdosis kalk geven. Het is ook aan te raden om na het planten van lavendel de versgevormde topjes twee tot drie keer af te toppen (knippen) in het voorjaar. Door deze knipbeurten zal de plant wat later, maar wel sterker en mooi vol gaan bloeien. U geniet daardoor langer van uw nieuwe lavendel.

Lavendel stekken & vermeerderen

Lavendel kunt u vermeerderen door te zaaien, af te leggen of door lavendel te stekken. Stekken wordt het meest gedaan. Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Knip van de plant stekjes van vijf tot acht centimeter lang.
  • Haal de top en de onderste blaadjes eraf.
  • Vul enkele zaadbakjes met voedselarm stekgrond.
  • Steek de stekjes tot aan het blad in de grond. De stekjes mogen elkaar niet raken.
  • Druk de grond goed aan.
  • Zet de stekjes lavendel in de halfschaduw en geef deze geregeld water (niet te veel).
  • De stekjes zullen na een tot twee maanden wortelen, waarna u de lavendel in een pot over kunt zetten. 

Lavendel ziekten

Lavendel is een krachtige plant die bijna niet gevoelig is voor ziektes. Toch kunnen in het vroege voorjaar tot aan het begin van de zomer stelen of bloemen van lavendel ontsierd worden door een soort wit schuim. Dit wordt veroorzaakt door de schuimcicade, ook wel het schuimbeestje genoemd. Deze legt haar eitjes in het najaar op de blaadjes van lavendel. In het voorjaar komen deze eitjes uit en de larven bedekken zich met schuim tegen belagers. Ze richten nauwelijks schade aan uw lavendel aan en u kunt het schuim gewoon wegspuiten met een flinke waterstraal. Tot slot kan ook nog wortelrot optreden als lavendel te nat staat. Hieruit blijkt maar weer dat u lavendel dus echt geen water hoeft te geven.

Lavendel kopen

Koop Lavendel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Lavendel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Lavendel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen