Marjolein - Origanum

Marjolein (Origanum) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 10 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Marjolein vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Marjolein online bestellen

Marjolein snoeien: wanneer & hoe

De marjolein is een vaste rijkbloeiende plant die tijdens het bloeiseizoen veel bijen, hommels en vlinders naar uw tuin trekt. De bladeren zijn eirond en voornamelijk groen van kleur. De bladeren worden ook gebruikt in bepaalde gerechten en tegen bepaalde kwalen. De marjolein bloeitijd is van juli tot en met september. De plant bloeit dan met paarse en roze bloemetjes in vertakte trossen. Om de plant in goede conditie te houden, dient u de marjolein te snoeien. Meestal is eenmaal per jaar voldoende, bijvoorbeeld in de vroege lente. U kunt dan de plant tot ongeveer vijf centimeter boven de grond terugsnoeien. Daarnaast kunt u ook nog na de bloei de marjolein snoeien. Hiermee stimuleert u nieuwe groei en houdt u de plant in vorm. U gebruikt scherp en schoon snoeimateriaal voor het snoeien van de marjolein.

Marjolein verzorging & onderhoud

De marjolein is qua verzorging een hele makkelijke plant. De plant is met een basisverzorging al snel tevreden. Dit betekent af en toe water geven, eenmaal per jaar bemesten en extra bescherming in de winter.

We beginnen met watergeven. De waterbehoefte van de marjolein is minimaal. Alleen net na het planten van de marjolein en tijdens aanhoudende droogte dient u extra water te geven. Vooral in de zomer bij hoge temperaturen en gebrek aan regen moet u ervoor waken dat de plant niet uitdroogt. Geef niet te veel en zorg dat de grond waterdoorlatend is, zodat het te veel aan water wel goed weg kan. De plant houdt niet van wateroverlast.

Het bemesten van de marjolein is ook geen intensieve taak, want dit hoeft u in principe maar eenmaal per jaar te doen. In het voorjaar geeft u de plant wat extra voedingsingrediënten, zodat deze het hele seizoen mooi kan bloeien. De marjolein is redelijk goed winterhard maar niet wintergroen. De plant verliest in het najaar zijn blad. Het is wel aan te raden om de plant in de winterperiode wat te beschermen tegen vorst, sneeuw en overvloedige regen door deze bijvoorbeeld af te dekken. Verder eist de marjolein qua onderhoud niet veel inspanning.

Marjolein planten: wanneer & hoe

Gaat u een marjolein planten in uw tuin? Check dan eerst de bodem. Deze dient goed gedraineerd te zijn, zodat het te veel aan regenwater weg kan lopen. Het gevolg van water dat in de bodem blijft staan, is het afsterven van de wortels. Ook is het aan te raden ervoor te zorgen dat de grond iets kalk- en humusrijk is. De plant verdraagt droogte op zich goed. Winterse nattigheid daarentegen, en dan vooral een snelle afwisseling tussen vriezen en dooien, trekt de plant slecht. Kies daarom als standplaats voor de marjolein een zonnige plek in uw tuin uit.

Marjolein is goed te combineren met andere vaste planten. Gaat u meerdere marjolein planten plaatsen? Houd dan rekening met een plantafstand van ongeveer dertig centimeter. Dit betekent zo’n acht tot elf planten per vierkante meter. Gebruik wat tuinplantengrond bij het planten van de marjolein om wortelgroei te stimuleren en geef na het aanplanten regelmatig water. Na enkele weken gaan de wortels zelf op zoek naar water in de bodem en hoeft u nog maar minimaal water te geven.

Marjolein stekken & vermeerderen

Marjolein vermeerderen kan op verschillende manieren. De plant kan zichzelf uitzaaien, u kunt de plant delen of de marjolein stekken. Voor het stekken, knipt u in de zomer een halfrijpe stek af en laat deze in potje met grond (bij voorkeur stekgrond) wortelen. De beste manier om marjolein te vermeerderen is door de plant te scheuren (delen). Het wordt aangeraden om dit om de drie à vier te doen. Dit houdt de plant namelijk jong, sterk en krachtig.

Aan het einde van het bloeiseizoen, als de grond nog warm is, graaft u de plant met kluit en al volledig op uit de grond. Schud de kluit goed uit en scheur de wortels vervolgens in kleinere stukken. Gebruik de buitenste (jongste) delen om opnieuw te planten. Het middelste gedeelte, is vaak het oudste deel van de plant, gooit u weg. Graaf een gat voor de delen die u opnieuw gaat planten en zorg dat de standplaats van de nieuwe marjolein planten ook weer voldoende zonnig is. Geef ruim voldoende water na het planten van de nieuwe delen en blijf dit de eerste weken bij droog weer ook doen. Verder heeft de marjolein weinig hulp nodig. In het voorjaar zullen de nieuwe marjolein planten weer snel uitlopen.

Marjolein ziekten

De marjolein is weinig gevoelig voor ziekten en plagen, tenzij u de plant niet goed heeft geplaatst (te donkere plek, te natte grond) of helemaal niet heeft verzorgd. Wanneer bladeren bijvoorbeeld geel worden, staat de plant wellicht te nat. U kunt dan de marjolein verpoten of de grond beter draineren. Soms kunnen bladluizen en rupsen de kop opsteken. U kunt deze bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel en aangetaste delen dient u te verwijderen, zodat de marjolein niet verder besmet kan raken.

Marjolein kopen

Koop Marjolein bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Marjolein soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Marjolein vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen