Salie - Salvia

Salie (Salvia) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 34 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Salie vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Salie online bestellen

Salie snoeien: wanneer & hoe

Salie is een mooie vaste plant die bloeit met prachtige blauw-paarse bloemen. Bijen en vlinders zijn dol op salie vanwege het hoge nectargehalte. Het snoeien van salie is een belangrijke verzorgingsbeurt. Zonder snoei wordt de plant snel oud. Wanneer kunt u salie snoeien? De vroege lente is een prima moment om salvia te snoeien. U kunt dan flink snoeien, want dit bevordert verse jonge groei. Ook in de zomer na de bloei, uiterlijk in augustus, kunt u salie snoeien. Snoei liever nooit net voor de winterperiode, omdat de plant dan moeite kan hebben om de winter goed door te komen.

U snoeit salie door de lange takjes met ongeveer de helft terug te knippen, tot net boven een paar nieuwe groeischeuten. Oudere salieplanten kunt u zo dicht mogelijk bij de grond snoeien. Knip wel net boven een scheutknop. Deze zal zich dan snel weer ontwikkelen tot een nieuwe tak. Na de bloei in de zomer knipt u uitgebloeide bloemstengels af. Desgewenst kunt u in het najaar de salvia nog een kleine snoeibeurt geven.

Salie verzorging & onderhoud

Het is niet veel werk om salie te verzorgen. Zorg in ieder geval altijd dat de grond goed doorlatend is. Voeg eventueel in het voorjaar wat kalk toe. Wanneer u direct na de eerste bloei de salvia bijmest met snelwerkende mest, stimuleert u een goede nabloei.

Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters. Zorg er wel voor dat de salvia stevig staat en deze niet windgevoelig is. Bij strenge winters heeft de plant wel wat bescherming nodig. Salie in pot dient bij voorkeur binnen te overwinteren.

Tot slot wat betreft de salie verzorging; wees niet te royaal met watergeven. De grond mag niet te nat zijn. Salie houdt van een vrij droge grond. In de zomer moet u ervoor waken dat de plant niet uitdroogt, maar dat geldt alleen bij lange, droge en warme periodes.

Salie planten: wanneer & hoe

Een goed moment om salie te planten in uw tuin is in het voorjaar. Winterharde salvia soorten kunt u ook eventueel nog in het najaar planten. De plant komt van oorsprong uit het zuiden van Europa en houdt dus erg van de zon. Zorg daarom dat de standplaats van salie zo zonnig mogelijk is. Op een zeer zonnige plek kan salie al snel uitgroeien tot een kleine heester.

Daarnaast gedijt salie het beste op een goed doorlatende, vrij droge en het liefst kalkhoudende grond. Op zure grond zal salie niet goed groeien. Ook in een natte grond zal de plant slecht presteren. Salvia in pot kan prima, zolang u wel zorgt voor een goede drainage onder in de pot en de plant tijdens vorst beschermt.

Salie stekken & vermeerderen

Salie vermeerderen kan op een aantal manieren, te weten:

Salie vermeerderen door zaaiing

U kunt salie vermeerderen door middel van zaden. Oogst de zaden in de nazomer of herfst. Dit betekent dat u takjes met bloemen voorzichtig afsnijdt en in een zak uitschudt. De zaden vallen uit het bloemgestel. U kunt nu de verkregen saliezaden gelijkmatig uitzaaien in een potje (of meerdere potten) gevuld met zanderig kweekgrond. Verse zaden hebben de beste kiem resultaten. Zorg dat de grond voldoende doorlatend is. Besproei met wat water en plaats de potjes op een beschutte plaats. In het voorjaar zullen zich stabiele plantjes ontwikkelen die u afzonderlijk kan kweken tot jonge salieplanten. Salie vermeerderen door zaaien is vooral interessant als u salvia in grote aantallen wilt kweken.

Salie stekken en vermeerderen

Wilt u gewoon enkele nieuwe salieplanten, dan kunt u er beter voor kiezen om salie te stekken. Dit is niet heel moeilijk. U snijdt voor de bloei (de salvia mag niet bloeien) een paar scheutuiteinden. Verwijder de onderste bladeren. Zet de stekjes in een pot gevuld met kweekgrond en plaats deze op een lichte of een halfschaduwrijke plek. De eerste twee weken dient u de stekken, voor het bewortelen, een paar keer per dag met water te besproeien. Om de luchtvochtigheid te verhogen, wat het wortelen eveneens stimuleert, kunt u een folie of ander stukje plastic over de pot plaatsen en deze als een soort van kas gebruiken. Zodra de wortels onder de pot uitkomen en de stekjes goed groeien, kunt u de salie verpoten in een ander pot of salie verplaatsen naar een zonnig plekje in uw tuin.

Gewortelde scheuten verwijderen

Als derde mogelijkheid is het ook mogelijk om gewortelde scheuten uit oudere salieplanten te verwijderen. Scheuten die op de grond liggen, schieten vaak wortel. Snij deze voorzichtig uit de salvia, bij voorkeur in de lente of de herfst, en verplaats deze naar een nieuwe standplaats waar ze weer kunnen gaan groeien.

Salie ziekten

Salie is niet heel gevoelig voor ziekten, maar spint en slakken kunnen een probleem vormen. Ook schimmelziekten kunnen voorkomen. Een goede drainage en luchtcirculatie dragen bij aan het verhinderen van deze ziekten. Door salvia te planten in goed doorlatende grond, voorkomt u nare problemen en geniet u langer van uw salieplant.

Salie kopen

Koop Salie bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Salie soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Salie vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen