Lamsoor

Lamsoor is een vaste plant uit de Plumbaginaceae familie en het geslacht Limonium en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Lamsoor ligt in mei, juni en juli en de bloemen zijn blauw of paars van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 15 centimeter en 60 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Lamsoor online bestellen

Lamsoor snoeien: wanneer & hoe

De lamsoor is een mooie vaste plant die aan de voorkant van een border het beste tot zijn recht komt. Dankzij de schilderachtige groei, siert de plant uw tuin. Ook in bloempotten op het terras of op balkon doet de plant het goed. De lamsoor wordt ook wel zeelavendel genoemd door de prachtige blauwpaarse bloemetjes. De lamsoor bloeitijd is van mei tot en met juli.

In principe hoeft u de lamsoor niet te snoeien. Vind u het uiterlijk van de plant wat rommelig, dan kunt u de plant gerust een knipbeurt geven. Door lamsoor te snoeien, blijft deze er netjes uitzien. Het verwijderen van dode bladeren helpt bovendien ongedierte te voorkomen. Uitgebloeide bloemen kunt u ook weghalen ter stimulering van nieuwe groei. Net als bij het knippen van alle andere vaste planten, bomen en heesters in uw tuin, gebruikt u ook voor het snoeien van de lamsoor een goede snoeischaar. Met schoon en scherp snoeimateriaal zorgt u ervoor dat u de plant niet beschadigt en deze daardoor vatbaarder wordt voor ziekten en plagen.

Lamsoor verzorging & onderhoud

De lamsoor heeft geen bijzonder onderhoud nodig. De plant stelt weinig eisen en is droogte tolerant. Dit betekent dat de plant enige droogte goed kan verdragen. In de zomerperiode is slechts een beetje water voldoende. Geef geen water op het blad, omdat schimmels zich dan sneller ontwikkelen. Bladeren dicht bij de grond zijn vatbaar voor rot. Door onder de bladeren te mulchen, helpt u het gebladerte droog te houden. Zorg er daarnaast wel voor dat de grond goed doorlatend is.

Lelijke bladeren en uitgebloeide bloemen kunt u verwijderen. Het is niet nodig om de lamsoor te bemesten. Bovendien is lamsoor winterhard. U hoeft er in de winterperiode alleen voor te zorgen dat de grond droog blijft. Verder is er geen speciale verzorging nodig voor lamsoor.

Lamsoor planten: wanneer & hoe

Gaat u lamsoor planten, houd dan bij het plaatsen van meerdere planten een plantafstand van plusminus dertig tot vijfendertig centimeter aan. Dit is ongeveer zeven tot negen planten per vierkante meter. De lamsoor standplaats is bij voorkeur in de zon. De plant verlangt een zonnige plek om het beste tot zijn recht te komen. De standplaats van lamsoor hoeft niet beschut te zijn, want de plant is goed bestand tegen wind. De grond waarin u lamsoor gaat planten dient matig voedselrijk te zijn, het liefst kalkvrij en stenig. Droogte kan de plant zoals gezegd goed verdragen. De bodem dient wel goed waterdoorlatend te zijn. Lamsoor laat zich prima met andere planten combineren en woekert niet of nauwelijks. Na het planten van de lamsoor dient u af en toe wat water te geven.

Lamsoor stekken & vermeerderen

U kunt lamsoor stekken en vermeerderen door de plant te delen. U deelt als het ware de wortels van de plant in meerdere delen. Het voordeel van lamsoor wortelstekken is dat deze minder nazorg nodig hebben dan de gewone stekken. U kunt het vermeerderen van lamsoor het beste in het najaar doen. U haalt de volwassen plant met behulp van een spade geheel uit de grond. Schud de grond er zoveel mogelijk af en ontwar de wortels. U kunt nu een paar worteldelen wegnemen en het restant van de plant weer terug in de grond zetten. U kunt ook de jonge, sterke delen wegnemen en het oudste gedeelte van de plant weggooien. Het beste is om gelijke delen te knippen.

De wortelstekken kunt u los in de grond planten, maar ook in een speciaal stekkistje dat u vult met zaai- en stekgrond. Druk de grond stevig aan en geef af en toe wat water. Als de nieuwe lamsoor delen gaan groeien, kunt u ze overzetten in een bak met potgrond. Zodra de wortelkluit zich goed heeft ontwikkeld, kunt u de nieuwe lamsoor planten een plekje in uw tuin geven. Zorg ervoor dat ook de nieuwe plantjes een zonnige standplaats krijgen.

Lamsoor ziekten

Lamsoor is erg gevoelig voor vochtige omstandigheden en daardoor sneller vatbaar voor verschillende schimmelziekten. Helemaal wanneer de grond slecht doorlatend is. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat de bodem droog dient te zijn en dat water weg kan. Houd hier tijdens het planten en verzorgen van de lamsoor goed rekening mee. In de zomer kunnen bladvlekken ontstaan. Aangetaste delen dient u te verwijderen en daadwerkelijk weg te gooien. Verder heeft de lamsoor geen noemenswaardige plaagvijanden.

Lamsoor kopen

Koop Lamsoor bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Lamsoor soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Lamsoor en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Lamsoor
Wetenschappelijke naam
Limonium gougetianum
Type
Vaste plant
Familie
Plumbaginaceae
Geslacht
Limonium
Soort
Gougetianum
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Blauw, Paars
Kleur bladeren
Blauw, Paars
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
Zwak zuur tot neutraal
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee
Nederlandse naam
Lamsoor
Wetenschappelijke naam
Limonium latifolium
Type
Vaste plant
Familie
Plumbaginaceae
Geslacht
Limonium
Soort
Latifolium
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Blauw, Paars
Kleur bladeren
Blauw, Paars
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Mei, Juni, Juli
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-25 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen