Leucothoe, in het Nederlands ook wel Druifheide genoemd, is een plantengeslacht uit de Ericaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Leucothoe vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De leucothoe heeft weinig verzorging nodig. Het is ook niet nodig om de leucothoe te snoeien. Mocht u wat takjes willen afknippen omdat de druifheide naar uw smaak te groot wordt, dan is het verstandig dit na de bloei te doen (rond juni).
Als u de oude takjes jaarlijks terugsnoeit, dan ontstaat er weer een mooi gekleurd jong blad. Dit blad krijgt een donkerrode kleur. De oude takken kunnen tot vlak bij de grond worden gesnoeid. De nieuwere takken snoeit u maar een klein beetje bij.
Plaats na het snoeien uw leucothoe goed in de zon. Door het snoeien is er meer ruimte voor zonlicht vrijgekomen en dit is goed voor de scheut- en bladontwikkeling.
De grond van de leucothoe moet voldoende vochtig blijven. Houd daarom goed bij of de grond vochtig genoeg is en geef de leucothoe tijdig water.
Daarnaast is het belangrijk dat u de druifheide in het voorjaar bemest. Houd er rekening mee dat er geen kalk gegeven wordt. U kunt ieder jaar eventueel ook wat tuinturf toevoegen voor extra verzorging.
Het wordt aangeraden om jonge scheuten licht in te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de planten mooi in model worden gehouden.
Hoe meer zon de leucothoe krijgt, hoe intenser de bladverkleuring wordt. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig blijft. Als u de druifheide plant in een pot of bak en plaatst op een plek in de volle zon, dan kan de grond gauw uitdrogen. Houd goed in de gaten of de grond vochtig genoeg is.
U kunt de leucothoe voornamelijk in de herfst verkrijgen. De plant staat graag in de halfschaduw tot de volle zon in een licht vochtige zure grond.
Maak bij het planten een ruim plantgat en meng een grote hoeveelheid tuinturf door de verwijderde grond. Vul het gat met het mengsel en druk de aarde goed aan. Het is belangrijk dat de druifheide weer op dezelfde planthoogte komt te staan zoals in de pot waar de plant uit vandaan kwam. Geef na het planten voldoende water aan de leucothoe. Blijf dit doen tot de plant goed is aangeslagen.
Als u de leucothoe in een pot of plantenbak wilt planten, is het verstandig om deze van binnen met noppenfolie te bekleden. Dit biedt goede bescherming voor de wortels van de druifheide bij vorst. Zorg voor drainagegaten onderin de pot of bak, zodat een teveel aan vocht makkelijk weg kan. De grond wordt te vochtig zodra het overschot aan vocht de pot of bak niet kan verlaten.
Het is mogelijk om de leucothoe te stekken. U kunt hiervoor een zomerstek van de bestaande druifheide gebruiken.
U kunt de leucothoe vermeerderen door middel van afleggen. Dit houdt in dat een tak richting de grond wordt gebogen. Vanuit die tak groeien er weer nieuwe wortels, waarna deze tak los kan worden geknipt en gebruikt wordt voor het verplanten en/of stekken van de leucothoe.
Plaats de nieuwe stek weer ergens waar genoeg zon, maar ook voldoende schaduw te vinden is.
Het voordeel van de leucothoe is dat deze plant niet gevoelig is voor ziekten. Het is een winterharde plant (tot wel -22 graden Celsius) die weinig verzorging nodig heeft.
De leucothoe houdt echter niet van droogte. Als de druifheide veel bladeren heeft, dan kan de regen er wel eens moeilijk doorheen komen. Controleer dit dan ook regelmatig en verplaats de plant indien nodig.
Als de grond juist te lang te nat blijft, zullen de wortels geen zuurstof meer krijgen. Dit leidt tot rottende wortels, wat niet goed is voor de druifheide. Zorg dus voor een goede combinatie van vocht, zon en schaduw. Dit is de ideale situatie voor een gezonde leucothoe.
Is er in uw tuin geen ruimte voor een plek in de halfschaduw en half zon? Kies er dan eventueel voor om de leucothoe in een pot of bak te planten. Dit kan het groeiproces soms juist stimuleren.