Liguster - Ligustrum

Liguster (Ligustrum) is een plantengeslacht uit de Oleaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Liguster vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Liguster online bestellen

Liguster snoeien: wanneer & hoe

De liguster is een heester die in veel tuinen als haag wordt gebruikt. Zodra de heester in bloei staat, wordt een heerlijke geur verspreid. De struik groeit ontzettend snel dus het is zeker aan te raden regelmatig de liguster te snoeien. U moet toch wel rekening houden met drie tot vier keer per jaar een knipbeurt.

Wanneer een liguster snoeien?

In principe kunt u het hele jaar door een liguster snoeien. Er zijn wel een aantal zaken waar u op dient te letten voor wat betreft het moment van knippen. De ligusterhaag is voor vogels een fijne plek om een nest te maken en hun eieren uit te broeden. Het is daarom beter om niet tussen maart en juni de liguster radicaal te snoeien. Bijknippen kan natuurlijk wel. Ook wanneer de zon fel schijnt of als het vriest is het niet verstandig te snoeien, omdat de ligustrum dan veel schade kan ondervinden. Een bewolkte dag in het voorjaar of in de herfst is dus prima voor het snoeien van de liguster.

Hoe een liguster snoeien?

Per snoeibeurt kunt u tot ongeveer een derde van de hoogte van de liguster wegsnoeien. Snoei met de groeirichting mee, van boven naar beneden en van links naar rechts. Het is ook beter om jaarlijks een beetje te snoeien dan ineens erg veel. U snoeit bij het in vorm houden het teveel aan nieuwe takken weg. Het snoeien van de liguster gaat het gemakkelijkst met een elektrische heggenschaar. Zorg ervoor dat deze scherp en goed schoon is. Met de hand snoeien kan natuurlijk ook.

Liguster verzorging & onderhoud

Het verzorgen van een liguster is niet heel moeilijk. De heester is van nature al geen moeilijke struik, stelt weinig eisen aan zijn standplaats en groeit bijna overal goed. De sterke, robuuste haag kan wel tegen een stootje. De liguster behoudt meestal zijn prachtige groene bladeren in de winter. Alleen bij strenge vorst verliest de heester wat blad. Een goede verzorging van de liguster zorgt ervoor dat zelfs na een koude winter weer mooi nieuw blad gaat groeien.

Om een snelle en dichte groei te bevorderen, kunt u de liguster bemesten. Het extra bemesten is ook zinvol wanneer in de buurt van de heester veel andere planten staan. In het voorjaar, voordat de ligustrum weer uitloopt, bemest u. De tweede bemesting volgt eind juli. Met deze tweede bemesting kan de liguster zich voorbereiden op de herfst en winter. Voor de basisbemesting voldoet een organische meststof en voor extra bemesting kunt u compost door de grond vermengen. In de herfst kan het afgevallen blad ook dienen als meststof. Geef de liguster na bemesting voldoende water bij de wortels, tenzij het gaat regenen.

Liguster planten: wanneer & hoe

Een liguster planten doet u bij voorkeur in de periode van november tot april, Kijk goed naar de standplaats van de liguster. De heester heeft flink wat zonlicht nodig, maar de hele dag vol in de zon is weer slecht voor de wortels. De beste optie voor de standplaats van de liguster is daarom halfschaduw. Bij het planten van de struik graaft u een gleuf. Zorg hierbij voor voldoende ruimte voor het wortelstelsel. Plaats de ligustrum in de gleuf en voeg wat compost of mest aan de bodem toe. Vul de gleuf met aarde en geef de liguster flink water. De eerste periode geeft u regelmatig water. Doe dit bij voorkeur in de avonduren, zodat het water niet verdampt voordat de wortels het hebben opgenomen. Pas op dat u niet te veel geeft, want van te veel vocht gaan de wortels rotten. Zorg daarom ook voor een goede afwatering tijdens het planten van een liguster.

Liguster stekken & vermeerderen

U kunt een liguster vermeerderen door deze te stekken. Een liguster stekken kan in de zomer en in de winter. 

Zomerstek

Een zomerstek wordt van de halfhoutige toppen gemaakt. Neem een stekje van ongeveer tien tot vijftien centimeter van een deel van een tak die dat jaar is gegroeid aan de ligustrum. Snijd het takje aan de onderkant net onder een oog schuin en aan de bovenkant net boven een oog recht af. Van de onderste helft haalt u de blaadjes af en u steekt de stekken in een potje grond. U kunt het potje afdekken met doorzichtig plastic en deze op een schaduwrijke plek in de tuin plaatsen. De stekken moeten vochtig blijven. Na vier tot zes weken kunt u de nieuwe liguster verplaatsen en in de tuin planten.

Winterstek

Een winterstek wordt van het houtige deel gemaakt. Het afsnijden gaat op dezelfde manier als bij de zomerstek. Bindt de stekjes bij elkaar en zet ze in een potje buiten. Zorg ervoor dat de stekjes niet bevriezen. U kunt het potje ook in koelkast plaatsen. In de lente verplaatst u de stekjes naar een kweekpotje. De wortels groeien meestal vanaf de lente. Zodra de plantjes groter zijn, kunt u deze verplaatsen. U kunt dan de liguster planten in uw tuin.

Liguster ziekten

Van ziekten heeft de liguster weinig last. Soms kan aantasting van schimmels optreden. De meest bekende is bladvlekkenziekte waardoor bladeren van de ligustrum verkleuren. U kunt dit blad verwijderen. Ook plaagdieren zoals roestmijten, ligustertrips en bepaalde rupsen kunnen schade toebrengen aan uw liguster. Wees voorbereid en kom dan in actie!

Liguster kopen

Koop Liguster bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Liguster soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Liguster vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen