Agapanthus, in het Nederlands ook wel Afrikaanse lelie genoemd, is een plantengeslacht uit de Liliaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 7 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Agapanthus vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Over het algemeen geldt dat het vroege voorjaar de beste tijd is om de Agapanthus te snoeien. Houd er wel rekening mee dat er geen nieuwe vorst meer in het verschiet ligt. Haal bij het snoeien de verdorde en gele bladeren bij de basis van de plant weg. U zou eventueel ook de uitgebloeide bloemstengels vlak boven de grond kunnen afknippen en laten drogen als decoratiemateriaal.
Het is van belang dat u de Afrikaanse lelie tijdens het najaar niet meer snoeit. Het gevaar hierbij kan zijn dat de afgeknipte stengels in de winter door de vorst kunnen afsterven. Wanneer u toch te laat bent met snoeien, kunt u het beste wachten tot het volgende voorjaar. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat u een schone snoeischaar gebruikt bij het snoeien van de Agapanthus.
Het verzorgen van de Agapanthus is redelijk eenvoudig. Gedurende het voorjaar dient u de plant één keer per week water te geven. Geef de plant tijdens de warme zomerperiodes meer water, zodat de grond lichtvochtig blijft. Zorg er wel voor dat de plant geen natte wortels blijft houden. Zet dus geen schotel onder de pot.
De Afrikaanse lelie heeft voor een rijke bloei voldoende voeding nodig. Geef de plant één keer voor de bloei en één keer na de bloei extra voeding. Dit doet u het beste met veel kalium en fosfor. Zo geniet u het meest van een mooie en uitbundige bloei van de plant.
Om uw Agapanthus ook in de winter te onderhouden, is het van belang om te weten of de plant bladhoudend of bladverliezend is. Bladhoudende soorten van de Agapanthus zijn niet winterhard. Deze soorten dienen dus in de winter, na de eerste nachtvorst, naar binnen te worden gehaald en in een koele ruimte te worden gezet.
Bladverliezende soorten zijn matig winterhard. Wanneer het hard gaat vriezen zijn deze soorten ook niet volledig betrouwbaar winterhard. Houd hier dus rekening mee als uw Agapanthus in de volle grond staat. Ter bescherming kunt u de plant tegen extreme kou afdekken met plastic en de bodem bedekken met afgevallen blad of stro. Deze vorstbescherming kunt u in het voorjaar weghalen. Doe dit pas als er geen vorst meer wordt voorspeld.
Deze plant is een echte zonaanbidder en doet het dus goed in de volle zon. De plant kan in de volle grond of in grote en ruime bloempotten worden geplaatst. Wilt u de Agapanthus in de volle grond zetten? April en mei zijn hiervoor de geschikte maanden. Let er bij het plaatsen van de plant op dat deze niet in de volle wind wordt gezet. Ondanks de stevige bloemstengels, houdt de Afrikaanse lelie niet van de koude noorden- en oostenwind.
Daarnaast is het belangrijk dat de grond voldoende gedraineerd is, zodat de plant geen natte wortels behoudt. Bevindt uw plant zich in een pot? Zorg dan voor een pot met gaten en zorg voor voldoende hydrokorrels of gebroken terracotta stukken in de pot. Zo voorkomt u dat de gaten in de pot vol komen te zitten met aarde.
Scheuren is de beste manier om de Agapanthus te vermeerderen. Dit komt doordat er bij zaaiingen een grote kans bestaat dat de zaailingen variabel zijn en afwijken van de moederplant. Dit zijn afwijkingen in grootte, bloemkleur, groeisnelheid etc. Hierdoor krijgt u bij het vermeerderen niet altijd de gewenste soort Afrikaanse lelie. Scheurt u de plant? Dan is de kans veel groter dat deze lijkt op de huidige plant.
Na ongeveer drie jaar is de plant te groot voor de pot of de volle grond. De beste tijd om te scheuren is in het voorjaar of direct na de bloei. Bij het scheuren is het van belang dat er drie groeipunten aanwezig zijn en dat u deze niet te veel beschadigt. Laat de stekken na het scheuren ongeveer een dag op een goed geventileerde plek rusten. Hierna kunt u de stekken verpotten.
Als u toch kiest voor zaaien, is het dus belangrijk om er rekening mee te houden dat de plant niet soortvast is. Na het oogsten van de zaden van de plant kunt u deze direct in een pot of kweekbak zaaien. Wanneer er groene puntjes uit de grond komen, kunt u de Agapanthus in een pot poten.