Mansoor

Mansoor is een vaste plant uit de Aristolochiaceae familie en het geslacht Asarum en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Mansoor ligt in april, mei, juni en juli en de bloemen zijn bruin of paars van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 10 centimeter en 15 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Mansoor online bestellen

Mansoor snoeien: wanneer & hoe

De Mansoor is een prachtige, wintergroene bodembedekker met glanzende bladeren. De naam dankt deze plant aan de bladeren, die iets weg zouden hebben van een oor. Verscholen onder de bladeren zitten bruinrode bloemetjes. Deze beginnen rond april te bloeien tot en met mei. 

U hoeft uw Mansoor nauwelijks te snoeien. De dode en oude bladeren knipt u weg in het voorjaar, tussen half april en half maart. U zult hier snel nieuwe bladeren voor terug krijgen. Oude bladeren herkent u door de gelige kleur. Voor het snoeien gebruikt u een heggenschaar. 

Mansoor verzorging & onderhoud

De Mansoor is een ideale plant voor uw tuin. Deze plant heeft namelijk zo goed als geen onderhoud nodig. Omdat de Mansoor plant uit het loofbos komt, houdt deze plant dan ook van een losse en humusrijke bodem. Humusrijke grond, ook wel voedselrijke grond, bevat veel organisch materiaal. Een deel van dit organische materiaal is nog niet verteerd.

Voeg elk jaar wat compost of humusrijke mest toe. Dit doet u het beste in het voorjaar rond dezelfde tijd dat u gaat snoeien. Ergens tussen half maart en half april. 

Gaat u de plant bemesten, dan doet u dit het beste wanneer er regen wordt voorspeld. Als de mest in contact komt met vocht zorgt dat er namelijk voor dat de voedingsstoffen vrijkomen. Zo kan de plant deze voedingsstoffen direct opnemen. De bemesting zorgt er tegelijkertijd voor dat de plant minder vatbaar is voor plagen en ziektes. 

De planten groeien langzaam. Zorg er voor dat de grond niet uitdroogt. Zodra de planten tegen elkaar zijn gegroeid, is het belangrijk dat u niet meer gaat wieden. Zo voorkomt u het scheuren van de plant. Om de groei en bloei van de knoppen te stimuleren, gaat de voorkeur naar een hoger fosfor en kalium gehalte.

Een hoger kalium gehalte draagt daarnaast ook bij aan een langere bloei en intensere geur van de bloemen. Nog een voordeel van een hoger kaliumgehalte is het effect op de waterhuishouding. De planten zouden hierdoor namelijk zuiniger zijn met het water. 

Mansoor planten: wanneer & hoe

De Mansoor staat graag op schaduwrijke plekken. Waar de meeste planten juist zon nodig hebben om te groeien, is dat bij de Mansoor dus niet. U vult uw tuin daarom makkelijk met deze bodembedekker op de plekken waar andere planten niet goed groeien. Daarnaast is de plant erg goed geschikt om in open tuinen te plaatsen waar bijvoorbeeld al een heester of andere volwassen boom staat. 

Plaats uw Mansoor in een vochtige bodem en vermijd direct zonlicht, dit kan schadelijk zijn voor de bladeren. Geef uw plant extra water in droge periodes. U kunt de plant ook helpen door het plaatsen van een afdeklaag. Op deze manier blijft het water beter bewaard in de grond.

Of kies voor een sproei-installatie om de grond van uw Mansoor vochtig te houden. Voeg bij het planten ook wat tuinplantengrond toe en houd een plantafstand van ongeveer 26 centimeter aan. 

De plant is wintervast, en verdraagt temperaturen tot wel -30 graden Celsius. Let er wel op dat u uw Mansoor niet in de buurt van andere boomwortels plaatst. 

Mansoor stekken & vermeerderen

Wilt u uw Mansoor vermeerderen? Dat kan door de planten te scheuren. Kies hiervoor planten die genoeg wortels hebben ontwikkeld. Vaak hebben de planten aan de buitenkant de meeste groeikracht. Graaf eerst voorzichtig de wortelkluit uit. Trek de plant met wortels vervolgens voorzichtig uit elkaar en verdeel in twee of meerdere planten.

U kunt dit eenvoudig met de hand doen. Bij een grotere Mansoor gebruikt u een mes. Zorg voor een goede verhouding tussen het blad en de wortels en voldoende scheuten. Plant uw nieuwe planten net zo diep als hoe ze zaten voor het opgraven. Zo hebben ze genoeg ruimte. 

Probeer scheurwonden zo veel mogelijk te vermijden. Eventuele bloemen of bloemknoppen verwijderd u voordat u deze weer opnieuw plant. De bloemknoppen kosten de plant namelijk erg veel energie, zeker omdat deze gescheurd is. Zo kan de plant al haar energie gebruiken voor de wortelgroei en het bladgroei.

Mansoor ziekten

U hoeft zich geen zorgen te maken over ziekten of plagen bij de Mansoor plant. Over het algemeen zijn deze planten namelijk erg goed resistent tegen ziektes. Wel blijft het belangrijk om uw planten altijd goed te controleren. Mocht zich dan toch een plantenziekten voordoen bij uw Mansoor plant, dan zijn deze in de meeste gevallen relatief eenvoudig te behandelen met bestrijdingsmiddel.

Kies het liefst voor biologische middelen of bestrijding met natuurlijke middelen of vijanden. De meest voorkomende plantenziekten bij vaste planten, zoals de Mansoor, zijn roest, meeldauw en bacterievuur

Mansoor kopen

Koop Mansoor bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Mansoor soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Mansoor en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Mansoor
Wetenschappelijke naam
Asarum caudatum
Type
Vaste plant
Familie
Aristolochiaceae
Geslacht
Asarum
Soort
Caudatum
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Bruin, Paars
Kleur bladeren
Bruin, Paars
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Vochthoudend
Standplaats
Halfschaduw
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee
Nederlandse naam
Mansoor
Wetenschappelijke naam
Asarum europaeum
Type
Vaste plant
Familie
Aristolochiaceae
Geslacht
Asarum
Soort
Europaeum
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Bruin, Paars
Kleur bladeren
Bruin, Paars
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
April, Mei
Vochtigheid
Vochthoudend
Standplaats
Halfschaduw
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Ja
Minimum temperatuur
-30 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen