Moerascipres

Moerascipres is een conifeer uit de Taxodiaceae familie en het geslacht Taxodium en er staat 1 soort Moerascipres in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, deze conifeer is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 15 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Moerascipres online bestellen

Moerascipres snoeien: wanneer & hoe

De vorm van de Moerascipres is erg mooi. Wat noodzakelijk is om deze mooie vorm te behouden, is het snoeien in de winter. In het voorjaar loopt de boom namelijk weer uit op het oude hout. Bij jonge scheuten is het ook nodig om te trimmen in het groeiseizoen. Het groeiseizoen begint ongeveer rond de 1e van april en loopt tot het einde van september. heeft de jonge moerascipres 2 hoofdstelen? Dan is het noodzakelijk dat er eentje wordt afgesneden, dan blijft er één stam over. Dit zorgt ook voor een betere vorm van de boom. 

Zijn er takken besmet met een ziekte? Deze moeten dan ook gesnoeid worden zodat de ziekte niet verder overgedragen wordt. In de herfst vallen de bladeren, deze kunnen verzameld worden en kunt u vervolgens verbranden. Zo vernietigt u de ziekteverwekkers en eieren, die daarin zich verstoppen. De kans op ziekten en plagen worden in het jaar erop verkleind.

Moerascipres verzorging & onderhoud

De Moerascipres heeft graag minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag. De schaduw zorgt ervoor dat de zaden kunnen ontkiemen. Als er langdurige schaduw is kan het ook leiden tot dwerggroei, groeiachterstand of zelfs de dood van zaailingen. Als de boom op een vruchtbare locatie is geplaatst, denk aan een regelmatig bemest gazon, is extra bemesting niet nodig. Als dat niet het geval is, is het nodig om een jaar na transplantatie eens per maand een uitgebalanceerde, verdunde meststof te spuiten. Is de moerascipres ouder dan 5 jaar? Dan kan de boom jaarlijks of om de 2 jaar bevrucht worden. De meststof kan ‘s ochtends of ‘s avond gestrooid worden.

Moerascipres planten: wanneer & hoe

Qua plaats maakt het voor de Moerascipres boom niet uit of de temperaturen daar laag zijn, ook bij temperaturen onder de nul overleeft de boom. Een voorkeur heeft de boom echter wel, namelijk een warme en vochtige omgeving. De temperatuur waarmee de boom optimaal groeit is 20 tot 30 graden Celcius. 

De perfecte grond is een matig vochtige, goed doorlatende grond. De boom verdraagt ook een zure tot matig alkalische grond, de pH waarde dan van 4,5 - 8,5. De boom groeit wel beter in een matig zure tot neutrale grond, dus een pH waarde van 5,5 - 7. De boom is erg tolerant ten opzichte van wateroverlast, daarnaast kan de boom ook normaal groeien in een slecht doorlatende, drassige moerassen en ondiep water. De beste optie is om de boom een zonnige, open locatie te planten, gezien de gevolgen van langdurige schaduw. 

Het planten wordt voornamelijk in het voorjaar gedaan. Wat u dan moet doen is een kuil graven op een open en zonnige plek met een diameter van 20 centimeter breder dan de kluit, de diepte moet 15 centimeter groter zijn dan de diameter van de kluit. Vervolgens moet er organische mest aangebracht worden op de bodem van de put, dit moet gemengt worden met de grond. De zaailing moet verticaal in de put geplaatst worden en de grond wordt vervolgens aangevuld. Als twee-derde van de grond is gevuld, moet er eenmaal diep water gegeven worden. Dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg vocht hebben. Hierna wordt er nog een keer water gegeven en de grond wordt stevig verdicht zodat het oppervlak van de put op dezelfde hoogte blijft als de grond.

Moerascipres stekken & vermeerderen

De Moerascipres boom kan zowel door zaden als stekken verspreid worden. Als u ervoor kiest om uit zaad de boom te laten groeien, is het nodig om de volwassen zaden te verzamelen in de herfst of winter. Vervolgens moeten ze gemengd met nat zand in een verhouding van 1:8 bewaard worden en in de het vroege voorjaar kunnen ze dan gezaaid worden. Als de zaden gezaaid zijn, moeten ze diep het aarde en water bedekt worden. Binnen 80 tot 100 dagen zullen de zaden ontkiemen. Zijn de zaailingen door zaden vermeerderd? Dan moeten ze na 2 tot 3 jaar getransplanteerd worden.

Kies je ervoor om de boom te vermeerderen door te snijden? Dan moet in de zomer of herfst de semi-houtige takken van het lopend jaar verzameld worden. Deze worden vervolgens in stukken van 10 tot 15 centimeter gesneden worden (stekken). Deze stekken moeten daarna in wortelpoeder geweekt worden en in gesteriliseerd rivierzand gestoken worden. Zorg ervoor dat u het zand bedekt met plastic folie, zo krijgt u een voldoende hoge luchtvochtigheid en ook lucht te behouden. Deze stekken gaan later wortel schieten.

Moerascipres ziekten

Ook de Moerascipres kent enkele plagen en ziekten. In de herfst vallen de bladeren, deze kunnen verzameld worden en kunt u vervolgens verbranden. Zo vernietigt u de ziekteverwekkers en eieren, die daarin zich verstoppen. De kans op ziekten en plagen worden in het jaar erop verkleind.

Wortelrot is daar één van. De wortelrot komt voornamelijk voor bij jonge bomen, in de zomer. De bladeren worden geel, de wortels rotten, dit zorgt ervoor dat de plant volledig verdort en dus ook sterft. Het kan voorkomen worden door gesteriliseerde zaden te gebruiken bij het zaaien. 

De volgende ziekte die kan voorkomen bij de boom is Chlorosis. Het komt door te droge of te alkalische grond. Is de grond droog? Breng voldoende water aan, dit zal het symptoom wat verlichten. 

Blight is een ziekte die wordt veroorzaakt door schimmelinfecties. Het zorgt ervoor dat de bladeren, bessen of schors bruine vlekken krijgen. Goede besmetting en bewatering geeft een krachtige groei, wat weer ervoor zorgt dat een infectie voorkomen kan worden. De Verwelkingsziekte is een ziekte die donkerbruine vlekken laat zien op de wortels of aan de basis van de stengel. De plant kan er uiteindelijk door sterven. De ziekte kan voorkomen worden door alle zaden te desinfecteren voor het zaaien en het cultiveren te doen met een goede luchtcirculatie. 

De laatste veel voorkomende plaag is de cutworm larven. Deze knabbelen aan ondergrondse wortels. De boom kan hierdoor een slechte groei krijgen of zelfs sterven. Als de besmetting ernstig is, zorgen chemische insecticiden voor de meeste preventie en uitroeiing.

Moerascipres kopen

Koop Moerascipres bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Moerascipres soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Moerascipres en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Moerascipres
Wetenschappelijke naam
Taxodium distichum
Type
Conifeer
Familie
Taxodiaceae
Geslacht
Taxodium
Soort
Distichum
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
-
Kleur bladeren
-
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
-
Vochtigheid
Vochthoudend - Vochtig
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
Neutraal
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen