Monnikskap (Aconitum) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Monnikskap vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De monnikskap is een prachtige vaste plant met diepblauw gekleurde bloemen. Deze bloemen steken in een tros boven de plant uit. Ze hebben de vorm van een helm of een kap. Daar dankt de plant zijn Nederlandse naam ook aan. De plant is wel erg giftig. Was uw handen wanneer u de plant heeft aangeraakt en pas op met kleine kinderen en huisdieren. Om optimaal te genieten van de groei, dient u de monnikskap te snoeien.
U vraagt zich misschien af wanneer u monnikskap moet snoeien? Dit doet u in het voorjaar. Als u in maart of april de plant terugsnoeit, wordt u in zomer op mooie bloemen getrakteerd. Na de bloei in augustus knipt u de uitgebloeide bloemstengels tot net boven de grond af. Sommige planten bloeien wat later in de zomer. Dan knipt u rond oktober de uitgebloeide stengels af. Het snoeien van een aconitum doet u met een scherpe snoeischaar en vergeet ook niet om uw handen te beschermen tegen de giftige plant. Draag handschoenen!
De verzorging van monnikskap is niet heel moeilijk. Monnikskap is goed winterhard en de plant heeft altijd voldoende water nodig. Tijdens lange droge periodes geeft u wat extra water. Monnikskap kan echter slecht tegen langdurig natte grond. Het is daarom erg belangrijk dat u voor een goede drainage zorgt, zodat het overtollige water uit de grond afgevoerd kan worden. Geef de planten daarnaast ook regelmatig wat voeding, ze houden daar zeker van. U kunt in het voorjaar aconitum bemesten met een goede organische meststof en dit later in het jaar, tijdens de bloei, nogmaals herhalen. Uitgebloeide bloemen haalt u tijdens het onderhoud van monnikskap weg.
Het is zeker aan te raden monnikskap te planten, want deze prachtige plant mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. U kunt het beste in het voorjaar monnikskap planten. Ook hier geldt, net als bij het verzorgen van monniksplant, trek uw tuinhandschoenen aan! De plant geeft de voorkeur aan een leembodem, een gezonde balans van zand, slib en kleigrond. Heeft u zulke grond niet in uw tuin? Geen nood, want de aconitum is gelukkig niet de moeilijkste en groeit doorgaans goed in alle tuinsoorten. Zorg wel dat de grond vochtig, los en voedingsrijk is.
De plant is een echte zomerbloeier, maar als standplaats voor de monnikskap kunt u het beste een plek in de half-zon/schaduw of een schaduwplek kiezen. Volle zon wordt wel verdragen, maar zorg er dan voor dat de bodem goed vochtig blijft. Houd er bij de standplaats van monnikskap ook rekening mee dat de plant giftig is. U kunt deze het beste in het midden van een tuinperk plaatsen of wat verder in de border, zodat u er niet snel tegenaan loopt en huidcontact vermeden wordt. Monnikskap laat zich prima combineren met andere planten. Bij het plaatsen van meerdere monnikskap planten, houdt u een afstand van twintig tot vijfentwintig centimeter aan tussen de planten.
Naast het planten van monnikskap, kunt u ook monnikskap zaaien. Dit doet u bij voorkeur in oktober, omdat de plant eerst een koude periode nodig heeft om goed te kunnen ontkiemen in het voorjaar.
U kunt de monnikskap vermeerderen door deze te scheuren. Dit doet u na de bloei, in het najaar. Niet alleen krijgt u hierdoor meerdere mooie planten in uw tuin, het komt de plant zelf ook ten goede. De conditie van de plant wordt beter en deze zal beter gaan bloeien. Bij het vermeerderen van aconitum scheurt of deelt u de knolvormige wortels. U graaft de plant uit de grond en haalt de aaneengegroeide wortels uit elkaar. Doe dit met handschoenen aan, zodat u zo min mogelijk huidcontact met de plant heeft. Vervolgens plant u elke individuele wortel apart in de grond. De gedeelde stukken geeft u goed water, waarna ze kunnen gaan groeien. In de zomer geniet u vervolgens van meerdere bloeiende monnikskap planten.
Als de monnikskap op een (te) droge plaats staat en ook aan wind en zon is blootgesteld, kunnen zwarte bladluizen hun slag slaan. Gelukkig kunt u deze eenvoudig bestrijden. Met een scherpe straal water spoelt u de luizen van de plant af en u begiet ze daarna regelmatig. Om ervoor te zorgen dat de bladluizen niet terugkomen, zorgt u in het najaar voor een betere standplaats voor de aconitum.
Koop Monnikskap bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: