Teunisbloem (Oenothera) is een plantengeslacht uit de Oenotheraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Teunisbloem vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De teunisbloem is een vaste plant met bloemen die aan opgaande stengels boven het blad uitgroeien. De bloemen geuren heerlijk en zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De teunisbloem bloeitijd is van juni tot september. De bloemen bloeien steeds maar kort, maar wanneer u de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk verwijdert, wordt de plant gestimuleerd weer nieuwe bloemknoppen aan te maken en geniet u binnen een mum van tijd weer van nieuwe bloeiende bloemen. Alle energie van de plant wordt zo optimaal benut.
U kunt het beste de teunisbloem snoeien zodra de nieuwe uitlopers in het voorjaar zichtbaar worden. De plant kan dan tot ongeveer vijf centimeter boven de grond teruggesnoeid worden. U zult zien dat de plant vervolgens weer volledig opnieuw uitloopt. Omdat de bovengrondse delen van de plant in de herfst afsterven, hoeft u voor de winter de teunisbloem niet meer te snoeien. Enkel in het voorjaar een snoeibeurt en het uitknippen van uitgebloeide bloemen tijdens de bloeitijd is voldoende. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar voor het snoeien van de teunisbloem.
Het onderhoud van de teunisbloem is niet bijzonder tijdrovend. De plant woekert niet of nauwelijks en is niet heel veeleisend. De teunisbloem verzorging bestaat voornamelijk uit voldoende water geven en op tijd bemesten. Ook in de winter dient u wat extra aandacht te besteden aan de plant.
Om de plant groei- en bloeikrachtig te houden, is het van belang dat u de teunisbloem bemest. Minimaal eenmaal per jaar. De beste tijd is in het voorjaar (maart-april). Een tweede bemesting van de teunisbloem in de zomer (juni/juli) kan ook geen kwaad. De plant groeit dan hard en kan dan best wat extra voedingsstoffen gebruiken. Door twee keer per jaar de teunisbloem te bemesten, voorkomt u dat de plant een mesttekort krijgt en vatbaarder wordt voor ziekten en plagen. De meststof zorgt voor een sterke plant.
Bij de verzorging van de teunisbloem hoort ook watergeven. Geef de plant tijdig water om uitdroging te voorkomen. Vooral tijdens de zomermaanden bij hoge temperaturen en veel zonneschijn verdampt er veel vocht. Geef bij voorkeur de plant veel water in een keer in plaats van iedere dag een beetje. Door de teunisbloem rijkelijk water te geven, stimuleert u de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de grond.
In het najaar sterft de plant bovengronds af. De afgestorven plantdelen kunt u het beste tot het voorjaar aan de plant laten zitten. Deze vormen namelijk een beschermlaag tegen vorst in de winter. De kans op vorstschade wordt dan beperkt. De teunisbloem is wel winterhard, maar wat extra bescherming tegen overvloedige regen en sneeuw is goed voor de plant.
Gaat u teunisbloem planten, kies dan voor de juiste standplaats. De plant staat graag op een plek in de zon of halfschaduw. De zon is zijn meest favoriete plek, maar de plant kan ook in halfschaduw groeien, zolang er meer licht dan schaduw is. Behalve een zonnige of half beschaduwde standplaats voor de teunisbloem, dient u ook even naar de grond te kijken. Deze kan het beste voldoende voedzaam zijn en niet te vochtig. Zorg dat het water goed weg kan en de plant geen natte voeten krijgt.
Voordat u de teunisbloem gaat planten, is het dus belangrijk dat de bodem in orde is. De plant laat zich goed combineren met andere planten en gaat u meerdere teunisbloemen planten, dan wordt een plantafstand van zo’n tien tot twaalf stuks per vierkante meter geadviseerd. Na het planten van de teunisbloem geeft u ruim voldoende water.
U kunt de teunisbloem vermeerderen door deze te scheuren, ofwel te delen. Dit wordt zelfs aangeraden na enkele jaren (twee of drie) om de plant binnen de perken te houden. U graaft dan de plant in zijn geheel op en splitst deze in meerdere delen. Kies hierbij de mooiste en jongste plantdelen uit. Deze plaatst u vervolgens weer terug in de grond. Het vermeerderen van de teunisbloem door middel van scheuren is zowel in het voorjaar als in het najaar mogelijk. Het houdt de plant jong en vitaal.
De teunisbloem is nauwelijks gevoelig voor plagen en ziekten. Ongedierte komt bijna nooit voor. Laat in het seizoen kan meeldauw nog wel eens schade aanrichten. Meeldauw is een schimmel en herkent u aan de witte meelachtige stof (pluis) aan de bovenkant van het blad. Ook bloemen en stengels kunnen aangetast worden. Ziet u tijdens het verzorgen van de teunisbloem wit of grijs schimmelpluis, verwijder dan direct de aangetaste delen, want als u niets doet, sterft het blad of soms zelfs de gehele plant.
Koop Teunisbloem bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: