Olijfboom is een boom uit de Oleaceae familie en het geslacht Olea en er staat 1 soort Olijfboom in onze plantengids.
De bloeitijd van een Olijfboom ligt in juli en augustus en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is grijs, deze boom is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De olijfboom wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn vruchten en natuurlijk de producten die hiervan gemaakt worden. De boom is vaak te zien in warme streken of landen, maar kan ook prima in de Nederlandse tuin. Het is een mooie boom. Goed onderhoud van de olijfboom zorgt ervoor dat de boom mooi blijft. De olijfboom snoeien hoort ook bij de verzorging.
De olijfboom is een langzame groeier en heeft daarom weinig snoei nodig. Maar door de olijfboom te snoeien, blijft deze in model. De boom houdt zijn mooie vorm en uitstraling. Daarnaast is het tevens goed voor de plant, want na de snoei hoeft de boom zijn energie over minder takken te verspreiden. De boom wordt krachtiger.
Het snoeien van de olijfboom kunt u het beste in het voorjaar doen. De boom is in deze periode in zijn groeiperiode. Wanneer u de plant een knipbeurt geeft, zal deze zich snel herstellen. Door de olijfboom te snoeien wordt een mooie vertakking gestimuleerd, waardoor een dichtere boomkroon ontstaat.
Het snoeien van de olijfboom doet u door naar binnen groeiende en dode takken weg te knippen. De boom krijgt hierdoor meer licht in het midden. Dit bevordert de groei. U kunt de takken tot een lengte van ongeveer twintig centimeter terugsnoeien. Ongewenste takgroei op de stam kunt u helemaal wegknippen. Wanneer u alleen snoeit voor de vorm, haalt u de takken weg die minder mooi zijn. Maar pas op, verwijder niet te veel.
Het verzorgen van de olijfboom is niet moeilijk. De boom houdt erg van warme zomers en milde winters. Het niet nodig om de plant extra voeding te geven. Wilt u dit wel doen, dan kunt u dit het beste tijdens het groeiseizoen van maart tot september doen. Bemest de boom met langzaam werkende kunstmest.
De boom staat graag op een plek met veel licht. Hierdoor zal veel water verdampen. Let daarom in de zomer tijdens de verzorging van de olijfboom goed op of u extra water moet geven, zeker bij warme periodes. De grond mag niet uitdrogen, maar te nat is beslist ook niet goed. Als de wortels in een laag water komen te staan, kunnen ze gaan rotten. Bij een olijfboom in een pot of plantenbak kunt u onder in de pot of bak een mix van kleikorrels en compost door de grond verwerken. Hierdoor wordt de grond luchtiger, zodat overtollig water beter weg kan lopen.
De meeste soorten olijfbomen zijn winterhard, afhankelijk van de standplaats van de olijfboom. Het is belangrijk dat de kluit in de winter niet dichtvriest. Het blad blijft water verdampen, dus de boom heeft water uit de grond nodig. Een goede drainage voorkomt dit. Het strooien van extra hydrokorrels zorgt ervoor dat het water beter weg kan lopen. Een olijfboom in pot kunt u beter vorstvrij laten overwinteren, maar wel op een koele plek met veel daglicht.
Het voorjaar is de beste planttijd. Door vroeg in het voorjaar een olijfboom te planten, ontwijkt u de winterkou en kan de boom zich goed op de warme zomer voorbereiden. En omdat de boom dan al goed vastgegroeid is, zal hij de winter daarna ook beter doorkomen. Wanneer u een olijfboom gaat planten, zorg dan dat het gat wat u maakt twee keer zo groot is als de kluit. Maak de bodem goed los, zodat deze beter doorlatend wordt. Bij het planten van de olijfboom kunt u wat koemest toevoegen. Deze bodemverbeteraar zorgt voor extra voedingsstoffen die bovendien langzaam afgegeven worden. Laat de grond rond de olijfboom vrij, zodat de boom niet met andere grassen of planten hoeft te vechten voor voedsel en water.
De ideale standplaats voor de olijfboom is een beschut plekje gericht op het zuiden. De olijfboom heeft veel zon nodig. Daarnaast moet de boom beschermd worden tegen de koude (noord) oostenwind die in de winter kan waaien. U doet er goed aan om nooit een olijfboom te planten op een plek waar veel tocht is. Perfect is dus een ingesloten hoekje in de tuin, bij voorkeur dicht bij een muur of schutting, zodat deze overdag de warmte van het zonlicht op kan slaan en ’s nachts weer af kan geven. Voor de standplaats van een olijfboom in pot heeft u meer keuze. Deze kunt u in de zomer in de zon zetten en ’s winters verplaatsen naar een meer beschermde locatie in de uw tuin.
Een olijfboom vermeerderen kan op diverse manieren. Afbuigen is een methode. Hierbij buigt u een tak naar de grond waar deze kan wortelen. Om te zorgen dat de tak op de grond blijft liggen, legt u er een steen op. Nog een mogelijkheid om olijfboom te vermeerderen is opkweken vanuit een olijfpit. Kweek de pit eerst in water, zodat er waterwortels ontstaan. Steek daarna het stekje in de grond. Een derde methode is de olijfboom stekken. Knip een oudere scheut van zo’n 25 centimeter met daaraan een jonge scheut af. Plaats deze diep in de potgrond op een warme, lichte plek. Houdt de grond vochtig. Zodra de eerste wortels zijn gevormd, kunt u de jonge olijfboom verplaatsen.
Bij een goede verzorging van de olijfboom, heeft deze doorgaans weinig last van ziekten of plagen. Treedt er plotseling veel bladval op, dan is er iets niet in orde met de standplaats van de olijfboom. De boom staat te nat, te droog of te donker. Daarnaast kan luis optreden. Dit kunt u het beste met een biologisch middel bestrijden.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Olijfboom en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.