Boerenjasmijn - Philadelphus

Boerenjasmijn (Philadelphus) is een plantengeslacht uit de Philadelphaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Boerenjasmijn vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Boerenjasmijn online bestellen

Boerenjasmijn snoeien: wanneer & hoe

De boerenjasmijn is een prachtige en veelzijdige heester. De struik kan solitair staan, maar doet het ook goed in combinatie met andere struiken. Vooral voor de vroege zomer is dit een aanrader. De boerenjasmijn bloeitijd start namelijk al in mei. De philadelphus bloeit dan met massa’s witte of roomwitte bloemen die ook nog eens heerlijk zoet geuren. Zijn bloeivreugde prikkelt uw zintuigen. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook een verwenning voor de neus. Bijen en andere insecten worden tijdens de bloeitijd eveneens naar de heester gelokt.

De boerenjasmijn groeit vrij welig en snel. In zijn eerste jaren is het wellicht niet nodig om te snoeien. Na enkele jaren kunt u, om de groei wat af te remmen, de boerenjasmijn snoeien. Hiermee verjongt u de heester. U snoeit dan een derde deel van de oudere takken tot op de grond terug. Ook ziek en dood hout knipt u weg, net als scheefgroeiende en storende takken. Jonge uitlopers laat u zitten. Dit zijn takken die het vorig jaar zijn gegroeid, deze dragen de bloemknoppen voor het volgende jaar.

Een drastische snoeibeurt verdraagt de boerenjasmijn ook goed. Soms is dit noodzakelijk, omdat de heester te groot, te oud of te kaal is geworden. U kunt dan in zijn geheel de boerenjasmijn snoeien. U snoeit dus alle takken compleet terug en geeft wat meststof. Het kan dan zeker twee (soms drie) jaar duren voordat de heester zijn oude vorm weer heeft. Voor het snoeien van de boerenjasmijn gebruikt u scherp en schoon snoeimateriaal.

Boerenjasmijn verzorging & onderhoud

Qua verzorging stelt de boerenjasmijn weinig eisen. Het is nauwelijks nodig om water te geven zodra de boerenjasmijn zich op zijn standplaats heeft gevestigd. Extreme hitteperiodes vormen een uitzondering, want dan verlangt de philadelphus wel wat extra water. Tijdens erg warme zomers dient u dus de boerenjasmijn wat meer te verzorgen. De rest van het jaar heeft u hier weinig omkijken naar.

Voor het bemesten van de boerenjasmijn geldt eigenlijk hetzelfde. Een flinke laag compost in het voorjaar rond de basis van de heester als voeding is al voldoende. Bij een zandbodem dient u vaker de boerenjasmijn te bemesten. De boerenjasmijn is daarnaast ook nog eens goed winterhard en overleeft onze winters vaak zonder problemen. Het onderhoud van de boerenjasmijn is een fluitje van een cent. Dat maakt deze heester nog geliefder.

Boerenjasmijn planten: wanneer & hoe

Als u een mooie, bloeiende heester met weinig verzorging zoekt, dan is een boerenjasmijn planten zeker een goede keuze. Kies als standplaats voor de boerenjasmijn een lichte plek uit in uw tuin. Bij voorkeur half in de zon en half in de schaduw. Een standplaats in de volle zon bevordert de ontwikkeling van bloemen, maar zorgt er ook voor dat deze sneller verwelken. Wat betreft de grond is de boerenjasmijn ook erg gemakkelijk. Niet te droog, niet te nat en matig vruchtbaar. Ook dient de bodem goed waterdoorlatend te zijn, zodat de philadelphus geen natte voeten krijgt.

Om de boerenjasmijn te planten, graaft u een ruim plantgat. Maak de bodem lichtjes los en doorlatend. Meng, voor een betere drainage, de grond met grof zand en compost. Voordat u de boerenjasmijn gaat planten, dompelt u de wortelkluit in een emmer met water. Zet daarna de heester in het gat, vul het op, druk goed aan en geef royaal water.

Boerenjasmijn stekken & vermeerderen

U kunt eenvoudig de boerenjasmijn stekken en vermeerderen. Zowel in de zomer als in de winter kunt u de boerenjasmijn stekken. Gaat u voor een zomerstek, laat dan altijd een klein blaadje aan de stek zitten. In de vroege zomer neemt u stekjes van scheuten die in dat jaar gevormd zijn, in de winter neemt u een houtachtige tak. U knipt stekjes met een lengte van ongeveer vijftien centimeter van de philadelphus af. Zorg dat er (in de zomer) geen bloemen aan de stekken zitten, maar dus wel enkele blaadjes. Bij een winterstek zit er geen blad aan de stek, omdat de boerenjasmijn niet wintergroen is.

Neem een potje met grond, gemengd met zand, en steek hier de stekjes in zodat ze wortels kunnen vormen. Zet het potje op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Als de stekken na enkele weken wortels krijgen, kunt u ze overzetten in een grotere kweekpot. Nadat ze groter zijn geworden, kunt u de nieuwe boerenjasmijn stekken een vaste plek in uw tuin geven.

Boerenjasmijn ziekten

De boerenjasmijn is een sterke heester die weinig gevoelig is voor ziekten en plagen, op bladluizen en meeldauw na. Meeldauw is een schimmelziekte die witte, poederachtige pluis achterlaat. De aangetaste delen van de philadelphus verwijdert u of gebruik voor bladluis en meeldauw een biologisch bestrijdingsmiddel.

Boerenjasmijn kopen

Koop Boerenjasmijn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Boerenjasmijn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Boerenjasmijn vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen