Den - Pinus

Den (Pinus) is een plantengeslacht uit de Pinaceae familie. Voor dit geslacht van coniferen staan er 89 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Den vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Den online bestellen

Den snoeien: wanneer & hoe

De den staat ook wel bekend onder de naam pinus en komt voor als naaldboom en als struik. U kunt met de den een mooie coniferenhaag maken. De den heeft stekelige naalden en is wintergroen. Het snoeien van de den is noodzakelijk om de boom of struik mooi in vorm te houden.

Wanneer een den snoeien? Een den snoeien kunt u het beste rond half juni doen. Er wordt weleens gezegd om als snoeimoment de langste dag van het jaar aan te houden, 21 juni. U kunt in augustus nogmaals de den snoeien. De coniferenhaag gaat dan netjes de winter in. Snoei bij voorkeur niet meer na september, omdat dan de kans op vorstschade groter wordt. Met het snoeien van de pinus stimuleert u de groei van nieuwe scheuten.

Hoe een den snoeien? Het snoeien van een den is niet moeilijk. Lange uitstekende takken, takken die op rare plekken (in de weg) zitten en dode takken snoeit u allemaal weg. Voor kleine, dunne takjes gebruikt u een snoeischaar, voor de dikkere takken een takkenschaar en voor het verwijderen van grote, dode takken een boomzaag. Zorg altijd dat het gereedschap schoon en goed scherp is voordat u de den gaat snoeien.

Den verzorging & onderhoud

De den behoort tot de naaldboom en deze heeft weinig onderhoud nodig om goed te kunnen groeien. Voor de verzorging van de den zijn een aantal dingen waar u op kunt letten. De grond bijvoorbeeld, deze dient voldoende voedingsstoffen te bevatten. Zorg dat de grond lekker luchtig is, zodat de wortels goed kunnen groeien. U kunt de grond jaarlijks verbeteren met zand en /of humus. Ook wat extra coniferenmest kan geen kwaad, hoewel dit niet noodzakelijk is, omdat de den van nature goed gedijt in een voedingsarme grond.

Laat de den nooit volledig uitdrogen. Geef voldoende water, maar pas wel op voor te veel water. Zorg dat de pinus niet te lang met de voeten in het water staat. De grond dient goed gedraineerd te zijn, zodat het water snel weg kan lopen. De volwassen den is winterhard en wintergroen. Tijdens erg strenge vorst kunt u het beste een jonge den wel verzorgen en beschermen door deze wat beschutting te bieden.

Den planten: wanneer & hoe

Gaat u een den planten, kies dan als standplaats voor de den een plekje in de zon. Naast een voedselarme, wat zure grond staat de pinus graag op een lichte plaats. Te veel schaduw kan nadelig zijn. Pas ook op voor wind en kies bij voorkeur een beschut plekje uit. Let erop dat de standplaats van de den veel water aantrekt, want dennen houden zoals gezegd niet van wateroverlast. Bij het planten van de den is het belangrijk dat het gat waar de den in komt te staan, wordt verrijkt met goede grond. Na het planten van de boom moet deze wel de eerste jaren beschermd worden tegen zonschade en strenge vorst.

Gaat u de den als coniferenhaag planten? Dan graaft u eerst een geul. Deze moet tenminste tien centimeter dieper en breder zijn dan de omvang van de kluit. Strooi wat bemeste tuinaarde en vermeng deze met de losgegraven ondergrond. U kunt nu de dennen planten. Als de indeling u bevalt, vult u de geul met de mix van grond en bemeste tuinaarde. Na het planten, geeft u voldoende water aan de pinus. Herhaal dit een paar keer per week.

Den stekken & vermeerderen

Een den vermeerderen kan door middel van zaaien. Er zitten zaadjes in een dennenkegel. U kunt de zaadjes eruit schudden en in een potje met potgrond buiten zetten. Zet het potje op een beschutte plek in de schaduw, geef regelmatig water en heb geduld.

Een conifeerachtige kan vermeerderd worden door de den te stekken. Gebruik hiervoor een scheut van de pinus die dit jaar gegroeid is. Verwijder de naalden aan de basis van de stek, zodat de stek beter in contact komt met de stekgrond. Plaats de stek in een potje met stekgrond. Als de stek heeft geworteld en groter is gegroeid, kunt u de den verplaatsen naar een plekje in uw tuin. Ook voor een den stekken geldt: heb geduld!

Den ziekten

Sommige den soorten kunnen aangetast worden door naaldroest. Deze roestschimmel zorgt ervoor dat er op de naalden kleine blaasjes ontstaan met oranjegekleurde sporen. Aangetaste delen van een pinus kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen. Daarnaast kan ongedierte een den ook aantasten. Denk aan kevers, rupsen en luizen. Het is daarom belangrijk om tijdens de verzorging van de den regelmatig op dit ongedierte te controleren. Ziet u iets, dan kunt u direct maatregelen treffen door het ongedierte te verwijderen of de den te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. 

Den kopen

Koop Den bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen