Plataan (Platanus) is een plantengeslacht uit de Platanaceae familie. Voor dit geslacht van bomen staat er 1 plant in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Plataan vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De plataan is een mooie, sierlijke boom die steeds vaker in de Nederlandse tuin opduikt. De boom is een opvallende verschijning vanwege zijn vlekkerige bast en handvormige bladeren. Er zijn vele soorten plataanbomen te koop, zoals dakplatanen en leiplatanen, maar de boom kan ook bolvormig zijn. Heeft u een plataan in de tuin, dan wilt u deze natuurlijk mooi houden. Goed onderhoud hoort daarbij en de plataan snoeien hoort bij deze verzorging.
Wanneer een plataan snoeien? Het antwoord is simpel, u kunt in principe het hele jaar door een plataan snoeien, behalve als het vriest. De beste periode voor het snoeien van de plataan is echter tussen oktober en begin maart. De boom is dan namelijk in rust. Dit betekent dat de sapstromen niet actief zijn. Door dan de plataan te snoeien, leidt de boom er het minste van. Ook in de zomer kunt u prima een plataan snoeien. U knipt tijdens dit moment de boom terug in vorm en remt hiermee de groei van de takken af.
Hoe een plataan snoeien? Bij een dakplataan snoeit u de takken die naar boven groeien af en knipt u de scheuten tot op ongeveer vijf centimeter terug. Bij de gewone plataanboom verwijdert u takken die zomers zijn aangegroeid en knipt deze tot plusminus vijf centimeter terug. Bij de leiplataan snoeit u alle takken tot een paar centimeter op de hoofdtakken terug. De boom zal na iedere knipbeurt weer vrolijk uitlopen.
Omdat de plataan binnen een jaar al flinke scheuten kan ontwikkelen, is het van belang om goed en scherp gereedschap te gebruiken tijdens het snoeien van de plataan. De meeste takken kunt u met een snoeischaar verwijderen, maar voor de dikkere scheuten heeft u toch wel een handzaag of takkenschaar nodig.
Qua verzorging is de plataan een gemakkelijke boom. De boom groeit in vrijwel iedere tuingrond goed, maar houdt wel van wat kalk. Zorg ook dat de grond goed waterdoorlatend is. Bij droge perioden dient u plataan meer te verzorgen, want dan heeft de boom een paar keer per week water nodig. Bij extreem warm en droog weer in de zomer kunt u een keertje extra geven. Het mesten van plataan hoeft eigenlijk alleen het eerste groeijaar. Zodra de boom begint uit te lopen, is het verstandig bij te mesten. Dit bevordert de groei en het wortelproces van de boom.
De plataan is winterhard en kan goed tegen koude winters. Ook met weinig verzorging is de plataan een oersterke boom. Een plataan staat bekend om het loslaten van schors. Het is niet de bedoeling dat u de schors er zelf afhaalt. Dit loslaten is namelijk een natuurlijk proces en wanneer u zelf aan de slag gaat, kan er schade aan de boom ontstaan.
Gaat u plataan planten? Kies dan als standplaats voor de plataan een zonnige plek, alhoewel de boom schaduw ook verdraagt. Kies bovendien een plaats waar de boom voldoende ruimte heeft om te groeien. Graaf een gat dat flink groter is dan de kluitdiameter. Strooi in het gat wat bemeste tuinaarde of tuinturf en meng dit door de losse grond. Dit maakt de grond luchtiger en beter waterdoorlatend. Heeft u plataan in pot gekocht? Haal de boom dan uit de pot en plaats deze in het gat. Zorg dat de boom goed diep en recht staat en gooi het gat dan dicht. Druk tijdens het dichtgooien de grond steeds goed aan.
Na het planten van plataan dient u veel water te geven. Dit heeft de boom echt nodig, want de bladeren verdampen veel vocht. Wanneer de grond goed doorlatend is, zal het te veel aan water vanzelf wegstromen. Na het eerste groeiseizoen is de boom vaak al voldoende doorgeworteld en voorziet zichzelf dan in de eigen waterbehoefte. Wat extra voeding tijdens de groeiperiode kan ook geen kwaad. Zodra de boom goed groeit, is de verzorging van de plataan nog minimaal.
U kunt plataan vermeerderen via stekjes. Doe dit bij voorkeur in de winter. Plataan stekken gaat als volgt. Knip van een dunne eenjarige twijg enkele lange scheuten (minimaal dertig centimeter). Knip de stek bij een oog (op de plek waar een nieuwe knop kan ontstaan) af, doop deze in wat stekpoeder en steek deze vervolgens in de grond of in een pot. Gaat u plataan stekken in een potje, dan kunt u plataan verplaatsen naar uw tuin zodra deze groot genoeg is gegroeid. Het is ook mogelijk om lange takken zonder bladeren in de grond plaatsen en te laten wortelen. Zorg dan dat u een tak van één tot twee meter lang neemt.
De plataan heeft over het algemeen weinig last van plagen en ziekten. De bladvlekkenziekte kan sporadisch optreden. Dit is een schimmel die ervoor zorgt dat jonge bladeren aan de uiteinden van takken verschrompelen en afvallen. Aangetaste delen kunt u verwijderen. Na het wegknippen is het belangrijk dat u de snoeischaar goed reinigt om besmetting te voorkomen. Een andere schimmel (massaria) kan erg oude takken aantasten. Deze aantasting start aan de bovenkant van de tak en zorgt ervoor dat deze zwakker wordt en afbreekt. Het is daarom belangrijk om tijdens de verzorging van de plataan jaarlijks oudere takken goed te controleren.