Pluimhortensia is een heester uit de Hydrangeaceae familie en het geslacht Hortensia (Hydrangea) en er staan 7 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Pluimhortensia ligt in augustus, september en oktober en de bloemen zijn wit, groen of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,5 meter en 3 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De pluimhortensia is een graag geziene gast in veel tuinen. De heester behoort met zijn pluimvormige tros tot een bijzonder type. Het snoeien van de pluimhortensia is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Om de heester jong en gezond te houden én om ieder jaar opnieuw van nieuwe bloemen te genieten, dient u de pluimhortensia te snoeien.
Wanneer pluimhortensia snoeien? De beste periode om de pluimhortensia te snoeien is februari, maart of april. U kunt ook voor de winter pluimhortensia snoeien, maar dan mist u wel het fraaie wintersilhouet. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen aan de heester te laten, ontstaat een prachtig silhouet van ijzel, sneeuw of dauw. Snoei bij voorkeur niet later dan april, omdat het dan langer kan duren voordat de bloei inzet.
U kunt tot op zo’n dertig tot vijftig centimeter boven de grond terugsnoeien. Wenst u liever lage groei? Dan kunt u zelfs de pluimhortensia snoeien tot op tien centimeter boven de grond. De heester blijft dan ook meer compact. Door sterk terug te snoeien en lage gesteltakken met weinig vertakking te vormen, stimuleert u extra grote pluimen. De pluimhortensia zal in de zomer weer prachtige bloei geven. Maak altijd gebruik van schoon en scherp gereedschap tijdens het snoeien van de pluimhortensia.
Het is eenvoudig om de pluimhortensia te verzorgen. De pluimhortensia houdt van een humusrijke, wat zure en goed waterdoorlatende grond. In tegenstelling tot andere soorten hortensia’s gedijt de pluimhortensia ook op een wat drogere grond prima. Na het snoeien in het voorjaar, kunt u wat mest op de grond boven de wortels geven. Geef speciale (pluim)hortensiamest, zodat de heester gezond blijft en rijkelijk bloeit.
Zodra het buiten een langere tijd droog is, dient u regelmatig water te geven. Zeker wanneer de pluimhortensia net is geplant. De heester is toch wel een stevige drinker. De pluimhortensia is bovendien goed winterhard. Water geven, eenmaal per jaar snoeien en bemesten zijn de belangrijkste onderdelen van de verzorging van de pluimhortensia.
U kunt het beste tussen maart en half oktober een pluimhortensia planten. De grond is in deze periode nog warm, waardoor de heester goed wortel kan schieten. Kies als standplaats voor de pluimhortensia een plekje in de zon of halfschaduw. Een paar uur zon per dag is toch wel een vereiste. Omdat de heester best groot kan worden, staat deze ook erg mooi achter in een border. Natuurlijk kunt u ook in de volle grond de pluimhortensia planten.
Graaf een gat en meng wat compost in de bodem van het plantgat en door de uitgegraven grond. Gaat u meerdere pluimhortensia’s planten? Dan dient u rekening te houden met een afstand van ongeveer vijfenzeventig centimeter tussen de planten. Heeft u een pluimhortensia in pot gekocht? Dompel deze dan in een emmer water, zodat de heester zich goed vol kan zuigen. Haal de pot eraf en plant de pluimhortensia in het gat. Vul het gat rond de wortels op met de verrijkte, uitgegraven grond en druk dit alles goed aan. Geef water en herhaal dit de eerste weken geregeld.
De pluimhortensia vermeerderen kan op verschillende manieren. De meest makkelijke manieren zijn afleggen en de pluimhortensia stekken. Afleggen doet u in de periode herfst-voorjaar. U kiest een of meerdere takken die u gemakkelijk tot op de grond kunt buigen. Verwijder de bladeren op de plaats waar de takken de grond raken. U kunt desgewenst een greppeltje graven waarin u de tak legt en deze wat opvullen met grond. Het is de bedoeling dat een of meer knoppen onder de grond terechtkomen. Zo zullen de meeste wortels ontstaan. Leg een steen op het ingegraven deel en geef af en toe water. U kunt de ‘aflegger’ losknippen van de moederplant wanneer deze goed geworteld is en bladeren of knoppen vormt. De nieuw pluimhortensia verplaatsen doet u pas enkele weken later.
De pluimhortensia stekken doet u vanaf eind augustus, begin september. Neem half verhoute stekken en snijd de stengels onder een oog schuin af. Verwijder de blaadjes en plaats de stekken in een potje met stekgrond. Nu kunnen ze gaan wortelen. Om dit proces te stimuleren, kunt u het potje afdekken met een plastic zakje. Zodra de stekjes wortels krijgen, kunt u ze in een andere pot overzetten. In het voorjaar kunt u dan de pluimhortensia verplaatsen naar een plek in de grond van uw tuin. Doe dit alleen als het niet vriest.
Een gezonde pluimhortensia in de volle grond zal weinig last hebben van ziekten. Echter, te warme of te natte weersomstandigheden kunnen daar soms wel verandering in brengen. De meest voorkomende ziekten zijn meeldauw, grauwe schimmel en bladvlekkenziekte.
Meeldauw ontwikkelt zich vooral in vochtige luchtomstandigheden bij warme dagen en koudere nachten. Ronde witte, pluizige vlekjes vullen het blad. Het blad droogt op en valt af. De grauwe schimmel kan knoprot veroorzaken. Knoppen rotten weg, bladeren worden geel en het hout van de stengels kan lelijk bruin verkleuren. Bladvlekkenziekte wordt eveneens door een schimmel veroorzaakt. Dit geeft lelijke bruine, ronde vlekken op het blad.
Voor alle drie de ziekten geldt: verwijder aangetaste delen direct, behandel eventueel met een bestrijdingsmiddel en geef nooit water op het blad tijdens de verzorging van de pluimhortensia.
Koop Pluimhortensia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Pluimhortensia en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.