Loodkruid - Ceratostigma

Loodkruid (Ceratostigma) is een plantengeslacht uit de Plumbaginaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Loodkruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Loodkruid online bestellen

Loodkruid snoeien: wanneer & hoe

Loodkruid, ook wel Ceratostigma genoemd, is een laagblijvende bloeiende heester. De heester heeft blauwe bloemen en bloeit van augustus tot en met oktober. De eerste bloemetjes van loodkruid zijn al te zien in juli. 

Plaats loodkruid in plantenbakken of in een rotstuin. Loodkruid is ook geschikt om smalle stroken lange paden te vullen. De hoogte van loodkruid kan wel 25 tot 30 centimeter hoog worden. Het verschilt echter in soort hoe hoog loodkruid kan worden. 

Laat in het voorjaar kunt u het beste loodkruid snoeien. De kans op nachtvorst is dan namelijk verkeken. Houd de struik mooi compact en snoei daarom tot 20 centimeter boven de grond terug. 

Loodkruid behoort tot de strandkruidfamilie. Het is een familie van tweezaadlobbige heesters, kruiden en soms lianen. De familie komt wereldwijd voor van tropische tot arctische gebieden. Kenmerkend is dat ze voorkomen in zoute omstandigheden.  

Loodkruid verzorging & onderhoud

Loodkruid staat graag op een zonnige en droge plek. Bij het plaatsen van loodkruid moet u daar rekening mee houden. Er zijn verschillende soorten Ceratostigma, de groeiwijze van de bloem is daarbij verschillend.

De Ceratostigma willmottianum wordt het grootste met 70 centimeter. Een andere soort is Ceratostigma graiffithii, deze groeit als een kleine struik. De Ceratostigma plumbaginoides is een mooie bodembedekker. Het is een kruipende vaste plant en breidt zich uit door wortelstokken. 

Het onderhoud van loodkruid is simpel. Snoei de planten kort boven de grond terug en doe dit na de winter. Er is dan namelijk geen kans op vorstschade. Het is daarbij ook leuk dat u in het winterseizoen nog kunt genieten van prachtige zaadhoofdjes. Deze blijven in het voorjaar zitten. 

In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen met malse scheuten. Vanaf de zomer zullen deze weer tooien met prachtige blauwe bloemetjes. Het is een mooi gezicht en daarom verstandig om loodkruid op de juiste manier te planten. 

Loodkruid moet in een strenge winter worden afgedekt, anders legt de plant daadwerkelijk het ‘loodje’. In Zuid-Europa en Noord-Amerika groeit het loodkruid flink. Het wordt toegepast op hellingen en onder heesters. De planten onderdrukken onkruidgroei sterk. 

In de winter moet loodkruid een beschermende mulchlaag krijgen. Een goede afwatering is ook belangrijk omdat de bodem niet te nat mag zijn. Dit kunt u toepassen in de potten. De plant heeft overhangende takken en groeit meer in de breedte dan in de hoogte.

Loodkruid is geschikt om te worden gebruikt langs een laag muurtje of in een border.

Loodkruid planten: wanneer & hoe

Het is belangrijk dat loodkruid niet wordt geplant bij vorst. Verder kunt u de plant het hele jaar door planten. Maak de grond los en zorg ervoor dat er geen harde lagen in zitten. Meng daarna wat aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel de tuinpot met pot en al onder in een emmer water. De haarwortels zuigen zich dan vol. 

Verwijder de pot en zet het loodkruid in het plantgat. Vul het verder met omliggende aarde en druk de grond aan. Geef een flinke hoeveelheid water en herhaal dit, vooral wanneer het droog weer is. 

Loodkruid is niet wintergroen. De geadviseerde plantafstand is 30 centimeter. Het is een zeer geschikte plant voor open tuinen met slechts een enkele volwassen boom. De Ceratostigma verlangt naar een licht beschaduwde plek. 

De bodem van loodkruid moet doorlatend, voedselrijk en vochthoudend zijn. Een droge standplaats draagt loodkruid ook goed. Het heeft winterbescherming nodig en daardoor eist het wel wat verzorging. 

De planten willen graag een lichte voorraadbemesting in het voorjaar. Droogte verdragen ze goed, maar ze mogen natuurlijk niet helemaal uitdrogen. Houd de planten daarom goed in de gaten en geef water wanneer dat nodig is. Het duurt ongeveer een seizoen voordat de planten na het inplanten goed gaan groeien.

Loodkruid stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van loodkruid kunt u gemakkelijk doen door halfhoutige stekken te nemen van de plant. Deze zijn geschikt om te gebruiken in potten. Het stekken van de Ceratostigma kunt u het beste doen begin of eind van de zomer. Kijk ook of u beschadigde takken kunt verwijderen.

Loodkruid ziekten

De jonge planten van loodkruid zijn vorstgevoelig, deze hebben dan extra bescherming nodig. Loodkruid kan goed tegen droogte en heeft zelden last van ziekten. Het kan zijn dat meeldauw optreedt, dit kunt u dan het beste bestrijden met een mengsel van water en melk. Verwijder de besmette delen direct en verzorg de Ceratostigma dan extra goed. 

Loodkruid kopen

Koop Loodkruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Loodkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Loodkruid vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen