Cyclaam (Cyclamen) is een plantengeslacht uit de Primulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Cyclaam vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De cyclaam is een geliefde vaste plant vanwege zijn bijzondere bladeren en mooie, lieflijke bloemen in de kleuren roze, wit of paars. Het is een prima plant voor buiten. Dankzij de late bloeitijd van de cyclaam, tot en met oktober, behoudt uw tuin in het najaar en in de vroege winter nog kleur. Daarnaast is de cyclaam een waardplant. Dit betekent dat de plant een gunstig effect heeft op insecten en andere tuinplanten. Bovendien is de plant niet alleen mooi om te zien, maar ruikt ook nog eens heel lekker. Veel snoei heeft de plant niet nodig.
Als u de cyclaam gaat snoeien, kunt u dit het beste in het voorjaar doen. Tussendoor is het aan te raden om lelijke en oud geworden bladeren weg te knippen en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Haal ook gerust de hele stengel weg. Zo maakt u plek voor nieuwe bloemen en stimuleert u nieuwe groei. Voor het snoeien van de cyclaam gebruikt u een scherpe en schone snoeischaar.
De verzorging van de cyclaam is gemiddeld. In de zomer lust de plant dagelijks een slok water. Giet nooit op de bladeren of bloemen, maar altijd op de aarde rondom de plant. De grond mag niet uitdrogen, maar de ook niet te nat zijn, want de cyclaam houdt niet van natte voeten. Het is daarom belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is. Ook een cyclaam in een bloempot of plantenbak heeft regelmatig water nodig. De plant zuigt het water graag op, maar ook hier is het belangrijk dat het te veel aan water weg kan. Anders kan de plant gaan rotten.
Om goed te groeien heeft de cyclaam kalkrijke grond nodig. Geef daarom af en toe een beetje kalk. Daarnaast doet u er goed aan een paar keer per jaar de cyclaam te bemesten. Bij een cyclaam in pot wordt zelfs aangeraden om maandelijks wat bemesting te geven. De cyclaam is winterhard, maar het is raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst. Dit doet u door een extra laag compost of mulch rond de plant te leggen. Dit houdt de wortels lekker warm.
Voordat u de cyclaam gaat planten, dient u een goede plek in uw tuin uit te kiezen. Wanneer de plant niet op de juiste plaats staat, zal deze immers minder goed groeien en bloeien. Houd er bij het kiezen van de cyclaam standplaats rekening mee dat de plant niet tegen direct zonlicht kan. Kies daarom een halfschaduwplek uit. Maar u kunt de plant ook onder een struik of boom plaatsen. Dit is zelfs een hele goede standplaats voor de cyclaam, want in de zomer zorgen de bladeren voor voldoende schaduw en daarnaast houden ze ook nog eens de meeste regen tegen, zodat de cyclaam geen natte voeten krijgt.
Zoals gezegd dient de grond kalkrijk en goed waterdoorlatend te zijn. U kunt de grond voor het planten van de cyclaam eerst bewerken door wat kalk toe te voegen en de grond goed los te maken en te mengen met wat compost. De beste tijd om de cyclaam te planten is eind augustus, begin september. Heeft het net flink geregend? Wacht dan nog even, omdat de plek anders misschien te nat is. Gaat u meerdere cyclamen planten, houd dan een onderlinge afstand van ongeveer twintig centimeter tussen de planten aan. Geef na het planten van de cyclaam voldoende water.
U kunt de cyclaam vermeerderen door deze te delen, maar de plant zaait ook gemakkelijk zichzelf uit. Wanneer het zaad rijp is, zal de bloemstengel zich oprollen. De doosvrucht barst uiteindelijk open en de zaadjes worden in de aarde begraven. U kunt ook de zaadjes oogsten bij het openbreken van de zaaddoosjes en deze na het drogen in een bak met zaaigrond strooien. Bedek ze met een laagje aarde, geef water en plaats de bak op een beschutte plek. De knollen kunnen nu worden gevormd. In het tweede jaar zet u de zaaiingen in aparte potjes met potgrond en wat vloeibare mest en in het derde jaar zou er dan iets van bloei te zien moeten zijn. Bij het vermeerderen van de cyclaam via het opkweken van zaailingen, dient u zodoende wel geduld te hebben.
De cyclaam vermeerderen door deze in stukken te delen gaat sneller. U graaft de plant op, deelt de knol in gelijke stukken en zorgt ervoor dat op ieder deel ogen zitten. De nieuwe delen kunt u weer in de tuin planten, zodra de snijwonden zijn opgedroogd. Vergeet niet water te geven en de grond vochtig te houden.
De cyclaam kan last krijgen van de krulbladziekte. Dit is een schimmel die de bladeren aantast. Vooral bij nat weer in het voorjaar kan dit probleem de kop opsteken. U herkent de ziekte doordat de bladeren samentrekken, dikker worden en gaan opkrullen. In een later stadium kunnen rode blaren ontstaan, bladeren wit worden en loslaten. Ziet u tijdens de verzorging van de cyclaam aangetaste delen, dan kunt u deze verwijderen.
Tot slot kunnen bladeren geel worden. De standplaats van de cyclaam kan hier een oorzaak van zijn (te veel zonlicht) of te veel/weinig water. Dit is allemaal vrij eenvoudig te verhelpen en te voorkomen door de cyclaam juist te verzorgen.