Puntwederik is een vaste plant uit de Primulaceae familie en het geslacht Wederik (Lysimachia) en er staat 1 soort Puntwederik in onze plantengids.
De bloeitijd van een Puntwederik ligt in juni en juli en de bloemen zijn geel van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De Puntwederik, ook wel geelwederik genoemd, is een vaste plant met gele bloemen die in de maanden juni en juli in bloei staan. Deze plant is een ware toevoeging aan uw tuin en zorgt voor een fel kleuraccent. De Puntwederik staat bekend als een woekerplant en daarom is het belangrijk om regelmatig te snoeien.
Wacht u te lang met snoeien, kan het zijn dat u veel van de bladeren en/of bloemen weg moet snoeien en dat er alleen een kaal bosje takken overblijft. Houd het snoeien dus regelmatig bij. Als u de bos groot wilt laten groeien, kunt u uiteraard wachten met snoeien.
Het beste moment om te snoeien is aan het einde van de winter, zodat de plant in het voorjaar weer nieuwe stengels en bloemen laat groeien. Verwijder bij het snoeien eerst de bloemtrossen om de plant een mooiere uitstraling te geven. Snoei vervolgens alle stengels tot 5 centimeter boven de grond en herhaal dit elke winter.
Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. Om de plant voor te bereiden op het nieuwe groeiseizoen, is het aan te raden om in de winterperiode de stengels af te knippen. Dit stimuleert de groei van nieuwe knoppen. Een goede bemesting is aan te raden voor een optimale groei van de Puntwederik.
Gebruik bijvoorbeeld compost om de grond voedingsstoffen te geven. Bemest de plant eenmaal per 2 of 3 maanden tijdens het groeiseizoen, dit loopt van januari tot en met mei.
Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is. Hoe vaak u water moet geven hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de grondsoort en de grootte van de pot of de tuin. De Puntwederik heeft regelmatig water nodig om goed te functioneren, maar de grond mag niet doorweekt zijn.
Houd de grond vochtig, maar verzadig deze niet. Kies ervoor om meer water te geven in een keer dan meerdere malen kleine beetjes. Controleer daarom regelmatig of de grond nog vochtig is voordat u water geeft. Het is beter om 's ochtends water te geven in plaats van 's avonds, omdat de plant dan de hele dag heeft om het water op te nemen.
De Puntwederik is een prachtige meerjarige plant die gekenmerkt wordt door haar gele bloemen, die tussen juni en juli in volle bloei staan. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 70 centimeter op volwassen leeftijd, daarom is het belangrijk om bij het planten voldoende ruimte te geven aan de plant.
Wanneer u de Puntwederik gaat planten, is de locatie van groot belang. De plant groeit het beste op moerasachtige plekken met vochtige grond. Ook heeft de Puntwederik de voorkeur aan een plek in de volle zon.
Bij het planten van de Puntwederik, is het belangrijk om te checken of de grond geschikt is. De Puntwederik heeft een goed gedraineerde, licht zure, neutrale of licht basische grond van klei of leem nodig. Wanneer de grond op uw locatie vast is, kunt u altijd zand toevoegen voor een goede ontwatering. Wanneer u de plant in een pot laat groeien, zorg dan voor een goede afvoer in de pot. Door de juiste verzorging zal de Puntwederik elk jaar opnieuw bloeien en zorgen voor wat extra kleur in uw tuin.
De Puntwederik is een woekerplant vanwege haar vele worteluitlopers. Wilt u zelf nieuwe planten van de Puntwederik laten groeien, zoek dan worteluitlopers en plant ze opnieuw. Hierdoor kunnen deze wortels zich vormen tot een nieuwe plant. Om dit te doen, moet u eerst de lange of beschadigde wortels van de worteluitlopers verwijderen. Plaats het stuk wortel in een ruime pot met grond en geef het voldoende water.
Bemesting is hierbij niet nodig, omdat de plant energie moet steken in het aanmaken van nieuwe wortels. Dit is het beste te doen in een periode waarin het niet te koud is, zodat de plant sneller kan groeien. Als de plant sterk genoeg is, verplant u deze naar de definitieve plek.
Het stekken van de Puntwederik werkt op dezelfde manier. Snijd een stengel van de plant af, met een lengte van ongeveer 15 centimeter en plant deze in een pot met de daarvoor bestemde grond. Na enkele weken zijn de wortels sterk genoeg om de plant over te potten op de definitieve plek.
De Puntwederik is, net als elke plant, kwetsbaar voor verschillende ziekten en plagen.
Een veelvoorkomende ziekte bij de Puntwederik is Bruine Vlek. Deze ziekte manifesteert zich in de vorm van bruine vlekjes op het blad. Bruine Vlek kan zich snel verspreiden, dus is het belangrijk om besmette bladeren onmiddellijk te verwijderen en de plant in een goed geventileerde omgeving te plaatsen. Voorkom Bruine Vlek door de plant in een zonnige en goed geventileerde ruimte te houden en ervoor te zorgen dat de bladeren droog blijven.
Plagen zoals rupsen en bladluizen kunnen ook problemen veroorzaken. Rupsen veroorzaken bijvoorbeeld gaatjes in de bladeren en dit leidt tot het afsterven van het blad. Bladluizen voeden zich met het sap van de plant en belemmeren de groei. Het is daarom aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren en snel te handelen bij de eerste tekenen van een plaag.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van het afsterven van blad is bladvergeling. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals natuurlijke ouderdom of watertekort. Voorkom bladvergeling door de grond vochtig te houden en te voorkomen dat de grond uitdroogt. Het is echter belangrijk om de plant niet te veel water te geven, omdat dit ook schadelijk kan zijn voor de plant.
Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat een gezonde plant minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Verzorg de Puntwederik goed, zoals door het regelmatig bemesten en inspecteren van de plant. Hierdoor kan de plant sterker worden en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.
Koop Puntwederik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Puntwederik en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.