Ridderspoor (Delphinium) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 35 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Ridderspoor vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Ridderspoor is een bijzondere plant waar veel vlinders, hommels en bijen op afkomen. De delphinium dankt zijn naam aan het feit dat iedere bloem een naar achter wijzend spoor heeft. Ridderspoor snoeien is officieel niet nodig, maar door de stengels met uitgebloeide aren af te knippen, kunt u wel de bloeiperiode verlengen.
Wanneer ridderspoor snoeien? Na de bloei, meestal eind juli, knipt u de stengels die hebben gebloeid een flink stuk af. U kunt tot bijna op de grond terugsnoeien. Het is wel aan te raden wat blad te laten zitten. Knip vlak boven een nieuwe scheut. Geef vervolgens na deze snoei een handjevol mestkorrels. Dit bevordert de bloei van de delphinium. In augustus-september heeft u hierdoor kans dat er een tweede bloei verschijnt. Wanneer de plant definitief is uitgebloeid, rond eind september, kunt u tot aan de basis ridderspoor snoeien.
Het snoeien van ridderspoor doet u met schoon en scherp snoeimateriaal.
Ridderspoor heeft wel wat onderhoud nodig. Het is niet altijd makkelijk de plant goed aan de bloei te houden. Een goede verzorging van ridderspoor in onontbeerlijk. Ridderspoor groeit graag in voedzame, goed gedraineerde, iets kalkhoudende grond. In de zomer mag de grond niet te droog zijn en in de winter niet te nat. Te nat en te droge grond wordt door delphinium slecht verdragen. Geef de plant op de grond water en pas op met water uit sproeiers. Koude ‘slagregens’ uit de sproeier verkorten de bloeitijd.
Bemesten is ook noodzakelijk. Zeker tijdens de bloeitijd van ridderspoor (in de zomer) dient u regelmatig wat mest te geven om te zorgen dat de grond goed vruchtbaar blijft. Ridderspoor is een flinke eter. Geef de plant bij voorkeur in het voorjaar nog wat extra voeding in de vorm van een organische meststof. Dit zorgt voor een betere groei. Ridderspoor kan flink de hoogte in groeien. Hoge stelen kunnen omwaaien of knakken. Deze kunt u het beste ondersteunen, bijvoorbeeld met bamboestokken. U kunt delphinium ook bij het planten direct tegen een plantensteun zetten. Ridderspoor is goed winterhard, maar sterft ruim na de bloei in najaar wel bovengronds af. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen.
Kies bij het planten van ridderspoor een zonnige plek in uw tuin uit. De plant is een echte zonaanbidder. Daarnaast is het ook aan te raden om een plekje uit te zoeken waar het niet te hard waait. De beste standplaats voor ridderspoor is een beschutte en zonnige plek, in een grond die bij voorkeur humusrijk is. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn, want ridderspoor staat niet graag met de voeten in het water. Bij zware grond kunt u de bodem met scherpe zand mengen. Dit zorgt niet alleen voor een betere waterdoorlatendheid, maar geeft de wortels ook meer zuurstof. Houd bij het planten van delphinium een afstand aan van ongeveer veertig centimeter tussen de verschillende planten. Strooi direct wat koemestkorrels en geef de planten voldoende water.
Wilt u langer dan twee jaar genieten van ridderspoor? Dan ontkomt u er niet aan om ridderspoor te vermeerderen. Dit doet u door de plant te delen en te verplanten. Ridderspoor houdt er niet van om jarenlang op dezelfde plaats te staan. Vaak wordt de delphinium aangetast door schimmels of is de bodem voedselarm, waardoor de plant niet meer goed bloeit. Daarom wordt ook geadviseerd iedere twee jaar ridderspoor te vermeerderen. In februari of maart graaft u de plant uit de grond, klopt de grond er goed vanaf en deelt de plant in stukken. Neem stelen die dat jaar hebben gebloeid, want aan de voet van deze stelen bevinden zich nieuwe ogen voor het jaar erop. Snijd hiervan een scheut met twee tot drie nieuwe ogen af en plant deze in de grond. Om rotting te voorkomen, kunt u delphinium na het vermeerderen met houtskoolpoeder bestrooien.
Ziekten of problemen die u bij ridderspoor tegen kunt komen zijn slakken, uitval en meeldauw. Slakken vreten de jonge scheuten van de delphinium aan. Om dit tegen te gaan, kunt u het beste in februari tot en met april slakkenkorrels strooien. Schelpengruis helpt ook, want slakken kruipen hier niet overheen en kunnen dan dus uw ridderspoor niet aantasten. Uitval kan optreden als delphinium niet wordt verplant. Om de plant staande te houden, is het nodig om ridderspoor te verplaatsen. Een meter verderop planten is soms al voldoende. Daarnaast kan het gebeuren dat er witte vlekken op het blad verschijnen. Dit ziet er vaak poederachtig uit. Er is dan sprake van meeldauw. Tijdens de verzorging van ridderspoor haalt u aangetaste delen weg en u kunt de plant bespuiten met een schimmelbestrijdingsmiddel.
Koop Ridderspoor bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: